Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Életmentő a jó műszaki állapot

A közlekedési felügyelet vizsgabázisán átvizsgált 30 motor közül 8 kapott alkalmatlan minősítést a baleset-megelőzési napon.
Leggyakoribb hiba a kopott gumi, a fékingadozás, a szabálytalan világítóberendezés volt. A megyében április végéig történt 193 esetből 10-ben motorkerékpár, segéd-motorkerékpár vezetője volt a baleset okozója.

A baleset-megelőzési napon rendőrmotorosok adtak praktikus tanácsokat a motorosoknak, akik az ügyességi pályát is kipróbálták. Fotó: Tóth Gyula
A baleset-megelőzési napon rendőrmotorosok adtak praktikus tanácsokat a motorosoknak, akik az ügyességi pályát is kipróbálták. Fotó: Tóth Gyula

A motorosszezon elején a rendőrség kiemelt figyelmet fordít a motorosok biztonságos közlekedésére. A Kisalföld keddi számában a 6. oldalon közölt írásunkban a rendőrség szakembere adott megszívlelendő tanácsokat a motorkerékpárral közlekedőknek. A megyei közlekedési baleset-megelőzési bizottság a közlekedési felügyelőséggel közösen rendezett baleset-megelőzési napot. Közel száz motoros használta ki a rendezvény adta lehetőséget.

– Sikere volt a megyében elsőként szervezett motoros vezetéstechnikai továbbképzésnek, s még a tapasztalt motorosok is azt nyilatkozták, hogy sokat tanultak motoros rendőreinktől. A résztvevők élvezték a gyakorlati pályát, és sokan kitöltötték a KRESZ-tesztet, mások kihasználták az ingyenes műszaki átvizsgálás lehetőségét – mondta Rosta Roland százados, a baleset-megelőzési bizottság titkára.

A műszaki bázison 30 motorkerékpárt vizsgáltak át a felügyelőség szakemberei, 8 motor kapott alkalmatlan minősítést. Leggyakoribb hiba a kopott gumi, a fékingadozás s a szabálytalan világítóberendezés.

A százados elmondta, a megye útjain idén május 8-ig 240 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt. Ezek során 13-an vesztették életüket, 81-en sérültek meg súlyosan és 147-en könnyen. Motorkerékpár, segéd-motorkerékpár vezetője 13 esetben volt a baleset okozója. Az okok közül kiemelkedik az elsőbbségi jog meg nem adása, a helytelen sebességmegválasztás és az irányváltoztatás, a haladás, bekanyarodás szabályainak megsértése.

– A balesetek túlnyomó többsége emberi odafigyeléssel elkerülhető lett volna, ám sok esetben a fokozott figyelem is kevésnek bizonyul. Ilyenkor jut elsődleges szerephez a motorkerékpár műszaki állapota. A megfelelő állapotú jármű nemcsak a saját, de más közlekedő biztonságát is szavatolja. Sajnos az a tapasztalat, hogy a vizsgáztatások közötti időszakokban a tulajdonosok nem szentelnek kellő figyelmet járművük műszaki állapotára – hangsúlyozta Rosta Roland.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra verték az 58 éves férfit: nem kísért tovább az áldozat

Nyolc évre emelte az ítélőtábla annak a férfinek a büntetését, aki a volt élettársa iránti alaptalan féltékenységében megverette az 58 éves Sz. Jánost Hegyeshalomban. Tovább olvasom