Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Elfogadták a megyei önkormányzat 2011. évi költségvetési koncepcióját

A megyei közgyűlés pénteki ülésén 16 igen és 4 nem szavazattal elfogadta a megyei önkormányzat 2011. évi költségvetési koncepcióját.
Eszerint - jelentős mértékű, mintegy 800 millió forintnyi kiadáscsökkentő intézkedés alkalmazásával a hiány várható összege 1,4 milliárd Ft.

A megyei önkormányzat kötelező feladat- és hatásköri rendszerében nem történt változás az előző évi előírásokhoz képest. A Magyar Köztársaság költségvetéséről szóló törvényjavaslatban kerültek meghatározásra azok a rendelkezések, támogatási normatívák és mértékek, amelyek alapját képezik a megyei önkormányzat 2011. évi költségvetését megalapozó koncepciónak. Megállapítható, hogy 2011. évben a 2010. évi szabályozással ellentétben a központi támogatások csökkenő tendenciája már nem érvényesül. A központilag szabályozott források várhatóan 105,5 millió Ft többletbevételt eredményeznek az előző évihez viszonyítottan, amely döntő részben - a törvénytervezet indokolása szerint - az egyenes ági öröklés és ajándékozás illetékmentessé tétele kapcsán kieső illetékbevételek kompenzálását szolgálja.

A megyei önkormányzat jövő évi költségvetésének összeállításánál meghatározó szerepe van az eddig (2010. évig) - jelentős mértékű kiadáscsökkentő intézkedések ellenére - felhalmozódott működési hiánynak (hitelnek), melynek várható összege 1,4 milliárd Ft. Ezt az összeget a 2011. évi költségvetésben hiteltörlesztésként kell szerepeltetni a kiadások között. Az évről-évre csökkenő központi támogatás következtében felhalmozódott hiány már olyan mértékű, amely megközelíti a megyei önkormányzat hitelképességének (fizetőképességének) felső határát, emiatt a hitel további növelésére korlátozottak a lehetőségek.

Ennek megfelelően a megyei önkormányzat 2011. évi költségvetésének összeállításánál a kiadások kifejezetten olyan szinten tervezhetők, amelyekre a tárgyévi bevételek döntő részben fedezetet nyújtanak. A korábbi évek elégtelen központi támogatása elsődlegesen a működés területén jelent meg, amely a következő években ismételten a finanszírozás negatív hatását eredményezte, hiszen pótlásának fedezetét bankhitel képezte. E mellett a tárgyévi támogatási hiányok pedig tovább növelték az „eladósodottság” mértékét.

Előzetes számítások szerint a feladat-finanszírozás változatlanul hagyása esetén 2,2 milliárd Ft-os működési hiánnyal kell, hogy számoljon a megyei önkormányzat. Annak érdekében, hogy a 2011. évi hiány lehetőleg ne haladja meg az előző évi szintet, - a költségvetési rendelet összeállításáig - mintegy 800 millió Ft összegű kiadáscsökkentő (illetve részben bevétel-növelő) intézkedés történt meg, pld. a kötelező feladatok jogszabályi előírásoknak megfelelő, minimál szinten történő ellátása a leggazdaságosabb szervezeti formában, a nem kötelező feladatok újbóli áttekintése, a saját bevételek növelése (szolgáltatás bővítés és a vagyonhasznosítás területén). Emellett a továbbiakban is kiemelt figyelmet kell fordítani a fejlesztéssel összefüggő pályázati lehetőségekre annak érdekében, hogy a feladatellátást szolgáló vagyon - elsődlegesen az ingatlanok - jelenleginél kedvezőbb elhelyezési lehetőséget nyújtson a feladatellátáshoz.

A 2011. évi koncepció teljes terjedelmében megtalálható a www.gymsmo.hu oldalon a Közgyűlések/Közgyűlések anyagai/2010. november 26. címszó alatt (2. napirend).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kismamatorna – csoda a vízben

Az amerikai AquaNatal-módszert, vagyis a várandósság idején vízben végzett tornagyakorlatok… Tovább olvasom