Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Elkelt az ötezredik Gyógy-ír-könyv

Győr - „Nem csalódtunk!” – ez volt az első mondata Füves Istvánnak és feleségének, amikor a frissen kézhez kapott Gyógy-ír egészségkönyvről kérdeztük. Nemcsak az információknak, hanem annak is külön örültek, hogy ismerős, megyei orvosok jegyzik a cikkeket.
A győri házaspárnak egyelőre csak átlapozgatni volt ideje a kötetet, két és fél éves Marci unokájuk ugyanis ritkán hagyja őket nyugodtan olvasgatni, de azt elsőre látták, hogy azt kapják, amit a Kisalföld Gyógy-ír rovatától már megszoktak.

– A Gyógy-ír sok cikkét kivágtuk és eltettük, például a kullancsfertőzésről, vagy éppen a cukorbetegségről szólókat. Utóbbiban sajnos én is érintett vagyok, és számos dolgot ezekből a cikkekből tudtam meg a betegségemről. A kórházban ugyan sok mindent a lelkemre kötöttek, például hogy mit nem szabad ennem, de azt, hogy pontosan miért nem, a Gyógy-írből tudtam meg, mint ahogy a speciális bőrápolásról is sokat olvastam – meséli Füves István, aki azért is szívesen vette kézbe a könyvet, mert nem „arctalan" szerzők jegyzik, hanem a megyei kórház szakemberei – a „mi orvosaink" –, akik közül többel személyesen is találkoztak már. Annak pedig különösen örültek feleségével, hogy fiatalok is akadnak köztük.

– A szerzők fotóin láttam, hogy sok a fiatal szakember, ők biztosan a legújabb nézeteket, a legfrissebb információkat adják át. A saját szakmámban is látom – tanítónő vagyok –, hogy mi is sokat tanulhatunk a fiataloktól, rengeteg ötletük, energiájuk van – teszi hozzá Éva, aki családjával (sajnos) a könyv számos témájában érintett.

– A reuma, a magas vérnyomás gyakori a családunkban, ezekről szívesen olvasok, de szerintem annyira átfogó a tematika, hogy minden családban helye van a könyvnek. Remélem, ugyanolyan gyakorlati haszonnal forgatom majd, mint a három Kisalföld-receptkönyvet – mondja.

Nos, ezt megígérhetjük, annál is inkább, mert egészségügyi témája ellenére a cikkek ugyanolyan közérthetőek a laikusok számára, mint akár egy süteményrecept. Mert bár a Gyógy-ír-könyv a Füves családban egy régebbi egészségügyi ábécé mellé kerül a polcra, a Kisalföld nagy egészségkönyvében száraz szócikkek és nehezen emészthető orvosi szakszövegek helyett hétköznapi nyelvre „lefordított" hasznos információk olvashatók.

– Az már elsőre feltűnt, hogy a cikkek mellett kis keretben „Értsünk szót!" magyarázatokat látni, amelyek elmagyarázzák, mit jelentenek az orvosi szakkifejezések, mint például az endoszkóp, a CT vagy a szerológiai vizsgálat – mutatja Éva, majd végezetül hozzáteszi:
A sok kép, a szép kivitelezés miatt nemcsak olvasni, hanem kézbe venni, lapozgatni is jó a Kisalföld egészségkönyvét.


Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos ütközés a 83-as úton

Halálos ütközés: Halálos baleset történt csütörtök délután a 83-as főút Győrszemere utáni szakaszán. Tovább olvasom