Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

(El)Foglalt az államkincstár

Győr-Moson-Sopron - Folyik az átállás a családtámogatások kifizetésében, amelyeket a munkáltatók helyett a Magyar Államkincstár (MÁK) folyósít. Eddig háromezer ügyfelet vett át, s bár ennek többszöröse következik, már most sok a panasz a hivatal elérhetetlenségére.
Januártól fokozatosan megszűnnek a családtámogatási kifizetőhelyek, azaz a munkáltatók helyett az államkincstár folyósítja a gyest, a családi pótlékot és az anyasági támogatást.

Folyamatos a feldolgozás

Az átállás folyamatos; a kisebb, 200 fő alatti vállalkozásokat már átvette a MÁK – a 100 főt el nem érő cégeknél dolgozók juttatásai eddig is hozzá tartoztak –, a 89 cég jogosultjai már a januári pénzüket is onnan kapták. A közel hatvan közepes, 200–500 főt foglalkoztató munkáltató adatainak feldolgozása most folyik, míg a legtöbb embert foglalkoztató cégek csak most következnek.

A java hátravan

Utóbbiak ugyan „csak" 35-en vannak, a legtöbb igény azonban érthetően tőlük érkezik be, közel 12 ezerre számítanak a szakemberek. Ami azt jelenti, hogy a változások nagy része még hátravan, már most sok azonban a panasz a hivatal elérhetetlenségére. Van olyan olvasónk, aki a megadott ügyfélszolgálati telefonszámot négy órán keresztül, a hivatal teljes ügyfélfogadási ideje alatt próbálta felhívni, sikertelenül.

Kevés a telefonos ügyintéző

– Jelenleg egy vonalon egy ügyintéző fogadja a hívásokat, ami tudjuk, kevés, még sincs több emberünk a feladatra. Ez országos probléma, most vizsgálják a lehetséges megoldását. Telefonos elérhetőségünk konkrét ügyekben továbbra is csak a 96/327-437, ugyanakkor általános kérdések esetén – jogosultsági feltételek, eljárási kérdések, nyomtatványbeszerzési lehetőségek, ügyfélszolgálatok nyitva tartása – hívható a 96/501-812-es, 501-855-ös, 501-843-as, 501-860-as, valamint az 501-870-es telefonszám is – mondta az osztályvezető, hozzátéve, hogy sokan olyan dologra kérdeznek rá, amelyek feketén-fehéren szerepelnek a kézhez kapott tájékoztatóban.

A fentiek miatt Takács Tibor inkább azt tanácsolja, akinek kérdése van, levélben keresse meg őket – mindegyikre válaszolnak.

Jó hír viszont, hogy mostantól hamarabb érkezik a pénz, míg ugyanis sok munkahely csak tizedikén (a fizetéssel együtt) utalja az összeget, az államkincstár ezt már minden hónap harmadikán megteszi.

Olvasóink írták

 • 3. Idikó Márta 2008. április 06. 10:23
  „Amíg a munkahely fizette a családi pótlékot, addig mindig időben megkaptam - ez kiszámítható és biztonságos volt eddig, még akkor is, ha munkahelyet változtattam. Decemberben (2007) munkahelyet változtattam,és már a MÁK-hoz kellett beadnomaz igénylést. Azóta is várok! Többször személyesen, levélben, faxon, e-mailben,telefonon egyeztettem a MÁK-kal, de mindig csak annyi infó jött,hogy utánanéznek,majd felhívnak. Se levél, se telefon, se pénz. Három gyerekkel vagyok egyedülállóként albérletben, válásután, gyerektartás nuku, mert a volt férjem nem dolgozik. Adósság meg van a múltból, amit fizetni kéne, de nem tudok. Lakáshitelre igénylés be van adva az OTP-hez, ahol kiderült, hogy a sorozatos nemfizetések miatt friss BÁR-os lettem. HOL ITT AZ ÁLLAM FELELŐSSÉGE?????????? Hogyan fogom ezt rendbe tenni?????? Köszönöm a NAGY KISZÁMÍTHATÓSÁGOT, ÉS A BIZTONSÁGOT!!!!!!!”
 • 2. Anyuka 2008. március 12. 17:22
  „De amikor elkell venni a családipotlékot meg a nevelésitámogatást akkor nagyon gyorsan tudnak dolgozni.A vissza igazolásokra meg 8-12 hónapot várunk de még akkor sem stimmelnek dolgok.Kapják márt össze magukat a MÁK-nál!!!!!!!!!!!”
 • 1. aggódó családtag 2008. március 11. 09:48
  „Akkor hogy is van az, hogy ha valaki olyan helyen dolgozott, ami nem TB-kifizető hely, elment szülni, a gyermek már fél éves, és még mindig nem kapott GYES-t? a MÁK folyamatosan arra hivatkozik, hogy folyamtban van, csak nagyon sok a dolguk?! Ha egy olyan család kerül ilyen helyzetbe, ahol fizetik a lakáshitelt és született egy baba, egyedül a férj keres havonta emiatt, akkor azt mondják a banknak, hogy bocsi, de most nem tudunk fizetni mert ennünk kell, a MÁK pedig még nem folyósította a segélyt?!

  A bürokrácia működik rendesen ebben a .... országban!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segíthet egy műtét? Csoda kell a gyógyuláshoz

Tét - Félkilónyi szerencse címmel hat éve írtunk először az ötvennégy dekagrammal született Horváth… Tovább olvasom