Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Elítélte a bíróság: százhúszmillió forintot akart felvenni az egyik győri bankfiókból

Százhúszmillió forintot akart felvenni az egyik győri bankfióknál, de csak 2,9 milliója volt annak a békéscsabai fiatalembernek, akit ezért kedden jogerősen elítélt a megyei bíróság. Úgy tudjuk, a banknál szigorították a biztonsági előírásokat az eset után.

Hallottak-e már a kívülállók a zsákos kifizetésről, más szóval a reverzális szerződésről? Ez a huszonöt éves fiatalember hallott róla és jól ismerte. Arról van szó, hogy e szerződés alapján egy társaság a nagyobb mennyiségű pénzt zsákszerű fóliákban, kis tasakokba rendezve is átadhatja a banki pénztárnál, méghozzá úgy, hogy az összegről, a címletek számáról, nagyságáról mellékelt dokumentációban ad számot. A bank megelőlegezi a bizalmat, még aznap jóváírja számára ezt az összeget, majd – a szóban forgó pénzintézet esetében öt munkanapon belül – megszámolja a pénzt. Ha kevesebb, kipótolja, ha viszont több annál, mint amiről a bizonylat szól – az ügyfél előzetes hozzájárulásával –, leemeli a számláról a hiányt.

A békéscsabai Rácz Csaba alig több mint húsz napja volt egy kft. igazgatója, de a bíróság megállapítása szerint aligha fogott készületlenül tranzakciójába, mivel ehhez 9000 darab, más-más címletű bankjegyet gyűjtött össze, amiket százasával 90 tasakba rendezett, s így vágott bele a csalásba, ami végül csak kísérlet maradt.

Az egyik bank két győri fiókját hívta fel azzal, hogy 60–60 milliót szeretne felvenni a számlájáról. Az összeg hallatán kérdéseket kapott, amikre kitérően válaszolt. Nem mondta meg, miért nem az átutalást választja, arra pedig, hogy miért két részben veszi fel a 120 millió forintot, azt állította, más banknál már nehezítették a dolgát a túl magas összeg miatt. Végül persze jött a kulcskérdés: miből merítené ezt a pénzt, hiszen a számláján csak 2,9 millió van. Erre azt felelte: ott lesz a többi is.

Másnap bement egy harmadik fiókba és átadott 9 darab zsákot, s tudni kell, hogy egy zsák legfeljebb 20 milliót tartalmazhat, erre figyelmeztették is a fiatalembert. A mellékelt dokumentáció szerint a tasakokban nem kevesebb mint 168 millió forint lapult és ami a címletek mennyiségét illeti, nem is hibádzott a csomag. Csakhogy a most már általunk is ismert intő jelek arra ösztönözték a bankot, hogy megfordítsa a menetet: előbb számoljon, azután írjon jóvá.

Távozása után a bizottság felbontotta a tasakokat és azt látta, hogy a húszezresek helyett kétszázasok és ötszázasok sorakoznak, együttesen 2 millió 160 ezer forint értékben. Rácz Csaba aznap többször érdeklődött, az internetre is sokszor bejelentkezett, de a 120 millió nem jött meg a számlájára. Délután már nem is ment be, hogy felvegye.

Az elítélt beismerte bűnösségét, de a kérdésekre nem válaszolt a per során, így azt is csak a bíróság fantáziájára bízta, hogy ha 120 milliót akart felvenni, akkor miért 168 millióról szólt a bizonylata, s tervezett-e még valamit a virtuális különbözettel? Hivatkozott egyébként arra is, hogy mindez egy görbe éjszaka utáni ballépés volt, ehhez azonban a bíróság szerint több időre volt szükség. Felmerült a védekezésben, hogy a kísérlet alkalmatlan volt a különösen nagy értékű csalás elkövetésére, a bank biztonsági szakértője azonban – ha nem is könnyedén, de – kimondta a bíróságon: reális esélye volt az "ügyfélnek". Azóta egyébként az előírások szigorodtak.

A férfit 2 év 2 hónap börtönbüntetésre ítélték, a büntetés felét felfüggesztette a bíróság, a másik felét viszont maradéktalanul le kell töltenie. Az ítélet jogerős.

Olvasóink írták

 • 4. Luighi 2011. május 18. 22:14
  „Az embert szerintem bepalizták. Szerintem csak 1 stróman/balek volt. (alig több mint húsz napja volt egy kft. igazgatója; mindez egy görbe éjszaka utáni ballépés volt, ehhez azonban a bíróság szerint több időre volt szükség;de a kérdésekre nem válaszolt a per során (megkérték rá?))”
 • 3. geza11 2011. május 18. 21:07
  „Tisztára NOKIÁS V. VISZKISDOBOZ akció...
  Azért van mit tanulni a politikusainktól...”
 • 2. -upho- 2011. május 18. 16:56
  „kizart. a sztoriban kitoltott dokumentaciorol is szo esik, X-et teve mindenhova gyanussa valna a dolog azonnal.”
 • 1. lagarder 2011. május 18. 12:50
  „Ezert egy roma minimum 5 ev letoltendot kapott volna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Arrabona Városvédők: Mélygarázsdöntést csak ásatás után!

"Az ókori és újkori maradványok a város történetének jelentős emlékei..." - írta közleményében az Arrabona Városvédő Egyesület. Tovább olvasom