Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Életjáradék lakásért cserébe

Győr - Ma az ország lakóinak megközelítően húsz százaléka 65 év feletti. Az ehhez a korosztályhoz tartozók kilencvenhét százaléka a saját lakásában, házában él, többségüknek az otthona életében felhalmozott vagyona.
Természetes, hogy ragaszkodik egy élet munkájához, az otthonához az ember. Ráadásul a magyar a legkevésbé sem költöző, az adatok szerint életében átlagosan mindössze 2,6-szer költözik. Az otthonfenntartás költségei nőnek, ahogy az idősek egészségügyi és gyógyszerkiadásai is, megtakarításaik viszont, akiknek volt, folyamatosan apadnak vagy már el is fogytak. A korábbi életvitel megtartását, a könnyebb életet segítheti az életjáradék a 65 év felettieknek, ám ehhez meg kell hozniuk a már számukra hozható talán legnagyobb döntést. Vidéken az életjáradék-szerződéskötés feltétele ötmilliós, Budapesten hatmilliós átlag-ingatlanérték.

A témával nemrégiben az OTP szervezésében egy országjáró előadás-sorozat is foglalkozott. Ott tudtuk meg, az ország hatszáznégy településéről lehet igénybe venni azt a lehetőséget, amelyet az OTP-életjáradék kínál. Ez a fajta szerződés vállalja, hogy a vele szerződők helyett a teljes közös költséget megfizeti. Amennyiben a közös költség fogyasztástól függ, azt is átvállalja. Megfizeti az ingatlanbiztosítást és az állagmegóvással kapcsolatos karbantartási munkák költségét is. 

Legyünk óvatosak!
Az előzetes tárgyalások során érdemes körülnézni a piacon, hiszen több bankban többfajta lehetőséget is találhatunk.
Minden esetben mérlegeljük:
– mit kapunk cserébe?
– mennyit vállal át jelenlegi költségeinkből a bank?
– lakásunk, otthonunk valós értékén kötnek-e szerződést?
Lehetőleg saját jogászunk is lássa a szerződést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha év vége, akkor céges bulik!

Közeledik az év vége és egyre közelebb kerülünk azokhoz az évzáró partikhoz, melyeket a vállalatok… Tovább olvasom