Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Elkerülhetetlen lesz a díjemelés

Jelentős változások elé néz idén a tavalyi eredményes esztendő után a Győrhő kft.
A napok számát tekintve rövidebb, ám a szokottnál hidegebb volt az elmúlt tél, kellemetlenebb a fűtés szempontjából. A Győrhő kft. szolgáltatási területén mindazonáltal az egész fűtési szezonban csupán egy nap volt kiesés, az is áramszolgáltatói hibából – hangzott el a cég értékelő sajtótájékoztatóján.

Eddig nem volt rá szükség

A Győrhő – köszönhetően saját erőműve termelésének is – eredményes évet zárt (adózás előtti árbevétele 6,7 milliárd forint volt). Karbantartásra, beruházásra, vagyis a szolgáltatások fejlesztésére kiemelten magas összeg, 650 millió forint jutott. Ha nem lenne az erőművük áramértékesítéséből származó bevétel, ez az összeg a távhő alapdíjában jelenne meg – mondta H. Szováti Miklós ügyvezető igazgató. Ez az alapdíj (gigajoule-onként 1131 forint) a legalacsonyabb az országban.

Győrben 2004 novembere óta nem volt hőszolgáltatói díjemelés. Azt viszont nem tudni, meddig marad így. Ha megszűnne a lakossági gázár-kompenzáció, ez igen jelentős, kb. 700 forintos emelkedést jelentene a már említett 1131 forinthoz képest. Ahogy az igazgató fogalmazott: akármilyen formában, s ha nem is egy lépcsőben, de elkerülhetetlen lesz a lakossági hődíjemelés. Ez olyan gazdasági kényszer, amit nem szabad elhallgatni.

Pár százalék is sokat jelent

A Győrhőnél a lakossági „kintlévőség", vagyis az adósság most 150–160 millió forint között van, egy év alatt 14 millió forinttal növekedett. Vagyis annak ellenére, hogy nem volt díjemelés, egyre többen nem tudják megfizetni a szolgáltatás díját. Ez még akkor is igaz, ha hozzátesszük, hogy az adósoknak körülbelül a fele nem azért nem fizet, mert nem tudna, hanem mert egyszerűen nem akar...
A cég úgy döntött, hogy

– részben a támogatási bizonytalanság miatt – már most, június 1-jétől a szabadpiacon, a lehető legkedvezőbb (tehát nem hatósági) áron szerzi be a fűtéshez szükséges földgázt, erre már a szerződést is megkötötték. Alapos elemzések után jutottak erre az elhatározásra. A Győrhő évente 3,5 milliárd forintot költ földgázra, ekkora összegnél csupán pár százalékos áreltérés is sokat jelent.

Megoldási javaslatok fűtéskorszerűsítésre

A jövő várható gazdasági folyamatait tekintve érdemes a lakosságnak elgondolkodnia, hogy korszerűsítse jobbára elavult fűtési rendszerét. (Az ablakcsere nem fűtéskorszerűsítés!) Az önkormányzat közgyűlésének tavaly év végi felkérésére a Győrhő kidolgozott egy igen alapos „segédanyagot" ehhez. Ebben egyebek között lépcsőházanként felsorolják a lakóházakban meglévő fűtési rendszerek típusait, s azt is, hogy – többféle alternatívával – lakásonként mennyibe kerülne a korszerűsítés. Egy egycsöves, átfolyós fűtési rendszer átalakítása átkötőszakaszok, termosztatikus radiátorszelepek beépítésével például 90–110 ezer forint lenne. Persze lehetnek ennél drágább, hatékonyabb megoldások is arra, hogy lakásunkban magunk szabályozhassuk a hőmérsékletet – pontosabban a hőenergia-felhasználást.

A füzetet megkapják az érintett lakóközösségi közös képviseletek, s a Győrhő ügyfélszolgálati irodájában korlátozott számban az egyéni érdeklődők is hozzájuthatnak. Egyébként pedig hozzáférhető, letölthető a szolgáltató internetes honlapjáról: www.gyorho.hu.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húszan egyszerre húzták a sárkányhajókban

Tavaly ötven csapat nevezett a sárkányhajó-fesztiválra, idén még ennél is többen: 68 csapat indult a… Tovább olvasom