Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 18°C | 23°C Még több cikk.

Éljetek boldogul! – szalagavató ünnepély a Mórában - galéria

Az Adyvárosi Főigazgatóság Móra Ferenc Középiskola idén is megrendezte hagyománykövető szalagavató ünnepségét végzősei számára.


A szertartás eredete az 1830-as évekre nyúlik vissza, ekkor tartották ugyanis az első szalagtűzést Selmecbányán. A végzős diákok ekkor valétálással köszöntek el társaiktól.

A kifejezés a latin "valete" szóból ered, jelentése: "Éljetek boldogul!". Az ünnepélyes ceremóniát a városban tartott vigadozás követte.

A szertartás megőrizte korabeli szerkezetét, hiszen a szalagtűzéshez búcsúzás, az emlékezés és a köszönet mozzanatai kötődnek.

Ennek megfelelően a Móra Ferenc Középiskolában az ünnepség a köszöntéssel kezdődött, melyet a végzősök nyitótánca, majd az osztályok vidám műsora követett.

Galéria!

Csengeri Mária főigazgató köszöntő beszédében hangsúlyozta a szalag jelképes tartalmait, a közösséghez tartozást, az idő múlását, a felnőttkor közeledtét. Kiemelte, hogy az iskolai közösséghez való tartozás szerepe mai világunkban egyre inkább felértékelődik.

A felnőttkorról szólva elmondta, természetes, hogy a fiatalok vágynak a szabadabb, kevesebb kötöttséggel, szabállyal korlátozott világba, de figyelmeztetett arra is, hogy a szabadság felelősségteljes magatartást is követel, hiszen a korlátok védelmet, biztonságot is adnak.

Az iskolában a diákok nemcsak ismeretekkel gazdagodnak, hanem lehetőségük van egy olyan értékrend elsajátítására is, amellyel képesek lesznek döntési helyzetekben a helyes utat választani.

Végül a diákok nevében köszönetet mondott a szülőknek, családtagoknak, pedagógusoknak a gondoskodásért, támogatásért.

A köszöntés és nyitótánc utáni vidám műsorok kellemes, nosztalgikus hangulata felidézte az iskolapadban eltöltött éveket. Az emlékezés után újra a jelen kapott főszerepet a szalagok feltűzésével.

A mórás rendezvényt fogadás zárta, ahol a tanárok és végzős diákok pezsgős koccintást követően beszélgettek.

Kelléyan Alex

Olvasóink írták

  • 2. Dwatson 2012. január 29. 13:12
    „Sajnos mostanság a végzős diákok örömébe egyre több üröm is vegyül,ha csak az elhelyezkedési nehézségre vagy a továbbtanulók tandíjára gondolunk.”
  • 1. ekkenekepen 2012. január 28. 19:17
    „Szépek voltak a végzős csajok, öröm rájuk nézni is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisbusz és személyautó ütközött Győrben - fotó

Kisbusz és személyautó ütközött a Nádor aluljáró Szent istván úti szakaszán szombaton hajnalban. Tovább olvasom