Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Életmentés: szíven szúrt fiú az első

Épp egy hete írtuk meg: a győri Petz-kórházban mostantól van mellkassebészet. Az első – a szó szoros értelmében vett – életmentésen máris túl vannak. Egy fiatal fiú életét mentették meg, aki szíven szúrta magát.
„Azt hittem, tudom, hol a szívem. Kiderült: mégsem" – mondja halkan, halvány, zavart mosollyal az arcán az a fiatalember, akinek az életét néhány napja a gyors és szakszerű orvosi beavatkozás mentette meg. Mindkét jelző különös hangsúllyal bír, hiszen azon a héten érkezett Győrbe Magyarország egyik legjobb mellkassebésze, amikor az alig felnőtt korú fiú maga ellen fordította a kést.

„Az első szúrás után épp ellenkező hatást éreztem, olyan volt, mintha ki tudnék futni a világból. Nem fájt. A másodiknál valószínűleg ideget is ért a penge, ott tudatosult bennem, mit csinálok. Akkor már úgy voltam, jöjjön apu, segítsen. Jöjjenek a mentők..."

„Azt hittem, tudom, hol a szívem
„Azt hittem, tudom, hol a szívem" – mondja a fiú, aki kétszer szúrta meg magát. Fotók: H. Baranyai Edina

Dr. Szabó Viktor traumatológus szakorvos prof. Molnár F. Tamás mellkassebész felügyeletével operálta meg a fiatalembert, akinek utókezelését hamarosan a pszichiátrián folytatják. Szerencsére ritka az ilyen eset, s mint a cikkünk elején írtuk, emlékezetes marad azért is, mert az első életmentés volt a professzor érkezése óta. „A legmodernebb nyugati sémáknak megfelelően itt is a traumatológus és a mellkassebész együttes munkája valósult meg" – mondta Molnár F. Tamás. Hangsúlyozta azt is, célja, hogy tudását akár ilyen szituációkban tudja átadni a sebész-traumatológus kollégáinak. „Mert nincs mindig idő és szükség szuperspecialistára. De meg lehet tanulni a különleges esetek ellátásához szükséges fogásokat."

Néhány hete valószínűleg éppúgy megműtötték volna Győrben a fiatal fiút, mert az utat Szombathelyig – ahol eddig a régiós mellkassebészeti központ működött – nem bírta volna ki. Nyilván más volt azonban úgy operálni, hogy jelen volt a „szuperspecialista", aki a kolléga segítségére tudott sietni. A Petz-kórház „arculatbővítésének" ez a lényege. Most már a teljes egészségügyi ellátási palettából csak a szívsebészet hiányzik – ez az egy terület maradt, ahol egyelőre még utaznia kell a megyei betegnek a speciális ellátásért.

Ennél az esetnél egyébként a gyors beavatkozáson túl a szerencsének is szerep jutott, ugyanis a szívburkot hajszál híján nem sértette meg a penge. „Talán nem is akartam meghalni. Bántani másokat semmiképp. Csak szabadulni akartam a szembenézés elől... A csendre vágytam, hogy ez az elmúlás-e, nem is tudom... Sokszor őrlődtem magamban, de mindig meggyőztem magam a szép pillanatokkal. De most ilyenek nem voltak... Tervezgettem, hogy világgá megyek, de aztán beugrott, találkozhatok ismerőssel. Előző este döntöttem el, hogy megteszem. Másnap délután megtörtént..." – vallotta a fiú.

Mellkassebészet Győrben: Múlt héten megírtuk, hogy prof. Molnár F. Tamás érkezése mostantól heti négy-öt műtétet, éves szinten pedig kétszáz-kétszázötven (rákos vagy egyéb speciális mellkasi beavatkozást igénylő) beteg ellátását jelenti. Egyelőre nem önálló osztályként, hanem részlegként működik a mellkassebészet, s továbbra is szakorvos látja el a traumás eseteket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr-Abda kerékpárút: végre elkezdődött az építés! - fotók, videó

Az építésnek most már látható nyomai is vannak: a munkálatok jelenlegi leglátványosabb része a 1-es főút, Győrhöz közeli részén történik. Tovább olvasom