Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Elfogadták a költségvetési koncepciót

A baloldal támogatható javaslatnak, a jobboldal rossz meseként induló tragédiának értelmezte Győr jövő évi költségvetési koncepcióját a tegnapi közgyűlésen. A testület többsége végül elfogadta az indítványt.
Az első számítások szerint az egymilliárd-százmillió forintot is meghaladja az az összeg, amelyet az állam a győri önkormányzat iparűzésiadó-bevételéből elvon – jelentette ki Balogh József győri polgármester a tegnapi győri közgyűlésen a város jövő évi költségvetési koncepciójának tárgyalásakor. A politikus ugyanakkor jelezte, hogy ez az összeg még százmillió forintos nagyságrenddel csökkenhet, mert több módosító indítvány pluszpénzeket juttatna az településeknek.

A polgármester a prioritások között a bácsai szennyvíztisztító továbbépítését, valamint a közlekedési hálózat fejlesztését nevezte meg. Utóbbiak közé tartozik a Fehérvári út új bevezetőszakaszának továbbépítése a Győr–Pápa–Celldömölk vasútvonal felett átívelő híddal, a Tihanyi Árpád úti aluljáró előkészítése, valamint új parkolók. Bejelentette azt is, hogy bekerült a javaslatba egy százötven személyes szociális otthon építése, valamint az, hogy elsődlegesen az utak és a hidak fenntartására fordítják, ha a város többletforráshoz jut.

Dőzsölés nem lesz, fejlesztések igen

Kun András alpolgármester akként értelmezte a koncepcióban olvasottakat, hogy „jövőre nem fogunk dőzsölni, de nem adtuk fel fejlesztési elképzeléseinket, és nem állítjuk le a karbantartásokat".

Lefölözés és vagyonfelélés

Gyökeresen más véleményének adott hangot a Fidesz–MDF–MKDSZ frakció. Németh Zoltán frakcióvezető úgy fogalmazott, „a koncepció rosszul kezdődő mese, amely tragédiával végződik". Kiemelte, hogy az anyagban állami lefölözésről, vagyonfelélésről és arról esik szó, hogy a kormány az áfa- és az energiaemelést nem ellentételezi. A polgármesternek azt javasolta, ne reménykedjen, inkább támogassa a Győrt segítő parlamenti módosító indítványokat.

Kalmár Ákos frakcióvezető-helyettes a „több pénzt az embereknek, több pénzt az önkormányzatoknak" szlogent kérte számon a szocialistákon. Megjegyezte, hogy az előterjesztésben szereplő „foglalkoztatási struktúra átalakítása" a létszámleépítés burkolt megnevezése.
A közgyűlés végül 22 igen szavazattal, 11 ellenében elfogadta a koncepciót.

Megemelték a kéményseprési díjakat

A közgyűlés foglalkozott a jövő évi kéményseprő-ipari tarifákkal. A képviselők különösebb vita nélkül fogadták el, hogy a díjak január 1-jén 7 százalékkal emelkedjenek. Ebből 6 százalék a költségek növekedésére, 1 százalék fejlesztésre kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak a polgármesteri illetmény nő

„ Győr jövő évi költségvetési koncepciójában csak a polgármesteri illetmény nő, minden más… Tovább olvasom