Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Életmentő lehet a siketszótár

Sopron - Akár életmentő is lehet az a jelszótár, amit az Európai Unió támogatásával készítettek Sopronban a szakemberek. A szótár abban segít, hogy a siket beteg és az orvos kommunikációja pontos és gyors legyen.
Laikusként is átérezhető az a kommunikációs zavar, ami akkor következik be, ha egy siket próbálja meg elmagyarázni egy orvosnak, hol fáj, mi a panasza. De a doktor sincs könnyű helyzetben, ha kérdései lennének vagy éppen a kezelést szeretné elmagyarázni a nem halló embernek. Ráadásul ebben a helyzetben nem jelent megoldást az sem, ha papírra vetve próbálnak meg szót érteni egymással...

– A siket másként gondolkodik, értelmez szavakat, mint a halló ember. A gondolkodás a beszéddel fejlődik, míg a hallók egy-egy szónak több értelmezését is ismerik, különbséget tudnak tenni az árnyalatok között is, addig a siket absztrakt értelmezésre képtelen, ő képekben gondolkodik.

Aki nem ismeri a jeleket, könnyen félreértheti a siket mondanivalóját. A gyógyítás során ez veszélyes lehet. Fotó: Magasi
Aki nem ismeri a jeleket, könnyen félreértheti a siket mondanivalóját. A gyógyítás során ez veszélyes lehet. Fotó: Magasi

A jelekben ráadásul nincs nyelvtan és a mondatszerkesztés is más. Ezért az írásbeli kommunikáció is félreérthető lehet, márpedig ha betegségről vagy gyógyításról van szó, ez akár végzetes is lehet, de mindenképpen veszélyes – magyarázza a jelszótár lényegét a két szakember, Pichlerné Gábor Bea és Szendrődi Andor, akik részt vettek az unió által finanszírozott jelszótár elkészítésében.

A Tóth Antal Alapítvány a Hallássérült Gyermekekért az Európai Unió esélyegyenlőségi pályázatán nyert s alkotta meg szakembereivel – szurdo- és gyógypedagógusokkal, orvosokkal – a jelszótárt.

Az internetről is elérhető program (www.medjel.hu) óriási segítséget jelent a siket beteg és az orvos kommunikációjában.

A szerzők a soproni Erzsébet-kórházban bemutatták a szótár működését, melyet már tesztelnek az orvosok.

A számítógép a program segítségével tolmácsként segíti nemcsak az egészségügyi személyzetet, akiknek a mondanivalóját jelre fordítja a monitoron, hanem a siketet is, aki az általa jól ismert jeleket keresheti ki az adatbázisból s a program azt alakítja szavakká.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szellemi végvár a folyók városában

Győr - Harmincéves a Műhely. A város és a megye kulturális folyóiratát a magyar szellemi élet… Tovább olvasom