Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Élhetőbb Győrt álmodnak az építészek

A főépítész szerint a megyeszékhely kulturális és idegenforgalmi gyökerei ígéretes hajtásokkal kecsegtetnek.

Újváros, Kiskút, Rába-bunker – három olyan helyszín Győrben, ahová egy avatatlan legkevésbé képzel kulturális vagy idegenforgalmi látványosságot. Szerencsére az építészek mindezt megtették helyettünk. Mi több, a vázlatok mára befektetőkre váró elképzelésekké értek. A városvezetés és Révi Zsolt főépítész nem uniós pályázatokra várva, vagy a szűkös költségvetés tartalékaira apellálva álmodozik, szerinte amit lehet, a köz- és a magánérdek találkozásával kell elkezdeni, méghozzá pár éven belül.

Újváros újjászületőben

A Győr egyik legelhanyagoltabb városrészébe, Újvárosba tervezett rehabilitációs elképzeléseknek több alkalommal helyet adtunk lapunkban. A főépítész irodájának falán mégis vadonatúj térkép lóg, korábban ismeretlen jelölésekkel. A konferencia-központ mellé ugyanis szabadidő- és sportcentrumot, valamint kulturális rendezvények megtartására alkalmas, fesztiválvárosi helyszínt álmodtak a vezetőépítészek a Bercsényi liget város felőli részébe, ahol már az idei Mediawave helyet kaphat.

Kiskút, a szabadidő fellegvára

Kiskúton – ideértendő az állatkert és környéke, a sportcsarnok, a korcsolyapálya, a stadion egészen az Iparcsatornáig, ahol jachtkikötő fogadná a vízen is felélénkülő Pozsony–Bécs–Budapest arany háromszög vendégeit – kiterjedt sport- és szabadidőcentrum épülhetne. Ahhoz, hogy bővülhessen a szolgáltatások palettája és az idelátogatók, családok megtalálják a legvonzóbb programot, akár egy új sportközpont létesítése is szóba kerülhet. Azon már gondolkodnak a szakemberek, hogyan váltsák ki a sportközpontok között futó utat.

Fejlesztők összefogása

A megbeszélések, egyeztetések előrehaladtával az Origo–Arrabona (melynek kiindulópontja a tervezett ipartörténeti múzeum a Rába-bunkernél) terve innovációs fejlesztéssé nemesedett. Az egyetem, a Rába és a fejlesztők összefogása egy valóságos témaparkot generálhat az 1-es úttól északra, a szeszgyár északi, és a Rába déli csücskének érintésével. A budapesti Csodák Palotája vagy a Jövő Háza hasonlít leginkább az elképzeléshez, amely nemcsak látogató iskolai csoportokat, de tanácsadó cégeket is csábítana. Konferenciák megrendezésére alkalmas létesítmény, szállodák, irodapark vehetné körül a látványosságot, ahol vásárokat rendezhetnének. Mindezzel egyúttal az egyetemi tudásközponttal kapcsolatos tervek is bővülnének, joggal tartva igényt arra, hogy így egy csomagban kerüljenek a pólusprogramba.
Révi Zsolt nem 15–20 éves távlatokba helyezte a megvalósítást, szerinte már néhány éven belül megindulhatna, beindulhatna a város.

DPA

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranytollak, vándordíjak

Kedden a győri Lapcom székházában az idei sajtónapi díjazottak átvették elismeréseiket. Tovább olvasom