Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 18°C | 23°C Még több cikk.

Életveszélyes vaklárma

Győr-Moson-Sopron - A hecchívások feleslegesen kötik le a tűzoltók, mentők, rendőrök erejét, ami életekbe kerülhet.


Egyes emberek azzal élik ki szórakozási hajlamaikat, hogy hívogatják a tűzoltókat, mentőket, rendőröket, akiknek kiemelt esetekben vonulniuk kell a helyszínre. A megyei rendőr-főkapitányság központi ügyeleti és schengeni kapcsolattartó központjának helyettes vezetője, Major Zoltán őrnagy tudatta, az ingyenesen hívható 112-es segélykérő számra napi 400 hívás érkezik, aminek a fele téves, rosszindulatú vagy ˝jó hecc˝-nek szánt.

A megyei főkapitányság ügyeletére az 107-es vagy a 112-es segélyhívóra érkező hívások közül Major Zoltán őrnagy kiemelten említette  a rosszindulatú, közveszéllyel, például robbantással fenyegetőket.

– Ezeket akkor is komolyan kell vennünk, ha tudjuk,  valótlanok. Ilyenkor nagy erőket kell megmozgatni. Megvan arra a lehetőség, hogy a hívás helyét és a telefon számát rövid idő alatt behatároljuk. Az utóbbi időben többeket sikerült beazonosítani.

Érkeznek olyan hívások is, ahol a vonal másik végén lévő „Erzsébet királynőként" vagy „Schröder kancellárként" jelentkezik be. De olyan is előfordult, hogy valaki szellemeket látott a lakásában.


Ki kell deríteni, van-e szüksége segítségre

– Az ilyen hívások hetente többször előfordulnak. Ilyenkor el kell dönteni az ügyeletnek,  küld-e járőrt. Meg kell győződni arról,  az illető milyen állapotban van, s van-e szüksége segítségre.

A baleseteknél, eseményeknél sokszor előfordul, hogy ideges a tanú, s nem tudja pontosan megmondani, hol van a helyszín. Előfordult, hogy az utca stimmelt, csak más városban volt a baleset. A 112-es hívó mindig a főkapitányság ügyeletén cseng ki.

– Ilyenkor mi forródróton értesítjük az illetékes kapitányságot, a mentőket vagy a tűzoltókat. Amennyiben a százhetet mobiltelefonon hívja valaki, előfordulhat, hogy nem a megfelelő kapitányságon cseng ki. Ebből lehetnek problémák – zárta Major Zoltán.

A tűzoltókat évente 10–15 alkalommal riasztják kamuhelyszínre. Fotó: Krizsán Csaba
A tűzoltókat évente 10–15 alkalommal riasztják kamuhelyszínre. Fotó: Krizsán Csaba

A hívásazonosítás már öt éve megoldható

Látványos, amikor a tűzoltók vonulnak a helyszínre, főleg, ha több járművel. A Győri Tűzoltóság helyettes parancsnoka, Tolnai László őrnagy  elmondta, az elmúlt öt évben, amióta a hívásazonosítás lehetséges, jelentősen csökkent a vaklármák száma. Így is 10–15 fordul elő évente.

– Meg kell különböztetnünk vaklármát vagy téves jelzést. Az utóbbinál van esemény, de nem olyan, amit a hívásban megjelöltek.

Sajnos vannak, akik szórakozásból, heccből telefonálnak, előfordult, hogy bejelentette a hívó,  „ég az arcom", de olyan is, hogy ég a szomszéd háza.

A kijelzett telefonszám alapján igyekszünk meggyőződni arról, hogy valódi-e a jelzés, azonban előfordul, hogy ez nem sikerül – magyarázta Tolnai László.

Az őrnagy hangsúlyozta, hogy vaklármára vonulásnál előfordult, hogy egészen más helyről érkezett egy valódi jelzés is, s bizony probléma volt, hogy késve tudtak kellő erővel rámozdulni az eseményre. S ez bizony nagyon veszélyes.

– Ezenkívül, ha éjszaka van a vaklárma, a tűzoltók pihenését szakítja meg, és egy esetleges valódi mentésnél nem kellően pihenten tudnak beavatkozni.


Jelentős költségek

Az őrnagy  elmondta, egy oda-vissza 20 kilométeres vonulásnál járművenként 6–7 ezer forint a költség, s ez szorzódik a vonuló járművek számával.

A megyei mentőszolgálat mentőtisztje, Nagy Béla elmesélte, egy alkalommal kazaltűzhöz hívták őket – és a tűzoltókat, rendőröket is –, ahol állítólag megégett egy ember. Igazából ott semmi nem volt.

– Korábban a nyilvános telefonokról hívogattak bennünket. Főként gyerekek szórakoznak,  a nyári szünetekben ez még gyakoribb, kiemelten az elején. Előfordul, hogy egész nap hívogatja a gyerek a segélyhívót. Felnőttek is telefonálnak, főként a kolléganőket molesztálva. Amióta megvan az új informatikai rendszerünk, kiírja a hívót. Így több esetben fogták már el a hívogatókat a rendőrök. A vaklármák száma ezért csökkent, de a szórakozásos hívásoké megmaradt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bentlakásos intézményekből több gondozottat is hazavisznek

Várnai Jenőné gyakran feltűnik Győr utcáin. Felnőtt lányát, Krisztinát levegőzteti. Kerekesszékében… Tovább olvasom