Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 4°C Még több cikk.

Elfogyott az ajándék? Írjon a panaszkönyvbe!

Győr-Moson-Sopron - Ne nyugodjon bele, ha az akciót hirdetett üzletben arra hivatkoznak, már elfogyott a reklám szerint járó ajándék – javasolják fogyasztóvédők. Ezzel ugyanis a kereskedő legtöbbször törvényt sért és karácsony előtt több ilyen akció szokott lenni.
„Ha több üveg sört veszek egyszerre, akkor járt volna egy másikfajta sörből ingyen egy üveggel, legalábbis ezt hirdette újságreklám és a boltban elhelyezett plakát is. Éppen ezért vettem a szokásosnál több sört egyszerre, hogy kihasználjam az akciót, de azt mondták, már elfogyott az ajándék, holott még a polcokon volt az ajándékba szánt sörfajtából és még kint volt az üzlet falain a reklám" – panaszolta olvasónk és azt is hozzátette: az egyik pénztárostól a másikhoz küldözgették, majd az üzletvezetőhöz, aki felajánlotta: ad neki egy üveg sört, majd saját pénzéből kifizeti.

Olvasónkat viszont az a gyakorlat zavarja, amit már többször tapasztalt, hogy már a meghirdetett akció első napjaiban elfogy az ajándék.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület megyei szervezetének elnöke, Horváth László ezt saját tapasztalataik alapján megerősítette. Az is gyakran előfordul elmondása alapján, hogy ilyenkor az időhúzás miatt küldözgetik a vevőt, hátha megunja a reklamálást. A tudatos vásárló azonban szakértőnk javaslata alapján rögtön kéri a vásárlók könyvét, ami a régi panaszkönyv szerepét vette át és minden üzletben jól látható helyen kell legyen. Abba érdemes beleírni a történteket. Már csak azért is, mert volt olyan eset, hogy annak nyomán az elmaradt ajándék gyártója az elnézést kérő levél mellett nagy csomaggal küldött termékéből.

– Nemrégiben magam is tapasztaltam egy nagy bútoráruházlánc üzletében az olvasói panaszhoz hasonló gyakorlatot. Azt hirdették, ha bizonyos összeg felett vásárolok, akkor ajándék jár, de fizetéskor azt mondták, elfogyott. Ezt meg is értené az ember a meghirdetett határidő lejárta előtti napokban, de ha már az akció első harmadában erre hivatkoznak, az nem jogos – szögezte le szakértőnk és magyarázatként megjegyezte: hiába van a reklámon kis betűkkel feltüntetve, hogy „a készlet erejéig", ha túl hamar elfogy az ajándék, akkor a kereskedő nem megfelelően készült fel akciójára. Ezt pedig jogszabály tiltja. Korábban kormányrendelet szólt erről, szeptember elsejétől viszont már törvény, a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény. Ezért aki ilyet tapasztal, az először is írjon a vásárlók könyvébe és érdemes bejelentést tennie a fogyasztóvédelmi hatóságnál is a 96/329-244-es telefonszámon, mert a helytelen gyakorlatot ellenőrzése nyomán büntetheti. Az egyéni panasz elintézése érdekében pedig a civil fogyasztóvédőket lehet keresni a 96/618-805-ös számon.

Olvasóink írták

  • 2. Fafnír 2008. október 14. 23:16
    „Ha valaki, valami vacak bóvli ajándék miatt vesz meg 30 kg akármit az sem normális ám!!”
  • 1. Németh Miklós 2008. október 14. 19:15
    „És akkor mi van ? Max. elnézést kérnek és folytatják a gyarmati üzletpolitikájukat,”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őszi nagytakarítás az utak mentén

Győr-Moson-Sopron - Több mint kétszáz köbméternyi szemetet szedtek össze önkéntesek megyénkben az… Tovább olvasom