Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Elfogadták a győri költségvetést

A győri közgyűlés baloldali többsége csütörtökön késő este elfogadta a város költségvetését. A megyeszékhely önkormányzata idén 31 milliárd forinttal gazdálkodik, és csaknem hárommilliárd forintos hiánnyal számol.
Az év legnagyobb horderejű előterjesztését, a város idei költségvetését tárgyalta tegnap délután fél négytől este fél tízig a győri közgyűlés. Balogh József polgármester elöljáróban elmondta: az utóbbi évek gyakorlatának megfelelően csaknem hárommilliárdos hiánnyal számolnak, de eddig hitelfelvételre egyszer sem került sor. „Erre van esély most is, csak kisebb" – tette hozzá. Ugyanakkor figyelmeztető jelnek nevezte, hogy a működési költségvetésen lévő lyukat idén már kétmilliárd forinttal lehet csak befoltozni.

A politikus hangsúlyozta: fejlesztésre ötmilliárd forint jut, amelyből jelentős az állami és az európai uniós forrás. A legnagyobb beruházás a bácsai szennyvíztisztító évek óta húzódó továbbépítése lesz, de megkezdődhet a tűzoltólaktanya bővítése, folytatódhat az egykori zsinagóga felújítása, valamint a panelházak rekonstrukciós programja. A csapadékvíz-elvezetési rendszerre százmillió forint jut. A költségvetésben szerepel a Tihanyi Árpád úti aluljáró kiviteli terveinek elkészítése, illetve a Szigetet Révfaluval összekötő híd további előkészítése is. Az utak karbantartására, felújítására kevesebb jut, mint az elmúlt években.

Balogh József polgármester hangsúlyozta, több közlekedési beruházás is folyamatban van a városban. Ezek közé sorolta a Fehérvári út elkerülő szakaszának előkészítését, valamint a révfalui új lakótelephez szükséges út megépítését. A politikus úgy vélekedett, hogy mindezek – számos, az önkormányzattól részben vagy egészben független fejlesztéssel együtt – biztosítják Győr további fejlődését.

A jobboldali frakció nevében felszólaló Kalmár Ákos egészen másként értékelte a költségvetést. Szerinte az előző három kormány idején egyszer sem fordult elő, hogy az eladósodás veszélye fenyegesse a várost, amelynek összege – jegyezte meg – 2006-ig akár 11 milliárd forintra is rúghat. Javaslatot tett 150 millió forintos foglalkoztatásnövelő pályázati alap létrehozására, amelyet azonban a testület többsége nem támogatott.

A képviselők többtucatnyi indítványt tettek a büdzsé módosítására, általában néhány millió forintos kisebb fejlesztésre kérve pénzt. Balogh József ezek közül 50 millió forintnyit fogadott be, s ezt a közgyűlés is megerősítette.

Az eredeti előterjesztéstől eltérően hat és fél millió forint kerül a győrszentiváni körtéri út burkolatára és járdájára, másfél millió a szentiváni templom felújítására, 2,5 millió a Csanaki úti temető ravatalozójára, félmillió a bácsai temető ravatalozójára. Ovifocira másfél millió, a Győri Dózsa SE diáksportkörére plusz kétmillió, a marcalvárosi uszoda előkészítésére egymillió, a Hegyalja úti rendelő tervezésére 2,5 millió, a Zúgó utcai orvosi rendelő átalakítására hárommillió forint jut. Marcalváros II-n 2,6 millió, Adyvárosban (a Szigethy Attila út 69–89. között) ötmillió forintért építenek parkolót. A Cigány Ifjúságért Alapítvány 600 ezer, a Romákért Jóléti Alapítványa kétmillió forintot kapott. A Lajta út és a Répce utca kereszteződését ötmillió forintból teszik biztonságosabbá, Likócson ugyanennyiből járda és kerékpárút épül. A Győri Balett 25 éves évfordulójára készülő szoborra kétmillió forintot szavaztak meg.

A közgyűlés 24 igen szavazattal 12 ellenében fogadta el a költségvetést. A közalkalmazottak háromszázalékos béremelést kapnak júliustól, további három százalékot az intézmények gazdálkodhatnak ki létszámcsökkentéssel.
(A közgyűlés további döntéseiről holnap számolunk be.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több helyről több fizetés a megyei képviselőknek

A megyei önkormányzati képviselők többsége települési polgármester is, négyen honatyák, sokan a… Tovább olvasom