Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Elfogadhatatlan a sűrűbb beépítés

Akkor sem kell a győri önkormányzatnak kártérítést fizetnie, ha nem emeli meg a József Attila utcai volt lovassági laktanyára építhető lakások számát – állítják a környéken élők.
Szerintük ideje lenne, ha a városvezetés a befektető oldaláról átállna a lakosságéra. A győri városvezetés kedden sajtótájékoztatón számolt be a József Attila utcai volt lovassági, majd szovjet laktanya ügyéről, amelyet március 24-én tárgyal újra a városi közgyűlés. A testület egyebek mellett arról kíván dönteni, hogy megemelje a terület beépíthetőségi mutatóit. Az eseményen – amelyről szerdai számunkban számoltunk be – elhangzott: a lehetőségek szerint figyelembe kívánják venni a lakosság véleményét, de érvényesíteni kívánják az értékesítési pályázatban előírtakat is, mert el akarják kerülni, hogy az önkormányzatnak kártérítési kötelezettsége legyen.

A Kisalföldet tegnap a környéken élők képviseletében megkereste Simon Róbert Balázs, aki közölte: a közgyűlés által 2003. április 24-én elfogadott pályázati kiírást részletesen átolvasta, és szerinte az alapján a városnak nincs és nem is lehet kártérítési kötelezettsége. „A pályázati kiírásban szerepel egy szerencsétlen mondat, hogy a »feltételezett maximális lakásszám 720 lakás«, de a következő mondat egyértelművé teszi, hogy »a feltételezett építhető lakásszám a kiírót (azaz az önkormányzatot – a szerk.) nem köti«. Az önkormányzat nem kínál rosszabb feltételeket, mint az értékesítéskor, a beruházót nem éri kár, tehát nem léphet fel kártérítési igénnyel.

A beruházó azért szeretné a pályázatban szabott feltételek módosítását elérni, mert rájött, hogy ezekkel a beépítési feltételekkel nem tud 720 lakást megépíteni, hiszen ha tudna, akkor nem kérné az érvényes beépítési paraméterek megváltoztatását. Jelenleg a pályázat kiírásakor érvényes beépítési mutatók érvényesek. Óriási hibát követne el az önkormányzat, amennyiben utólag megemelné ezeket, hiszen ha a megemelt mutatókkal hirdette volna meg a területet, akkor lényegesen drágábban tudta volna eladni és nyilván nem egy pályázó jelentkezett volna" – tette hozzá.

Simon Róbert Balázs megjegyezte: véleményük nem változott, a terület beépítését csak a Szabadhegy kertvárosi területére jellemző sűrűségű értékekkel fogadják el. Emellett továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy az ingatlan eladására meghirdetett pályázat időpontjában érvényes és a pályázati kiírásban részletezett beépítési előírásokat ne változtassák meg, azaz a szintterület-sűrűségi mutatót, a megengedett építménymagasságot és a beépítettségi százalékot ne emeljék meg.

A lakók azt javasolják, hogy a Reflex Környezetvédő Egyesület munkatársainak bevonásával minél előbb végezzenek el egy független környezetvédelmi vizsgálatot, amely feltárja az egész területet, miután a területen évtizedekig a szovjet hadsereg lőszer- és üzemanyagraktárai álltak.

„ Ismételten kérjük a városvezetést, hogy álljanak végre a sarkukra és a szabadhegyi lakók érdekeit ne a lehetőségek szerint, hanem maximálisan vegyék figyelembe" – hangsúlyozta Simon Róbert Balázs.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a Wáberer-ösztöndíjakat

Átadták a legnagyobb hazai szállítmányozó és logisztikai cég magánösztöndíját. Tovább olvasom