Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Elkerülhetetlen az iskola-összevonás

Győr - A csökkenő gyereklétszám két győri iskolában is akkora problémát okoz, hogy Gyárvárosban és Révfaluban az általános iskolák összevonására van szükség. Hosszú távon csak így menthetők meg az érintett intézmények.
A csökkenő általános iskolai gyereklétszám nem újdonság, a Kisalföld is beszámolt róla (Harminc osztály plusz az általános iskolákban, április 2.), hogy több győri iskolában biztosan nem jön össze szeptemberig a törvény által előírt 21 fős létszám, amely az első osztály indításához szükséges. Több intézményben annyira súlyos a helyzet – s a tendencia évek óta tart –, hogy rövid időn belül iskola-összevonásokra lesz szükség az érintett városrészekben.

A Kisalföld információi szerinta győri önkormányzat szakemberei már dolgoznak a révfalui és gyárvárosi integráció tervén, melynek eredményeként egy-egy egységes oktatási intézmény jönne létre. Mindkét városrészben sürgető a helyzet.


Révfaluval kezdődött

Révfaluban a Szent-Györgyi-iskola helyzete késztette átalakításra a várost; az intézmény négy éve pengeélen táncol, azaz minden évben kétséges, tudnak-e első osztályt indítani. Tavaly csak az utolsó pillanatban, erős önkormányzati „rásegítéssel" lett meg az ehhez szükséges létszám, de például a jelenlegi másodikas évfolyam gyakorlatilag „nem létezik". Idén a mai beiratkozásig tizenegyen jelezték szándékukat, ami pontosan tízzel kevesebb, mint kellene. Az iskolán az sem segített, hogy Bácsán és Vízivárosban rengeteg a betelepülő család, azok ugyanis, a várakozásokkal ellentétben, nem helyben járatják iskolába gyerekeiket.


Gyárvárosban más az ok

A gyárvárosi Balassi-iskolában más az oka az alacsony létszámoknak, ott a szakmailag (is) vitatott integrált oktatás okozza a problémát: a 218 gyerekből 110 „sajátos nevelési igényű", azaz tanulási vagy magatartászavaros, ami sok szülőt elrettent a beíratástól. A gyereklétszám három éve csökkent le drasztikusan, idén mindössze hatan jelentkeztek az első évfolyamra. Így is vannak osztályok, amelyek 8–9 fővel működnek, s eddig is csak azért volt finanszírozható az oktatásuk, mert a „problémás" gyerekek az állami normatíva kiszámolásakor kettes-hármas szorzóval számítanak...


Mit jelent az integráció?

És most a tervezett integrációról, amelynek terve májusban kerülhet az önkormányzat szakbizottsága, majd nem sokkal később – még nyár előtt – a közgyűlés elé. Révfaluban a Szent-Györgyi- és a (két helyszínen működő) tulipános iskolát, valamint a környék két óvodáját vonnák össze. A Szent-Györgyi-iskola területén egy óvodaépület kialakítását tervezik, s az iskolaépület teljes felújítása, valamint tornaterem építése is szerepel a készülő javaslatban. Gyárvárosban a Balassit csatolnák a Gyárvárosi Általános Iskolához. Utóbbi, mivel a „gyerekbázist" korábban biztosító üzemek, például az Uniontext, eltűntek, gond nélkül tudná fogadni a balassis diákokat. Az így létrejött intézmények vezetője valamelyik „tagintézmény" jelenlegi igazgatója lesz; hogy melyikük, arról később döntenek. Az összevonás fő előnye az lesz, hogy a gyerekek és a pedagógusok egyenletesebben oszlanak majd el az iskolaépületek között, a tantestület pedig ésszerűbben oszthatja el az órákat, a tanári kapacitást. Sürgeti a megoldást az egyre erősebb szegregációs folyamat, melyet a nagyobb iskolában „feloldva", könnyebben lehet kezelni. S nem utolsósorban: biztosítható lesz az osztályokban a törvény által meghatározott minimumlétszám, amely nélkül az iskolák hosszú távú jövője nem garantálható, ráadásul – az emiatt kieső állami normatíva elmaradása miatt – jelentős összegeket von el az önkormányzattól; az elsősök esetében például tanulónként évi 145 ezer forintot. Az integráció valószínűleg nem egyik napról a másikra megy végbe, Gyárvárosban például – bár jogilag megtörténik az összevonás – egy-két évet hagynának a gyakorlati megvalósításra.


A szakemberek szerint nincs idő a tétlenségre

Bár az iskola-összevonás sokak szemében felér egy szitokszóval, s bizonyára ezúttal is vegyes indulatokat kavar, Papp András, az önkormányzat oktatási és kulturális osztályának vezetője szerint nem lehet halogatni a döntést.

– Ha nem akarjuk, hogy „gyerekhiány" miatt be kelljen zárnunk valamelyik intézményt, lépni kell. Terveink szerint a közös tantestület létrehozása nem jár majd elbocsátásokkal, sőt: a pedagógusok munkahelye csak így biztosítható, elvégre ahol nincs gyerek, ahol nem indulnak osztályok, ott egyre kevesebb tanárra, tanítóra lesz szükség. Egy biztos: a szülők bátran beírathatják bármelyik iskolába gyermeküket, megnyugtató megoldást találunk ebben a nehéz helyzetben – mondta Papp András.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útfelbontások szerte a városban

Győr - A város útkezelő szervezetének tájékoztatása szerint a beszakadt csatornavezeték teljes körű… Tovább olvasom