Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Elfogytak a gyerekek

Gyirmót veszített korábbi falusias jellegéből, a lakosság öregszik. A fiatalabb helyieket a mindennapok nagyrészt a megyeszékhelyhez kötik. Ez lehet az oka annak, hogy a szülők a kiváló környezeti adottságokkal rendelkező óvoda helyett Győrbe íratják gyermekeiket.
illusztráció
A negyven-ötven 3–7 éves gyirmóti kisgyermekből szeptembertől csupán huszonöt jár a helyi oviba. Jelenleg két csoport működik, ősztől azonban a létszám csökkenése miatt egyet a tervek szerint megszüntetne a győri önkormányzat. Két óvónő és egy dadus munkája válik feleslegessé.


– Bár tudjuk az okát, értetlenül tapasztaljuk a létszám csökkenését – mondta Rátz Éva óvodavezető. – Az ok az, hogy a szülők győri munkahelyükhöz vagy a nagyobb testvér iskolájához közel eső intézménybe járatják a gyerekeket. Sajnos nem mérlegelve azt, hogy itt természetes, családias környezetben tudhatnák csemetéiket. A levegő tiszta, a szomszédos nemzeti park védett területe pedig kivételes lehetőséget ad a természet megismerésére.

 „ Irigylésre méltó fajismerettel rendelkeznek a gyerekeink. Elvittük őket Budapestre a madártani egyesülethez, ezekben a hetekben pedig Zircre készülünk, ahol a Bakony élővilágával ismerkedünk meg. Egy városi óvodáshoz képest sokkal több ismerettel, tapasztalattal rendelkeznek a természetről."
Rátz Éva óvodavezető
Tavaly több mint ezer óvodás és ugyanennyi általános iskolás fordult meg Gyirmóton a természet- és környezetvédelmi programokon – kapcsolódott a beszélgetésbe Zilahi Tímea, aki annak a Gyirmóti Általános Művelődési Központnak a vezetője, melyhez az óvoda tartozik. – A tavalyi egynapos madárgyűrűzést például idén áprilisban háromnaposra bővítettük, hogy mind a hatszáz óvodás kisgyermek eljöhessen, és még így sem fogadhattunk minden érdeklődőt.

– Hála a sikeres pályázatoknak, a jó kapcsolatoknak, kezdve a részönkormányzattól a nemzeti park munkatársain, alapítványokon át a Reflex egyesületig, mind anyagi, mind erkölcsi tekintetben támogatnak bennünket.

Tévé és videó van mindegyik csoportban, ősszel nyílik a sószoba. Tevékenyen őrzik a hagyományokat. Két tornaszoba, minőségi fajátékok, értékes készségfejlesztő eszközök állnak a számtalan szakkönyvvel ellátott óvónők rendelkezésére ahhoz, hogy egészségesebbé, ügyesebbé formálják az apróságokat. A szülők által igényelt különfoglalkozások megszervezése sosem okozott gondot az óvoda vezetésének, még a vallásos nevelésre is kerestek módot.

Az adottságok, a lehetőségek ideálisak egy kisgyermek számára Gyirmóton. Ezért nem érti a helyi vezetés, miért nem fontos ez a szülőknek...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázati felhívás

Győr Tehetséges Ifjúságáért Alapítvány pályázatot hirdet Győr város tehetséges fiataljainak. Célja,… Tovább olvasom