Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Elhelyezték Habsburg Ottó szívurnáját Pannonhalmán - videó, képgaléria

A szertartást Sebestyén Márta lélekemelő búcsúztató éneke zárta. A Habsburg családból Károly és György főherceg vitte le édesapjuk szívurnáját a Bazilika altemplomába.


21.16 - Valamivel több mint egy órán keresztül tartott Habsburg Ottó szívurnájának elhelyezése a Pannonhalmi Főapátság altemplomában vasárnap este.

A szertartás nyilvános volt, de közéleti szereplők, politikusok – úgy tudjuk, a gyászoló család kérésére – nem vettek részt a búcsúztatáson.

A magyar kormányt egyedüliként Semjén Zsolt, a KDNP elnöke képviselte a Bazilikában, aki a bécsi temetésen is részt vett szombaton.

A Habsburg család tagjai körülbelül százan rótták le kegyeletüket Habsburg Ottó búcsúztatásának utolsó állomásán, a pannonhalmi monostorban.

Mielőtt Károly és György főherceg – utóbbi Habsburg Ottó hat fia közül az egyedüli, aki Magyarországon él családjával – levitte volna édesapjuk ezüst színű szívurnáját az altemplomba, Várszegi Asztrik megáldotta az urnát, illetve a négy történelmi magyar egyház elöljárói (Bölcskei Gusztáv református püspök, Fabinyi Tamás evangélikus püspök és Markovics Zsolt főrabbi és a pannonhalmi főapát) áldó imát mondtak Habsburg Ottó lelki üdvéért.

A szertartás végén Sebestyán Márta csodálatos búcsúztató éneke csendült fel, melyből részleteket itt tekinthetnek meg a kisalfold.hu-n.
20.10 - A szertartást Sebestyén Márta lélekemelő búcsúztató éneke zárta. A Habsburg család tagjai után a templomban kegyeletüket lerovó jelenlévők tekintik meg a szívurnát az altemplomban.

A Habsburg családban évszázados hagyományai vannak, hogy az elhunyt testétől külön helyezik örök nyugalomra a szívet. A dinasztiából Habsburg Ottó szívét helyezték el elsőként végső nyugalomra magyar földön.

19.55 - Miután Várszegi Asztrik főapát megáldotta a szívurnát, s a négy magyar történelmi egyház képviselői áldó imát mondtak Habsburg Ottó lelki üdvéért, Károly és György főherceg levitték édesapjuk szívurnáját az altemplomba.


Galéria kép


Beszédében Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát arra emlékeztetett: Habsburg Ottó a bencés diákként tanultakhoz mindvégig hű volt és erre ők is büszkék. Emellett hitvalló katolikus keresztényként, európai műveltségű politikusként "magyar szívvel érző nagyszerű emberként" és jó családapaként méltatta az elhunytat.

Ezt követően Bölcskei Gusztáv református püspök, Fabinyi Tamás evangélikus püspök, Markovics Zsolt főrabbi és Várszegi Asztrik püspök, főapát mondott ökumenikus áldó imát.

19.25 - Várszegi Asztrik búcsúztató szavaiban megemlékezett arról, hogy Habsburg Ottót pannonhalmi bencés tanárok készítették fel az érettségire Spanyolországban, s ő jó, a bencés közösségtől soha el nem szakadó tanítványnak bizonyult. "Habsburg Ottó európai politikus, s érző szívű, családját végsőkig szerető férfi volt" - mondta Várszegi Asztrik.

Galéria kép

19.15 - A pannonhalmi szertartás elkezdődött: Várszegi Asztrik német, majd magyar nyelven köszöntötte a Habsburg család tagjait. A latin nyelvű esti imádság (vesperás) zajlik ezekben a percekben.

18.51 - Habsburg Ottó fiai közül egyedüliként Magyarországon élő György fél hétkor érkezett meg családjával a Pannonhalmi Főapátságba.

Bár előbb azt írtuk, hogy magyar politikusok nem várhatóak a szertartáson, a KDNP elnöke, Semjén Zsolt a magyar kormány nevében tiszteletét teszi a búcsúztatáson.

18.40 - A pannonhalmi szertartáson várhatóan a Habsburg család száz tagja lesz jelen. A kisalfold.hu információi szerint Habsburg Ottó szívurnájának pannonhalmi elhelyezésén magyar politikusok, közéleti szereplők a gyászoló család kérésére nem vesznek részt.

18.35 - A pannonhalmi Bazilikában javában folynak Habsburg Ottó szívurnájának elhelyezésének előkészületei. A szertartásról annyit lehet tudni, hogy Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát mellett Bölcskei Gusztáv református püspök, Fabinyi Tamás evangélikus püspök és Markovics Zsolt főrabbi is elbúcsúztatja IV. Károly elsőszülött fiát.

Az altemplomba a szertartás végeztével, körülbelül este 20 órakor vonulnak a Habsburg család tagjai az urnasírhelyhez; édesapjuk szívurnáját Károly és György főherceg fogják levinni. Információnk szerint Sebestyén Márta búcsúztató énekével zárul a szertartás.


XVI. Benedek pápa részvéttávirata a Habsburg családnak és őcsászári fenségének, Károly főhercegnek

"Mély megdöbbenéssel fogadtam Édesapja, Ottó császári és királyi fensége halálhírét.

A gyász és veszteség fájdalmas órájában az elhunytért mondott imádságban csatlakozom Önhöz, és az egész császári családhoz.

Ottó főherceg hosszú és gazdag életével Európa változatos történelmének tanújává vált.

Isten színe előtt vállalt felelősségében és családja gazdag öröksége tudatában Európa nagy fiaként fáradhatatlan volt a békéért, Európa népeinek kiengesztelt kapcsolataiért, és e földrészt átfogó igazságos rendért való küzdelemben."
 Habsburg Ottó bencés diákként tanult és érettségizett magyar nyelven, pannonhalmi bencés szerzetes tanárok oktatták a magyar nyelv és irodalom, továbbá a magyar történelem ismeretére. Habsburg Ottó az irántuk érzett háláját rótta le azzal, hogy 1990-ben, nem sokkal a rendszerváltás után ellátogatott Pannonhalmára, és virágot helyezett el volt tanárainak sírján. A 2002. évi hivatalos látogatásakor pedig a főapátság vendégkönyvében "bencés tanítványnak" nevezte magát, majd elvállalta a Bencés Diákszövetség tiszteletbeli elnökségi tagságát.

A Habsburg-titkárság korábban közölte, hogy a szívurna elhelyezése hagyomány a Habsburg családban, Pannonhalma pedig igen közel állt az elhunythoz.

Előzmények - Habsburg Ottó szívurnáját vasárnap helyezik el Pannonhalmán - kövesse online

A szívurnát a Pannonhalmi Főapátság altemplomában szűk családi körben helyezik el latin nyelvű vesperás keretében, ökumenikus áldással.

Habsburg Ottó tiszteletére gyászmisét celebrál vasárnap a budapesti Szent István-bazilikában Paskai László bíboros. Az utolsó magyar király és osztrák császár legidősebb fiának szívurnáját a Pannonhalmi Főapátság altemplomában szűk családi körben helyezik el latin nyelvű vesperás keretében, ökumenikus áldással.A Habsburg-titkárság tájékoztatása szerint a gyászmisére meghívták Schmitt Pál köztársasági elnököt, Orbán Viktor miniszterelnököt, továbbá a kormány, valamint a diplomáciai testület tagjait. Hortobágyi Cirill, a főapátság perjele a napokban az MTI-nek elmondta: Habsburg Ottó bencés diákként tanult és érettségizett magyar nyelven, pannonhalmi bencés szerzetes tanárok oktatták a magyar nyelv és irodalom, továbbá a magyar történelem ismeretére.

Blazovich Jákó, Bánhegyi Jób és Vlasits Róbert atyák készítették fel az érettségire és vizsgáztatták magyar nyelven. Mint hozzátette, Habsburg Ottó az irántuk érzett háláját rótta le azzal, hogy 1990-ben, nem sokkal a rendszerváltás után ellátogatott Pannonhalmára, és virágot helyezett el volt tanárainak sírján. A 2002. évi hivatalos látogatásakor pedig a főapátság vendégkönyvében "bencés tanítványnak" nevezte magát, majd elvállalta a Bencés Diákszövetség tiszteletbeli elnökségi tagságát. Habsburg Ottót 98 éves korában, július 4-én érte a halál. Földi maradványait szombaton Bécsben, a Kapucinusok templomában helyezték örök nyugalomra.

Paskai László: Habsburg Ottó tehetségét a közösség javára használta

16.55 - Habsburg Ottó Istentől kapott nagy ajándékát, a hosszú életet és a szellemi tehetségét a közösség javára használta fel - mondta Paskai László bíboros, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye nyugalmazott főpásztora vasárnap Budapesten a Szent István-bazilikában a július 4-én elhunyt politikus emlékére tartott gyászmisén. Az utolsó osztrák császár és magyar király, IV. Károly trónörökös fia lelki üdvéért tartott szertartáson XVI. Benedek pápa Habsburg családnak írt, részvétet nyilvánító üzenetét Veres András szombathelyi megyés püspök olvasta fel.

Habsburg György, Habsburg Ottó fia a Szentírás egy részletét, míg az úgynevezett hívek könyörgését az elhunyt hét unokája olvasta fel. Az eseményen részt vett a gyászoló családon kívül mások mellett Schmitt Pál köztársasági elnök, Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, illetve a diplomáciai testület és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia számos tagja.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. szabo1936 2011. július 22. 16:59
  „24.belaneni
  En tiszteletben tartom mindenkinek a velemenyet meg akor is ha nem ertek vele egyet.A mi csaladunkban amikor kis gyerek voltam (mar regen volt)a nagyszuleim hazaiban a falon csak Petofi es Kosuth kepei voltak kirakva na es Horthy Miklos kepe sem hianyzot,de Ferenc Jozsef vagy masik fele labanc Habsburg kepet meg a WC ben sem tatek volna ki.
  Egy szep het veget kivanok belaneninek.”
 • 24. bélanéni 2011. július 22. 11:02
  „De volt beleszólása. Pont. Ezen nem szeretnék vitatkozni,mert nyilvánvalóan semmi rálátásod, semmi tudásod a történtekről. Nekem van. Ezért ezen nem vitatkozom.
  A tömény butaság alatt valami hasonlót értettem mint például ez a Sztálinnal való összehasonlításod.”
 • 23. szabo1936 2011. július 20. 18:37
  „fortuna 54
  Majd a belaneni intezkedik nemsokara azt a szeretet Ottoja megindul a szente avatas iranyaban de az elot biztos majd sok utcakat is fognak majd elnevezni rola!Szep nyarat kivanok neked.
  Udv:Szabo”
 • 22. fortuna54 2011. július 20. 17:34
  „20.szabo1936.Üdvözöllek,már régen nem hallattál magadrol.Tudod a magyaroknál bevált szokás a szenté avatás.Otto ugye még nem vólt,igy ez most kapóra jött.Azért gondolom a többség nem követeli Otto bácsi szenté avatását.”
 • 21. fortuna54 2011. július 20. 17:20
  „Hát mikor én elhagytam hazámat,bizony nagyobb volt az eséj a lövöldözésre.Én mind egyszerü ember mind donór,a szivemmel mást akarok segíteni ha eljön az idö.Gondolom megeröltetted magadat,ezzel a Piknik félével.Egy nemzetnek a jelenben kell nagy embereket szülni,nem pedig a múltban keresgélni.”
 • 20. szabo1936 2011. július 20. 17:14
  „19.belaneni
  Habsburgh Ottonak nem volt aba semi beleszolasa,o ban olyan volt mint egy csokor virag az asztalon se nem artot se nem hasznalt senkinek!Majd nem sokara elkezdodik a hajra a szent Ottoert!
  Mikor fogjatok Sztalin szivet a Panonhalmi apatsagba befogadni?”
 • 19. bélanéni 2011. július 20. 13:23
  „18. fortuna54: Például a Páneurópai Piknik egyik védnöke volt, rangot és súlyt és politikai védettséget is adva az eseménynek. Senki sem tudhatta előre, hogy hogyan fognak az események alakulni, lőni fognak-e az NDK-ból érkezett németekre vagy mi lesz. Bátorság kellett akkor ehhez. Egyet kértél. Tessék. Azt, hogy ez az esemény milyen hatással volt a rendszerváltásra és a magyar-német kapcsolatokra, ami nagyon jelentős a mai napig, talán nem kell részleteznem.”
 • 18. fortuna54 2011. július 19. 23:06
  „17.bélanéni.Legalább egyet mondjál a sok jó közül,amit Habsburg Ottó tett ezért az országért.Szépeket tudot mondani,mind általában a politikusok.”
 • 17. bélanéni 2011. július 19. 11:21
  „14. tschurtz : Köszönöm a bejegyzését. Magam hasonlókat fogalmazgattam, de azt gondoltam, inkább hozzá sem szólok ennyi töményen buta, rosszindulatú és tájékozatlan megjegyzéshez. Habsburg Ottó magát magyarnak tartotta és nagyon sokmindent tett ezért az országért. Igen, sok bajt okoztak nekünk az ősei. De ő piont nem. Mélyen demokrata, keresztény és magyar volt. Remek ember.”
 • 16. Yoav-Ben-Meir 2011. július 19. 07:14
  „12-es!
  Maga Szellemi Toprongy!
  mit ir a cikk,; Markovics Zsolt forabbi elbucsuztarja IV.-ik Karoly fiat!
  mit jelent ez??
  azt hogy az ANYA zsido szarmazasu volt!”
 • 15. háté 2011. július 18. 22:47
  „<moderálva>”
 • 14. tschurtz 2011. július 18. 13:08
  „Kedves Hozzászólók (tisztelet a kivételeknek)!
  Megdöbbenten olvasom a bejegyzések nagy részét. Idáig jutottunk?
  Nem csak egyszerűen történelmietlen, elvakult de kimondom butaságot sugárzó némely mondat. Mielőtt valaki valamit leír, célszerű lenne átgondolni, hogy megtegye-e. Szomorú. Jó lenne végre önmagunkba is nézni.
  Ne bízzanak mindent a korrektorra, mert Ő csak a trágásságot húzza ki és a hülyeség marad.”
 • 13. Phobos 2011. július 18. 09:46
  „Én nem engedtem volna, hogy nálunk temessék el.
  Elég kárt okoztak nekünk...”
 • 12. révfaluiszúnyog 2011. július 18. 09:42
  „Hogy a fenébe kerül a színtiszta katolikus Habsburg család koronahercegének -kinek édesapja a két éve boldoggá avatott IV.Károly király- gyászszertartására egy zsidó rabbi? Miféle kavarás ez megint Várszegi részéről? Az evangélikus és református püspöki jelenlétet sem értem, mert ha valaki, hát a Habsburgok a büdös életben nem voltak ökumenikus szellemiségűek. Megjegyzem nagyon helyesen!”
 • 11. Szabra 2011. július 18. 09:24
  „Már csak az hiányzik, hogy Habsburg Ottó is Budapest / netán az ország / díszpolgára legyen, mint Sztálin elvtárs! Mint "ember" halála kegyeletet érdemel, de mint Habsburg: ugyanarra méltó mint a többi magyarság-ellenes embertársa, légyen az török, orosz, vagy éppen Rákosi Mátyás polgár és uralkodó!!!”
 • 10. alfonz53 2011. július 17. 23:35
  „A sok önjelölt történésznek!
  Meséljék már el, hogy mit tettek a habsburgok Magyarországért.
  Sok százezer meggyilkolt magyar hazafi szárad a lelkükön.
  Ebben az agymosott országban szulejmán-szobor, károlyi-szobor és szovjet-emlékmű mellett
  tényleg elhelyezték (ünnepi harangzúgás mellett...) a hazájából is elűzött, de nálunk nagyratartott
  figura szívurnáját (?)
  Lehet még ennél is mélyebbre süllyedni?????”
 • 9. Sagittarius 2011. július 17. 22:41
  „<moderálva>”
 • 8. Driver 2011. július 17. 22:30
  „Jó ember volt, sokat tett Magyarországért, a Magyarokért. Csak tisztelettel tudok rá emlékezni. Nyugodjék békében.”
 • 7. Karcsika 2011. július 17. 22:17
  „Miért nem adta egy magyar TV sem élőben?”
 • 6. Gudianyu 2011. július 17. 21:24
  „Nagyszerű ember volt, példamutató életet élt (mai politikusaink tanulhatnának tőle), nyugodjon békében!”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékekből oktatási segédanyag Győrben

A Bercsényi-középiskola a napokban zárta le "Audiovizuális emlékgyűjtés" című pályázatát. Tovább olvasom