Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 23°C Még több cikk.

Élhető vidék – az ÚMVP a falumegújítást támogatja

Az Európai Unió a falunak mint közösségi térnek a megteremtésére, újraélesztésére, erősítésére törekszik. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) 2009. január 10-ig meghosszabbított intézkedése ezt az irányelvet szolgálja.
Az ÚMVP falumegújítási támogatása igénybe vehető a település életében jelentős szerepet játszó, helyi vagy országos védelem alatt nem álló, gazdasági és közösségi célokat szolgáló épületek külső felújítására; a település környezetét és megjelenését javító, kis léptékű infrastruktúra-fejlesztésekre, zöldfelületek kialakítására, fejlesztésére (például parkok, sétányok létesítésére); a helyben megtermelt mezőgazdasági termékek értékesítési feltételeinek javítása céljából új piacok – piacterek – létrehozására, meglévők fejlesztésére, bővítésére, az előírásoknak történő megfeleltetésére; valamint kültéri, közcélú feladatokat ellátó játszóterek kialakítására és a meglévők korszerűsítésére.

A támogatásra az 5 ezernél kevesebb lakossal rendelkező, vagy négyzetkilométerenként 100 fő alatti népsűrűségű települések jogosultak, továbbá azon települések külterülete, ahol a lakosság legalább 2 százaléka él (a budapesti agglomeráció, a kistérségi központok és a városi rangú települések kivételével). Települési önkormányzatok, kisebbségi önkormányzatok, a fejlesztéssel érintett települések jogi személyiséggel rendelkező önkormányzati társulásai, nonprofit szervezetek, egyházi jogi személyek nyújthatnak be támogatási kérelmet. A 2007–2013 közötti időszakban egy jogosultnak legfeljebb három kérelme támogatható.

A támogatás mértéke épületfelújítás és infrastruktúra-fejlesztés esetében az összes elszámolható kiadás 100 százaléka, ha az épület tulajdonosa természetes személy, akkor az épületet érintő fejlesztésre elszámolható kiadások 70 százaléka. Piac létrehozására a kiadások 80, hátrányos helyzetű területen 85 százaléka támogatható. A támogatás összege ügyfelenként legfeljebb 200 ezer eurónak megfelelő forintösszeg, azaz mintegy 50 millió forint lehet.

A Leader Helyi Akciócsoportok, valamint a Helyi Vidékfejlesztési Közösségek (HVK) kihagyhatatlan elemei a folyamatnak, hiszen minden egyes támogatási kérelem értékelésében részt vesznek. A falumegújítási kérelmek első benyújtási határideje 2009. január 10-én zárul. Addig lehet a kérelmeket eljuttatni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) illetékes megyei kirendeltségeihez az MVH által rendszeresített formanyomtatványon írott formában, vagy előzetes regisztráció után elektronikus formában az ügyfélkapun keresztül.

(Készült az Európai Unió, a Magyar Köztársaság kormánya és az ÚMVP Irányító Hatósága támogatásával.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A MÁV és a GYSEV így keverte meg a vonatok menetrendjét

Győr-Moson-Sopron megye – Itt van december, itt van újra, szóval ismét változik a vasúti… Tovább olvasom