Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

˝Elindultunk a lejtőn...˝

Győr - A Garas család folyamatosan küzd a túlélésért, a fennmaradásukért.

˝Elindultunk a lejtőn lefelé. Nincs megállás. Mi lesz a vége?˝ Garasné Horváth Rita végsőkig elszánt. A kétgyermekes édesanya szívesen tudósítaná a portálunk olvasóit hetente: ismerjék meg a Garas család utolsó lehetőségeit a túlélésért, a fennmaradásukért.

Nem betegek, nem vesztették el közeli hozzátartozójukat, mégis leírhatatlan, mennyire tanyát vert a győri, negyven négyzetméteres társasházi lakásban a jövőnélküliség, az elkeseredettség. Garaséknál először a családfő vesztette el munkahelyét, most pedig az édesanya menne vissza a gyesről munkahelyére – már ha visszavennék. A két műszakot, a reggel fél hatos munkakezdést azonban érthető módon a kicsi gyerekei miatt képtelen vállalni, a munkáltató azonban nem tesz kivételt. Megnéztük őket, az édesanyát pedig arra kértük: hétről hétre számoljon be arról, hogyan alakul sorsuk, egy keresetből bírnak-e a banki törlesztéssel, hitellel, rezsivel, no és ami egyébként a megélhetéshez szükséges.

– Szülői segítség nélkül jutottunk el idáig – mutat körbe a kicsi, de rendezett lakásban Garasné Horváth Rita

Garasék hiába osztanak-szoroznak, ha az édesanya a következő hetekben nem áll munkába, elveszthetik otthonukat, ezzel biztonságukat.Fotó: B. A
Garasék hiába osztanak-szoroznak, ha az édesanya a következő hetekben nem áll munkába, elveszthetik otthonukat, ezzel biztonságukat. Fotó: B. A

– A férjem és én is félárvák vagyunk, soha nem voltunk gazdagok, de gondoltuk: a gyermekeinknek előteremtjük mindazt, amit mi nem kaphattunk meg – mondta el portálunknak Garasné Horváth Rita. – Ugyan már tízéves házasok vagyunk a férjemmel, de soha nem voltunk még nyaralni, nem láttuk a Balatont. Életünk nagy álma teljesült azzal, hogy belevágtunk ebbe a lakásvásárlásba. Gondoltuk, ez már a gyerekeinknek is szép otthona lehet.

Eddig olyan ez, mint a mesében: férj-feleség kiszámolta, mire mennyi pénz futja, s boldogságuk a most 7 éves Bertold és a 2 éves Barbara megszületésével vált teljessé. Igazi család lettek.

– A gondok  akkor kezdődtek, amikor előbb leállással, később létszámleépítéssel megszűnt a férjem munkahelye – folytatja az asszony.

– Ezzel szinte párhuzamosan drasztikusan megugrottak a hiteleink, a férjem pedig most targoncásként csak a volt fizetésének a felét keresi az új, még próbaidős munkahelyén. A gyedem helyett mára csak a 25 ezer forintos gyest kapom, így akárhogyan osztok-szorzok, a havi 75 ezer forintos banki hitelt plusz a 40 ezer forintos rezsit ha feladom, ennivalóra alig marad a családi kasszában pénz. A svájcifrank- és euróalapú hitelünk az árfolyam-emelkedés miatt a felvett öt és félről kilencmillióra ugrott.

Az asszony visszamenne dolgozni régi élelmiszerboltjába, ám a két műszakot, a hajnali kelést a gyerekek miatt képtelen vállalni. Állást keres, ám érettségijével, varrónőszakmájával és kereskedelmi gyakorlatával finoman szólva sem kapkodnak érte. Most kilincsel, kérvényeket ír és állásinterjúkra jelentkezik. Ha nem kap munkát, nagy valószínűséggel a jövő hónapokban képtelenek lesznek kifizetni a rezsit és  a bankot, utóbbi pedig könnyen viheti a lakást a fejük fölül. Családi, rokoni segítségre nem számíthat, egyetlen reménye, hogy gyorsan talál munkát. Több sikertelen állásinterjú és kilincselés után döntött úgy, hétről hétre szívesen beszámolna olvasóinknak, hogyan alakul a sorsuk, talál-e munkahelyet.

Olvasóink írták

 • 6. bandi123456 2009. október 06. 19:42
  „kackac te milyen szivtelen vagy remélem veled is lesz ilyen azt nem fog rajtad segiteni senki!!!és az sztem tök mindegy hogy hány telefonyuk van!! arra még nem gondoltál hogy az egyik érvénytelen szám??!!!!!!!

  Remélem hamarosan ki jönnek a lejtöböl!!szivesen segitenék nekik de sajnos nem tudom mivel tudnák nekik segiteni:(!!sok sikert nekik”
 • 5. kackac 2009. október 06. 13:44
  „Agent!
  Garasné Horváth Rita 2 db mobilszámmal is bent van az online telefonkönyvben.
  Győr 9025, Szalay Imre utca
  (20) 448-2406
  (20) 271-8406
  Nyilvános adat, felhívhatod.
  kackac”
 • 4. kackac 2009. október 06. 13:37
  „Lehet pénzt utalni a Tímália bankszámlájára.
  Ahhoz a Juci néninek is van kártyája.”
 • 3. Agent 2009. október 06. 13:28
  „2, inkább azt kérdeznéd meg hová lehet pénzt utalni segítségképpen, vagy bevásárolni pár alapvető dolgot, amit sokan megengedhetnek maguknak, ezzel is segítve a bajba jutottakat. Igaz még sok család lehet hasonló helyzetben, ezért akár kivételezésnek is tűnhet ha nekik segítene az ember, de a semminél azért mégiscsak több.”
 • 2. kackac 2009. október 06. 10:57
  „Juci néni megirigyelte Maónikát.
  Indul a kisalföldi Juci Só!
  kackac”
 • 1. Truder 2009. október 06. 10:49
  „Szomorú családi történet,sajnos nem az egyedüli.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatszázan kirándultak a Győr-Veszprém vasútvonalért

Továbbra sem tudni, hogy megszűnik-e Győr és Veszprém között a vasúti közlekedés. Egy biztos: 600… Tovább olvasom