Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Elhárult a veszély a hívek feje fölül

Bakonypéterd - Szeptemberben kezdődött, a közelmúltban elkészült a 200 éves katolikus templom födémszerkezetének biztonságos felfüggesztése. A teljes tetőfelújításra uniós forrásért pályáznak a bakonypéterdiek.

Ősszel halaszthatatlanná vált a pannonhalmi területi apátsághoz tartozó bakonypéterdi római katolikus templom födémszerkezetének felújítása. A megoldás sok fejfájást okozott Lőrincz Pál bencés plébánosnak. Építészeti, faipari és műemléki szakemberek többször átvizsgálták a tetőt, végül sajátos megoldás született.

– Szeptemberben kezdődött, a közelmúltban készült el az a munka, amelynek eredményeként – szó szerint – elhárult a veszély a fejünk fölül. A szakemberek javaslatának megfelelően minden második gerendát négy ponton felfüggesztettünk egy erős vas tartószerkezethez.

Így legalább két nemzedéknek nem lesz gondja a templomfödémmel – hangsúlyozta Lőrincz Pál.

Bajt is okozhatott volna: Lőrincz Pál plébános megmutatta: akadtak olyan födémrészek, ahol a gerenda egy-egy darabja szinte teljességgel elkorhadt. Fotó: Bertleff András
Bajt is okozhatott volna: Lőrincz Pál plébános megmutatta: akadtak olyan födémrészek, ahol a gerenda egy-egy darabja szinte teljességgel elkorhadt. Fotó: Bertleff András

A plébános atya megemlítette, hogy a gerendák egy része – főként a födém közepe táján, ahol egykor a barokk csillárt leeresztették a templomtérbe – idővel kritikus állapotba került.

– Elődeink annak idején nem éppen szakszerűen pótolták a kivágott félméternyi gerendadarabot, de akadt olyan födémrész is, ahol a gerenda keresztmetszetének hetven százaléka elkorhadt. Mindezek ellenére mondhatjuk: a gerendák többsége az elmúlt közel kétszáz évben teljesen ép maradt. A munka a jövőben folytatódik. A statikus szakember úgy vélte, hogy a templomtérben lévő állványszerkezetet egyelőre nem bontjuk le, majd csak akkor, ha a terveknek megfelelően elkészül a padlás, a tető teljes felújítása. Ehhez jó reménnyel uniós forrásra is pályázhatunk.

Felújítás összefogással

A több mint 4 millió forintos költségvetésű munkának számos segítője akadt. Így például az a vállalkozó, aki a szükséges, 1 millió forint értékű vasanyagot adományként biztosította. Segítette a bakonypéterdi felújítást a főapátság is és kivették részüket a munkából a helyi hívek is. Pál atya külön említette a képviselő-testület elnökét, aki példamutatóan „vette vállára" az ügyet.


Olvasóink írták

  • 1. matriné 2008. december 03. 18:21
    „Hát másra már nem is kell az "Uniós" forrás?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hitelt is intéz az ingatlankezelő

Győr - Ügyfélbarát szolgáltatásnak megfelelő, korszerű irodát avatott tegnap Győrben az Inszol Zrt.… Tovább olvasom