Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Életmentő barátság

Ilyen forgatókönyvet a drámaiságával, fordulatosságával csak az élet képes írni. Egy győr-likócsi férfinek néhány óra leforgása alatt kétszer volt szerencséje. Egyszer amolyan átlagos, amilyen bárkinek lehet, másodszor viszont olyan szerencséje, amilyen milliók közül egynek, ha akadhat.
A Petz Aladár Megyei Oktató kórház kardiológiai osztályának egyik szobájában pihen. Nem olvas a férfi, nem hallgat rádiót, mintha Németh László még mindig azt dolgozná fel, ami az elmúlt napokban vele történt.

Az első

– Ha egy hete kérdezi, szerencsés vagyok-e, azt mondom, igen. Szerencsés a családommal, szerencsés a munkámmal. És szerencsés voltam azért is, mert elkerültek a betegségek. Egyetlenegyszer voltam kórházban. A Balaton mellett barátokkal fociztunk, rosszul estem, eltörött a karom. Aztán tessék, a bajban is szerencsés, hiszen a játékosok között volt régi barátom, Hegedűs László, aki történetesen sebész főorvos. Ott, az alkalmi pályán először ő látott el. És tulajdonképpen most pedig elsőként neki köszönhetem az életem.

A második

A két jó barát szombaton kora délután átautózott Vámosszabadinál a határ túloldalára, át a medvei hídon és mindjárt utána letértek a faluba. Tudniillik Szlovákiában játszanak Tippmixen. Most szombaton öt focimeccsre is lehetett fogadni, egyebek között az ETO-ra, a Barcelonára, a Portóra. Jó kézzel tippeltek a barátok, nyertek, s ebben a hangulatban indultak haza. Németh László kocsiján mentek, ő vitte Hegedűs doktort haza Ménfőcsanakra. Előzmény nélkül, ott és akkor hirtelen rátört a rosszullét. A doktor barát adott neki valamilyen gyógyszert, de azonnal indult vele vissza Győrbe, a kórházba. Ott Schreiner doktor, az ügyeletes orvos feltette rá az EKG-t és azonnal hívta otthonról Dézsi Csaba András osztályvezető főorvost, a pácienst pedig már gurították a műtőbe.

Hétszer defibrillálták a műtőben

Kiterjedt mellső fali szívinfarktus miatt szállították át sürgősen a szívkatéteres laboratóriumba.
„Rendkívül gyorsan peregtek az események. Amikor a szívkatéterezés kezdődött, injekciót kaptam a combhajlatba. Arra még emlékszem, aztán jó adag időre már egyáltalán nem. Arra eszméltem újra, hogy még tart a katéterezés, én pedig fürdök a verítékben. Dézsi főorvostól és a barátomtól tudom, hogy abban a bizonyos számomra kiesett időben hétszer élesztettek újra és hoztak vissza az életbe. Két napja történt, most meg már annyira jól érzem magam, mintha mi sem történt volna."

Stresszhatás is szerepet játszhatott

Németh László Győrben járt iskolákba, érettségizett, az autószerelést tanulta, abban dolgozott, ma két vállalkozása van. A férfi sosem dohányzott, ha nem is sportolt, de sportosan élt, kajakozott, igaz, nem versenyszerűen, a labdát kergette... Kiegyensúlyozottan él, az utóbbi napokban annyi volt a nem megszokott, a rendkívüli, hogy adóellenőrök keresték meg, vagyonosodási vizsgálatot végezve a családnál. A férfi azt feltételezi, ennek is köze lehetett ahhoz, hogy a szombati rosszulléte előtt előző nap már érzett szorítást a mellkasában. Akkor vizsgálták az ambulancián, de nem találták a panasza okát.

Jó, hogy van szívcentrum

– A nagylányomnak a héten volt a diplomaátvétele, természetesen készültem a számunkra nagy eseményre, de nem lehettem ott. Ehelyett most majd szanatóriumba készülök. Annak kell örülnöm, hogy most megúsztam. Köszönhetően barátomnak és legalább ennyire annak, hogy Győrben már létezik a szívcentrum, hálás vagyok minden dolgozójának. Korábban támogattam a létrehozását, de a jövőben segíteni fogom a működését is. 

Szívcentrum Alapítvány

Kérjük, hogy adója 1%-ával támogassa a Győr-Moson-Sopron megyei szívkatéteres ellátás fejlesztését!
Szívkatéterezés Győr Alapítvány
Adószám: 18982545-1-08

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Építőknél az előny

Győr-Moson-Sopron - Az építőipari dolgozókat a törvényben előírtnál több juttatás illeti meg,… Tovább olvasom