Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Elhúzódnak a közérdekű adat kiadása iránt induló perek Győrben?

Győrben a bíróság nem éppen alapjogi szemlélet szellemében látja el pervezetési feladatait - állítja a TASZ egyik cikkében. A társaság szerint véletlenek márpedig nincsenek.

A TASZ elemzésében az áll, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság dr. Bíró Éva tanács elnök asszony vezetésével 2010. 5. 20-án került sor a TASZ megbízásából eljáró Dr. Szendrő-Németh Tamás ügyvéd által képviselt Krausz László a PANNON-VÍZ Víz-, Csatornamű és Fürdő Zrt. alperes ellen közérdekű adatok kiadása iránti perének tárgyalására.

A  közérdekű adatok kiadásáért folyó pereket soron kívül kell tárgyalnia a bíróságnak. Ennek indoka, hogy az idő múlásával az információ veszít aktualitásából, értékéből. Jó lenne, ha a bíróság a pervezetés során az alkotmányos jogok érvényének igyekezne érvényt szerezni az önkormányzat cégeinek perelhúzó magatartásának elősegítése helyett.
Felperes 2009. július 13-án kelt tértivevényes levélben közérdekű adatkéréssel fordult alpereshez, és többek közt információt kért az önkormányzati tulajdonú cég beszerzéseiről, gazdasági teljesítményéről és a vezető tisztségviselők juttatásairól. A Pannon Víz Zrt. szerint ezek az adatok üzleti titoknak minősülnek. A Győri Városi Bíróság túlnyomórészt kötelezte alperest a közérdekű adatok kiadására. A másodfokú tárgyaláson alperes képviseletében helyettes ügyvéd jelent meg, aki közölte a bírósággal, hogy a tárgyalás előtt derült ki, hogy helyettesítenie kell kolléganőjét, aki mindvégig eljárt a perben, és a tárgyalás előtt még a bíróság folyosóján konzultált vele. Az ügyről semmilyen információja nincsen, ezért a bíróság által feltett kérdésekre sem képes nyilatkozni. Egyébiránt, az elsőfokú eljárásban határidő mulasztás miatt a bíróság kötelezte alperesi képviselőt felperesi képviselő útiköltségének megtérítésére, a feleslegesen megtartott tárgyalás miatt.

"A TASZ képviseletében eljáró ügyvéd kérte a Megyei és városi bíróságok elnökeit, az eljárások törvényességének kivizsgálása felől intézkedni, ez lenne a lényeg, hogy ne tudják szőnyeg alá söpörni az ügyeket. Vajon mi a fontosabb a bíróságok számára, a mundér becsülete, vagy a jogszerűség érvényre juttatása?" - teszi fel a kérdést a TASZ.


Az alkotmányos alapjog érvényesítéséért zajló eljárásban a fő meglepetést azonban az eljáró bíróság okozta. Érthetetlen módon, a bíróság a polgári eljárásjog szabályai szerint tilalmazott módon hivatalból folytatott le bizonyítást akkor, amikor az addigi alperesi nyilatkozatok ellenére felhívta az ügyben járatlan alperesi képviselőt, nyilatkozzon arra, hogy alperes birtokában van-e a kiadni megtagadott adatoknak, melyre alperesnek határidőt biztosított, és elhalasztotta a tárgyalást. Tanács elnök asszony előre bocsátotta, hogy amennyiben alperesi nyilatkozat az eddigiekkel ellentétben nemleges lenne, úgy felperesnek kell bizonyítani, hogy a kiadni kért adatok alperes birtokában vannak! A TASZ ügyvédje hiába észrevételezte, hogy az alperes az eljárás alatt egyetlen egyszer sem hivatkozott arra, hogy nem lenne a kiadni kért adatok birtokában, és másféle kifogásokat hozott fel azoknak kiadhatósága körében. A bíróság kérdése egészen abszurd: miért ne rendelkezne a cég olyan adatokkal, amely a saját bevételeivel, gazdálkodásával kapcsolatosak? Igen komoly aggodalomra adna okot, ha kiderülne, hogy az önkormányzat cégének fogalma sincsen a saját tevékenységéről.

A labda mindenesetre alperes térfelén pattog, felperes kíváncsian várja, hogy él-e alperes a bíróság segítségével, és lenyilatkozza-e, hogy nem állnak rendelkezésére az adatok!

Hogy az információszabadság e sajátos felfogása a bírósági tanács védjegye, azt jól mutatja a szintén a TASZ által képviselt Dr. Neupor Zsolt felperes ügye az INSZOL Győri Vagyongazdálkodó és Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaságot (régi nevén: Győri Innovációs és Marketing Centrum Kft.) ellen. A Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság előtt szintén dr. Bíró Éva tanács elnök asszony vezetésével folyamatban lévő, 2008-ban indult ügyben a tárgyalás jelen pillanatban azért került vissza az első fokú bíróság elé, hogy tisztázásra kerüljön, vajon párt egy politikai logójával ellátott adatkérő levél érkezett-e alpereshez, vagy sem.

Ami még kevésbé érthető, az az, hogy felperesi jogi képviselő 2009. október 8-án kelt beadványában kérte a másodfokú tárgyalás jegyzőkönyvének kijavítását, mivel a bíróság megtagadta jognyilatkozatainak jegyzőkönyvezését, azonban furcsa módon e körben a bíróság mind a mai napig nem hozott döntést.

Olvasóink írták

 • 4. Pikulics 2010. május 24. 20:41
  „Ha most vicces akarnék lenni, feltenném a kérdést: a biróasszony ugye szöke?”
 • 3. miracle 2010. május 24. 20:08
  „"aki közölte a bírósággal, hogy a tárgyalás előtt derült ki, hogy helyettesítenie kell kolléganőjét, aki mindvégig eljárt a perben"
  Egyéni szocproblém.”
 • 2. győrinagyi 2010. május 24. 14:17
  „No, majd most felgyorsulnak a bírósági eljárások is! - mert itt az idő úgye, kedves Bíró Asszony!!!!”
 • 1. Mankapunka 2010. május 24. 13:32
  „Áhhhhhhhhhhhhhhhh,vicc az egész jogrendszerünk.

  Pl. Stohl”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bronzérmes az ETO - Győrben nincs szervezett ünneplés

"Grúz, litván és észt válogatottjainknak még kötelezettségeik vannak a nemzeti csapatukban, ezért el… Tovább olvasom