Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Elijesztik a győrieket a tömegközlekedéstől?

A drasztikus autóbusztarifa-emeléssel a győri önkormányzat elriaszthatja a város lakóit a tömegközlekedéstől, és ennek súlyos következményei adódhatnak hosszabb távon.
A tanuló- és nyugdíjasbérletek árának ötvenszázalékos emelése azt célozhatja, hogy fokozza a kormányellenes hangulatot – kezdte az MSZP tegnapi győri sajtótájékoztatóját Gergely Zoltán szóvivő. Emlékeztetett rá, hogy a szocialista frakció a közgyűlésben módosító javaslatot nyújtott be, azonban azt nem fogadták el. A részletekről Eredics Gergely önkormányzati képviselő, a javaslat előterjesztője beszélt.
Mint felidézte, Győrött a tanulók és nyugdíjasok havibérlete 2003-ban 1100 forintba került. A város önkormányzata a „jogi kiskaput" felfedezve úgy döntött, hogy 2004-ben minden Győrött tanuló diák ingyen kaphatja a bérletet (ennek költségét a város az állammal finanszíroztatta meg). A győri példát az ország több városában is követni szerették volna, ezért aztán az említett kiskapu bezárult. A szóban forgó bérletek árát így (mint a sajtótájékoztatón elhangzott) valójában háromszáz százalékkal meg kellett emelni – vagyis a nulláról 300 forintra. 2006-ra azonban ez már nem volt tartható, így a bérletek 1200 forintra emelkedtek, vagyis éppen 100 forinttal kerültek többe, mint 2003-ban.

2007-re nyilvánvalóan új tarifákat kellett megállapítani, hiszen sok minden változott (pl. áfa, üzemanyag). Ezt természetesen az MSZP képviselői is tudomásul veszik. A témát tárgyaló közgyűlésre a Kisalföld Volán 11 százalékos emelési javaslattal érkezett, eszerint a tanuló- és nyugdíjasbérletek havi 1330 forintba kerültek volna. A társaság vezérigazgatója elmondta a közgyűlésen: a drasztikusabb díjemelés azt eredményezné, hogy tömegesen csökkenne a bérletet váltók száma. (Városházi számítások szerint is, minden bérlettípust tekintve, havi 20 ezerrel.) Az MSZP-frakció a 11 százalékos emelést el tudta volna fogadni. A közgyűlés azonban végül, mint ismert, az 50 százalékos emelés mellett döntött, így a tanuló- és nyugdíjasbérletek idén 1800 forintba kerülnek.
Az MSZP-sajtótájékoztatón elhangzott: ha a kisebb mértékű, „volános" emelési javaslat valósul meg, az a városnak 59 millió forintos pluszkiadásába került volna. Azonban egy 40 milliárd forintos éves költségvetésű önkormányzatnak szociális érzékenységből ennyit el kellene bírnia, hiszen jövedelemmel nem rendelkező tanulókról és nyugdíjasokról van szó. Akkor is, ha ez a költség gyakorlatilag a város egész közösségét érinti.

A drasztikus tarifaemelés ráadásul „leszoktatja" az embereket a tömegközlekedésről, s a város belefullad az autókba...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnap választás lesz Győrben

A győri helyi választási bizottság most vasárnapra írta ki a településrészi önkormányzati képviselők választását Bácsa, Gyirmót, Kismegyer, Likócs, Ménfőcsanak, Szentiván, Pinnyéd és Újváros városrészekben. Bácsán tízen, Gyirmóton öten, Kismegyeren heten, Likócson öten, Ménfőcsanakon nyolcan, Szentivánon tizenketten, Újvárosban tizenöten indulnak. Pinnyéden senki nem jelentkezett Tovább olvasom