Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Éljen a győri szeszgyártás!

Pontosan szerdán, azaz május 28-án lesz a győri szeszgyár megalapításának 130. évfordulója.

A város első jelentős üzeme az 1884-ben alapított szeszgyár. A 130. évforduló alkalmából két közös gyökerű helyi részvénytársaság tartott sajtótájékoztatót kedden. Ugyanis 1994-től külön működik az ipari alapanyagként szeszt gyártó Győri Szeszgyár és Finomító Zrt. és szomszédságában a Győri Likőrgyár Zrt. Telephelyeiket külön helyrajzi számon jegyzik, de azokat még kerítés sem választja el.

A két társaság tájékoztatást adott az elmúlt időszakban végrehajtott fontosabb fejlesztéseiről, jelenlegi működéséről, terveiről. A sajtóreggelin a Győri Szeszgyár és Finomító Zrt. részéről Plókai Péter kereskedelmi és üzletfejlesztési vezérigazgató és Kóródi Gábor operatív vezérigazgató vett rész. A Győri Likőrgyár Zrt.-t Barabás Attila vezérigazgató képviselte.

Fotó: Bertleff/Kisalföld-archív
Fotó: Bertleff/Kisalföld-archív

A Győri Szeszgyár és Finomító Zrt. tavaly 7,6 milliárd forintos bevételt ért el, adózott nyeresége 200 millió forint volt. Hetven dolgozót foglalkoztat, így mintegy háromszáz környékbeli embernek biztosít megélhetést a magyar tulajdonú vállalat. Fő alapanyaga a melasz, a cukorgyártás mellékterméke, amit már főként importból szerez be.

Az elkészült finomított és víztelen szeszt elsősorban a gyógyszer-, a kozmetikai és a vegyipar használja fel.A győri cég főként export révén értékesít (85%), szállít Svájcba, Lengyel- és Olaszországba, Ausztriába, Szlovéniába és Szlovákiába is. Az elkövetkezőkben energiahatékonysági korszerűsítéseket tervez, hogy versenyképességét növelje. Már korábban lépéseket tett a zaj- és szagkibocsátás csökkentésére, tanulmányt készíttetett arról, hogy ingatlanjait hogyan tudja a városképbe illeszteni. Az ingatlanfelújítások már folyamatban vannak.

Győr egykor az élelmiszeripar fellegvára volt, e téren aGyőri Likőrgyár Zrt. utolsó mohikánnak számít. Mintegy száz dolgozója van, a gyümölcsfeldolgozás szezonjában több is.Árbevétele tavaly mintegy ötmilliárd forint, eredménye 120 millió forint volt. Az ország egész területére, minden bolthálózatba szállít, hatszáz terméke van.

A hazai pálinkafogyasztás felét jövőre már a házi- és a bérfőzetés teheti ki, ezért a piaci viszonyokhoz alkalmazkodva a Győri Likőrgyár Zrt. a technológiai fejlesztések mellett termékválasztékát minden évben bővíti, e tekintetben kimondottan innovatív cég.

Az italfogyasztási szokásokat is igyekszik alakítani, ezért vendéglátóipari szakembereknek megtanítja, hogyan lehet pálinkakoktélokat keverni. A Pannonhalmi Pálinkáriumban prémium kategóriájú termékeket, a Hédervári Pálinka Udvarházban bolthálózatoknak saját márkás termékeket készít.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 15. Bácsai Majálist szombaton tartják - részletes programmal

Az est sztárvendége Dobrádi Ákos lesz. Tovább olvasom