Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Életút csörtetés és könyörgés között - Harcsás Judit győri előadása

Sokan vannak úgy, hogy mindent meg adnának azért, hogy a hétköznapok folyamán munkájuk legyen egyben a hivatásuk, amit igazán szeretnek művelni. Harcsás Judit újságírónak sikerült a sorstól megkapnia ezt a lehetőséget.

Csütörtökön délután öt órakor, a Komédiás étterem pincéjében szívet melengető beszélgetést tartottak, ahol Harcsás Judit újságíró volt a vendég.

Pazar őszinteséggel beszélt a múltról, a kezdetekről, azokról az időkről, amikor a Kisalföldnél elkezdte újságírói munkáját.

A mikrofonnal is kacérkodott, majd rádiós – riporterként folytatta munkáját. Több lapnál is dolgozott, de a kezdeti Kisalföld volt élete legnagyobb részének meghatározója.


Fotó: Gulyás Attila.
Fotó: Gulyás Attila.


Szociális érzékenysége végig kísérte életét, újságírói munkája során nem fejeződött be azzal a munka, hogy publikált egy – egy élettörténetet, hanem ha úgy érezte, hogy ha az adott riportalanynak szüksége volt további segítségre, akkor azért képes volt napokat rááldozni, és segítséget kérve tudott adni a másiknak.

A legnagyobb kincsnek tartja, ha valamikor is egy keveset tud adni azoknak, akik rászorulnak. A pozitív gondolkodásmóddal élő újságíró talpon tudott maradni akkor is, amikor a legnagyobb mélypontra került.

Elvesztette munkáját és barátait, s közben betegséggel is kell küzdenie, de töretlen segítőszándéka mindig előre tudta vinni őt a mélyről a legmagasabb pontig, mert tudta, ha csalódnia is kell az életben, ha elhagyják azok, akikre számítani szeretett volna a legnehezebb időkben, még ott vannak az igaz barátok, akikre minden pillanatban számíthatott.

Közben megszülettek a könyvei, mert az élettapasztalataiból, valós történetek kerültek Harcsás Judit könyveinek oldalára, életérzéseket vetített a könyvsorokba, hogy a múlt és a ma pillanatainak közös vonásai találkozhassanak, és az olvasók szembesüljenek a múlt és a jelen létezéseivel.

A mélypontról újra visszatalált Jutka a munka világába, újra elkezdett írni, és régi szerelme, a rádiózás is újra része lett hétköznapi munkájának.

A beszélgetés végén elhangzott olyan általa írt könyvben található szöveg, amely legjobban jellemzi Harcsás Judit eddigi elhivatottságát az emberek segítése iránt: "a mai világ nem a megértésről, az empátiáról szól, hanem sokkal inkább a csörtetésről, a könyörgésről.

Jó lenne, amikor csöndes szemlélőként nem tennék mást, csak kézen fognánk a szenvedélybeteget, enni adnánk az éhesnek, felolvasnánk egy szép történetet az egyik idősotthonban.

Akkor talán észrevennénk, hogy hol van szükség ránk. Nem pénzért, fizetségért, csakúgy emberségből, még akkor is, ha mások megmosolyognak, már megint?".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégsem jön a legendás svéd mozdony Győrbe szeptemberben

A szeptember 29-re meghirdetett Nohab mozdonyos bakonyi kirándulás adminisztratív és egyéb okok… Tovább olvasom