Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Életstílusuk a segítés

Nálunk viszont mindössze három évtizedes múltra tekint vissza a szociális munka mint hivatás, amely az élet minden területén fellelhető.
A régió szakemberei minap Győrben tartott IV. mentálhigiénés konferencián egymástól is tanultak.

A rendszerváltás utáni időszakban vált igazán fontossá e hivatás, amely súlyával fokról fokra növekszik. Túlzás nélkül ma már családok, egyének boldogulása függ a szociális munkások képzettségétől, segítőkészségétől.
– A nagy álom, a szocializmusban hirdetett jóléti gondoskodás elmélete összedőlt – szögezte le elöljáróban a Kisalföld érdeklődésére dr. Szabó Lajos, az ELTE szociális munkás tanszékének tanára.

– A munkanélküliség, a hajléktalanság és a családok szétesése felpörgette az ellátórendszer és a szociális szakma gyors ütemű fejlesztését. Ma már az ország húsz képzőhelyén két-háromszoros a túljelentkezés szociális munkás szakra, és az általános kórházi rendszertől a segítő szakmákig széles az az ellátórendszer, ahol a végzősök jelen vannak.

Dr. Benkő Zsuzsanna, a szegedi egyetem tanszékvezető tanára győri kötődése révén is nagyon szívesen látogatott haza. Előadásában az egészségfejlesztők felelősségéről, illetve a téma fontosságáról beszélt. Szerinte paradigmaváltás előtt áll ez a tudomány, benne pedig az egészségfejlesztők, a hozzájuk kapcsolódó intézmények.
Két lábon járó, józan mentalitás némi segítő attitűddel és életközeli megközelítéssel. Az előadók többsége szerint ez jellemzi leginkább a XXI. század szociális munkásait, akik rendkívül nagy pszichés terhelésnek vannak kitéve.

A kiégés elleni stratégiák felépítése – többek között a szakmai konferenciák szervezése – épp ezért fontos. A tanácskozás további témái között az egészségügy és a szociális szféra együttműködését, a szociális területen dolgozó szakemberek képzését vették nagyító alá, Valastyán Beáta klinikai szakpszichológus pedig a Győri Mentálhigiénés Műhely működésének tapasztalatait összegezte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útlezárások, lassuló közlekedés

A győri útkezelő szervezet tájékoztatása szerint felújítják a Szentiváni út burkolatát a Hecsei úti… Tovább olvasom