Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Elfogadták a luxusadó alapját

A győri közgyűlésen a testület döntött a luxusadóról: nagy esély van arra, hogy Győrben egyetlen forint sem folyik be ebből.
Egy 400 négyzetméteres családi ház, egy 454,5 négyzetméteres társasházi lakás vagy egy 588 négyzetméteres üdülő még éppen mentes lesz a luxusadó alól Győrben a közgyűlés által tegnap elfogadott rendelet szerint. Graffelner Kálmán, a pénzügyi bizottság szabad demokrata elnöke azzal magyarázta a rendkívül megengedő szabályozást, hogy az önkormányzat nem kívánja a lakosságot túlságosan megterhelni. Úgy fogalmazott, hogy a számítások szerint nagyon kevesen fognak ilyen adót fizetni idén, de az is lehet, hogy senki. A testület csaknem egyhangúlag, vita nélkül fogadta el a javaslatot.

Ez nem volt elmondható a győri ifjúsági házat működtető Harmónia kht. pénzügyi ellenőrzéséről szóló tájékoztatóról. Bár Takács Zsolt, a győri ifjúsági házat – hivatalos nevén a Petőfi Sándor Művelődési Házat – üzemeltető Harmónia Művészeti Kht. vezetője azt kérte, jó hírnevük védelmére és üzleti érdekeikre tekintettel zárt ülésen tárgyalják a szervezet 2004-es gazdálkodását részben „átvilágító" ellenőrzésről szóló tájékoztatót, a közgyűlés erről nem szavazott. Így a sajtó is jelen lehetett a vitán, amelyen számos bíráló megjegyzéssel illették a kht. tevékenységét. (A szervezet 2000 óta üzemelteti a házat, a döntést akkor nagyrészt a jobboldal és a Pro Urbe Egyesület támogatásával hozta meg a közgyűlés.)

A kritikák alapja az volt, hogy az ellenőrzési iroda megállapításai szerint 20,1 százalékos hibát számszerűsítettek az önkormányzattól 2004-ben kapott 40 millió 769 ezer forint támogatási összeghez viszonyítva. Ezek okaként a nem megfelelő bizonylatolást, a bizonylatokon nem egyértelmű költségelhatárolást, kisebb mértékben a téves könyvelést, az éves elszámolásban az eredményt korrigáló tételek hibás számbavételét jelölték meg. Balogh József polgármester ezt szó szerint idézte is az ülésen. Takács Zsolt ellenben azt a mondatot olvasta fel a dokumentumból, ami arról szólt, hogy a kht. az önkormányzati támogatást a közművelődési feladatok megvalósítására használta fel.
Wernerné Csordás Éva (MSZP) azt mondta: általános az elégedetlenség a városban, mert a győriek úgy érzik, nincs ifjúsági ház.

Eredics Gergely (MSZP) leszögezte: 2003-hoz képest 2004-ben nőtt a hibák száma. Kalmár Ákos (Fidesz) azt kérte, hogy senki ne szemezgessen a megállapítások közül. Horváth László (Fidesz) a színvonalas kulturális programokra hívta fel a figyelmet. Németh Zoltán (Fidesz) koncepciós perhez hasonlította a tárgyalást. Takács Zsolt azt emelte ki, hogy a kht. 2004-ben 2,4 millió forintot fordított pluszban a közművelődési tevékenységre saját forrásból. Megjegyezte: a 2003-as gazdálkodással kapcsolatban javasolt intézkedéseket megtették.

A közgyűlés többsége végül olyan határozati javaslatot hozott, miszerint a szerződés 2007-es lejáratkor nem javasolja, hogy a működtetés később hasonló formában történjen.

A testület elfogadta az egyházak kárpótlásáról szóló beszámolót. Kiderült: a kérdés 43 olyan ingatlant érintett, ami a rendszerváltáskor a városi tanács tulajdonában volt. Öt ügy még folyamatban van. Az önkormányzat eddig csaknem 80 millió forintot kapott az államtól, és 2011-ig még 66 millió érkezik a városba.

Kovács Tamás (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kossuth utca 16. szám alatti épület az előterjesztés szerint az evangélikus egyházhoz kerülhet, miközben az Európa kulturális fővárosa pályázat anyagában még a Vaskakas Bábszínház majdani új helyeként szerepelt. Hangsúlyozta: a lényeg, hogy valamilyen megoldást találjanak az intézménynek. Németh Zoltán úgy vélte, mindez felveti az akkori pályázat komolyságának kérdését. Balogh József polgármester szerint, amíg egy ingatlan a város tulajdonában van, kidolgozhatók tervek a hasznosításra. A politikus visszautasította, hogy ebből az ügyből a pályázat egészére vonjanak le negatív megállapítást. Bárány István, a Pro Urbe frakcióvezetője példamutatónak nevezte az egyházi kárpótlás győri folyamatát.
(A közgyűlés további döntéseire holnapi számunkban visszatérünk.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szokni kell majd a tempót

A végéhez közeledik – állami beruházásban – a 81-es főút győri átvezető szakaszának második építési üteme. Ennek során, mint többször írtunk róla, a Banai úti, már korábban elkészült csomóponttól az Ipar utcáig teljesen új nyomvonalra kerül a főút (a régi útvonal helyi közlekedésre történő meghagyásával). Új híd épült a vasút felett, az Ipar utcai, átalakított csomópont pedig a maga nemében páratlan lesz az országban. Tovább olvasom