Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

Elhülyítés vagy fontos fejlesztés?

Többtucatnyian fejtették ki véleményüket a Kisalföld Online (www.kisalfold.hu) fórumán, ahol az volt a téma: szükség van-e új bevásárlóközpontokra Győrben. Ezekből a véleményekből szemezgettünk.

 • Minden olyan fejlesztésre szüksége van a városnak, mely rendezettebb lakóterületet, városiasabb környezetet biztosít. Győrnek hatalmas a vonzáskörzete, van vásárlóerő. A városban rengeteg fejlesztésre lenne szükség, amihez forrást biztosítanak a bevásárlóközpontokhoz értékesített területek. Kellenek és minél előbb kezdődjenek az építkezések!

450915


 

 


•  Nehéz erre egyértelmű választ adni. Véleményem szerint kellenek, de ha egy kiskereskedőt kérdezek meg, ő hevesen tiltakozik ellene. Ha a befektető fantáziát lát a városban, hogy egy ilyen beruházást megvalósítson (ismeri a körülményeket, elfogadja a város által támasztott követelményeket), akkor építsen. Kicsit ugyan soknak tartom a hirtelen megnőtt jelentkezők számát, figyelembe véve, hogy a már meglevő hipermarketek is terjeszkedni akarnak. Ahogy mondani szokás, „az idő kereke majd kiforogja magát", meglátjuk, mennyien maradnak a végére. A befolyt pénzből pedig a többi győri fejlesztést kell finanszírozni.
halford

 • Ha nincs szabályozva és bizonyos korlátok között tartva a bevásárlóközpontok építése, a helyi kis- és középvállalkozók áldozatául esnek a „fejlesztés" folyamatának. Előrebocsátom, hogy egyébként is rengeteg averzióm van a multiközpontok kapcsán, mert meggyőződésem, hogy hozzásegít ahhoz a globalista terjeszkedéshez, ami a nagy nemzetközi elhülyítési folyamat része. Attól is tartani kell, hogy az új központokban helyi vállalkozóknak nem lesz esélyük üzletet szerezni a magas bérleti díjak miatt. Ugyanakkor ezek is olyanok lesznek, mint bármelyik vidéki multiközpont, ahová a jobb cuccokat nem tudják lehozni, mert megfizethetetlen, a gyengébb árukkal pedig tele van a többi áruház is.

Hámán

 

 

 

 

 

 


• Az a gyanúm, hogy a város azon törekvése, hogy a nagy multik számát korlátozza a győri kereskedelmi piacon, nem vált be. Az eredeti célt, hogy a város kiskereskedőinek ne jelentsen elviselhetetlen konkurenciát a hiper-szuper multi, nem sikerült elérni. A 100 négyzetméteres kisboltot nem lehet semmilyen adminisztratív eszközzel esélyessé tenni egy 10–15 ezer négyzetméteres hipermarkettel szemben. Az a gyakorlat, hogy a város a multikat két cégcsoportra szűkítette (a Metro-Spar lényegében egy cég) elég kellemes pozícióba juttatta őket. A láncokon belül A Metro-Spar és a Tesco is 10–15 százalékkal magasabb árakat kér Győrben, mint Pesten. Ott tartunk, hogy egy rendesebb nagybevásárlásért már megéri Budaörsre menni. Ha nagyobb a multik közötti verseny, akkor a vásárlók járnak jól. A piac adminisztratív szabályozásának erőltetésekor sajnos mindig a negatív (nem kívánt) hatások jelentkeznek markánsabban.

 • Igazad van. Mi is sokszor járunk Budaörsre. Nemcsak azért, mert olcsóbb, hanem az élelmiszer minősége miatt is. Kell a bevásárlóközpont főleg Szigetbe és Révfaluba.

vendégx

 

 •  A plazák/hipermarketek megjelenése mindenhol nehéz helyzetbe hozta a kisboltokat. A tapasztalatok szerint a tömegekre berendezkedett plazákkal szemben a túlélést biztosító nyerő stratégia a vásárlók felé nyújtott maximális udvariasság, személyes kapcsolat. A kisboltokban a vevő személyes igényeire reagálnak (kérem, adja meg a telefonszámát és felhívjuk, ha megérkezik a keresett cipő a megfelelő méretben), a kis könyvesboltos a nevünkön szólít és tudja, mit szeretünk olvasni, a kis gyerekboltban tudják, hogy lány- vagy fiúgyermekünk van-e és hány éves. Szerencsére van már ilyen is (és én őket is választom, mert jól érzem magam attól, hogy vevőként szolgálnak ki), ugyanakkor a kisboltok nagy többsége még nem ilyen; flegma, kelletlen eladók, barátságtalan kiszolgálás, semmi extra erőfeszítés. Én azt mondom, az ilyen kisboltok tűnjenek el, mert tényleg semmi szükség rájuk. A többiek meg képesek lesznek felvenni a harcot a lelketlen plazákkal!

Maddog

• Olyan specializált, extra szolgáltatást nyújtó boltok élhetnek túl, ahol tényleg figyelnek a vevőre. Például a Tescóban is kaphatsz nyomtatót, de a szakboltban el is magyarázzák, hogyan kösd be, hogy telepítsd stb. És a végén olcsóbbra jöhet ki, mint a Tesco-ár + idegeskedés + szükséges kütyük. Nem beszélve a szervizelési lehetőségről. De ez csak egy példa...

viny

 

  

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrság legerősebb embere

Míg a szomszédos Pázmándfalun fúvószene és mazsorettcsoportok szórakoztatták a nagyérdeműt, addig a… Tovább olvasom