Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Elhunyt az alapító főigazgató

Életének 87. évében elhunyt prof. dr. habil Hegedűs Gyula egyetemi magántanár, a közlekedéstudomány kandidátusa...

...a győri egyetem jogelőd intézménye, a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola alapító főigazgatója, Győr megyei jogú város Pro Urbe-díjasa, a Közlekedéstudományi Egyesület és a Bécsben székelő Tarifőrök Nemzetközi Szövetségének örökös tagja, számos szakmai, tudományos szervezet tagja, egykoron tisztségviselője.

Egyetemi tanulmányait 1949-ben fejezte be, s a MÁV Vezérigazgatóságához került. 1950-től szerkesztő, 1953-tól felelős szerkesztő volt a Közlekedési Közlöny című lapnál. Dr. Csanádi György miniszter 1963-ban a Közlekedés- és Postaügyi Minisztérium oktatási osztályának vezetésével bízta meg. 1968 végén a győri Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola megszervezése lett az újabb feladata.

„1972 októberében a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola épülő tanulmányi épületének magasba emelkedő betonváza mellett Ilku Pál akkori művelődési miniszter dr. Hegedűs Gyulához, az intézmény főigazgatójához lépett, és azt mondta: »Kérem, előre mondom, hogy ez jelentős, nagy alkotás lesz. Sok erőt kívánok a teljes megvalósításhoz. Ez lesz az ön igazi életműve«" – olvasható a professzor kortörténeti visszaemlékezésében.

Három fővárosi és egy szegedi tagozatból alakult meg s költözött a teljesen új építésű révfalui campusra közel négy évtizede a győri főiskola, amely az egyik legsikeresebb hazai felsőoktatási integráció példája. Győr városa – Magyarországon azóta is példaként emlegetett módon – a révfalui terület kijelölésével, az addig ott lakók számára előnyös csereingatlan biztosításával, az itt letelepedő oktatóknak vonzó lakásmegoldással kínált pozitív programot az infrastruktúra területeire mérnökjelölteket felkészítő győri főiskolának. Mindehhez egy tettre kész, fáradhatatlan, a fiatal főiskola érdekeit képviselő és emellett folyamatosan érvelő, kompromisszumokat kereső és elfogadó főigazgató is kellett. Prof. dr. habil Hegedűs Gyula tíz évig, 1980-ig, első számú vezetőként irányította az akkori győri műszaki főiskola oktatási, tudományos tevékenységét.

Kapcsolata oktatóként, tanszékvezetőként az Universitas – Győr Alapítvány kuratóriumának tagjaként, ezt követően is folyamatos volt az intézménnyel. Életcélja volt a minőség. „Közlekedésgazdaság, közlekedéspolitika" című, a XIX. és XX. századi európai és magyar folyamatokat elemző, értékelő, 1995-ben megjelent összefoglaló monográfiája széles körben elismerést hozott számára.

Egykori tanítványai, kollégái a segítőkész, nyílt szívű, sokat adó és magas követelményt támasztó tanárukat, a győri egyetem mai oktatói, hallgatói az alapító, életművével nagyra becsült főigazgatót gyászolják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszépült a faluközpont

Dzsungelszerű mocsaras rész volt évekkel ezelőtt szemétlerakókkal, mostanra sétautakkal, látványtóval és sportpályákkal megszépített liget lett. A dunaszegiek szombaton avatták faluközpontjukat, ami csaknem nyolcvanmillió forintba került. Tovább olvasom