Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 25°C Még több cikk.

Élethű Boeing szimulátort építettek Győrben

Régi szenvedélye, a számítógépes repülés néhány éve arra sarkallta Popper János győri cégvezetőt, hogy kipróbálja a Malév Boeing-szimulátorát, majd 2010 tavaszán elkezdje megépíteni a sajátját.
A győri Popper Jánost még sorkatonaként, Pápán nyűgözte le a repülés világa. Sok évvel később a Malév-magazinban olvasott az új szimulátor üzembe helyezéséről és arról, hogy civilek is kipróbálhatják. A „próbarepülés" után jutott eszébe, hogy ez a lehetőség sokaknak elérhetetlen, mivel főleg pilótáknak tartják fenn. Kutatni kezdett, de a környező országokban nem talált hasonlót, így tavaly tavasszal elhatározta, hogy élethű, profi szimulátort épít. Hollandiában és Svájcban tett tanulmányutakat, majd több hónapig levelezett a Föld különböző országaiban lévő gyártókkal, szakemberekkel.

Az építők Amerikából alkatrészeket, kézikönyveket és sok elméleti információt kaptak. Elsőként a két Boeing 737-es ülés és a három 60 colos plazmatévé érkezett, hogy az eredeti hangulat és a képminőség a lehető legjobb legyen. Alapos előkészítés után tavaly decemberben indult az összeszerelés és programozás. Négy-öt ember dolgozott napi több órában négy hónapon át, olykor hajnalig. A győri csapat menet közben szerezte meg a hiányzó szakismereteket, ezért a második berendezést már jóval gyorsabban összeépítenék, ha szükség lenne rá.

Popper János mint kapitány: A belső kommunikációt biztosító fejhallgatók természetesen működnek, akárcsak minden más a profi repülőgép-szimulátorban. Fotó: Krizsán Csaba
Popper János mint kapitány: A belső kommunikációt biztosító fejhallgatók természetesen működnek, akárcsak minden más a profi repülőgép-szimulátorban. Fotó: Krizsán Csaba


Megalkotója szerint a győri Boeing-szimulátor bárhol megállná a helyét Európában. A belső kabin 1:1 méretarányú, nagyrészt eredeti anyagokból készült. A kezelőszervek vezérlik a szervomotorokat, minden kapcsoló és kijelző ott van, ahol az eredeti gépben és ugyanúgy működik. A világ 24 ezer repülőtere élethű modellként, korrekt GPS-koordinátákkal, domborzattal együtt szerepel a programban. A szórakoztató használatra szánt gépet egy „Project Magenta" nevű, pilótaképzésre is alkalmas professzionális szoftver vezérli. A Boeingen repülő pilótákat is érdekelte, mire jutottak a győri építők, ezért a közelmúltban kipróbálták a Skybotechnik berendezését. Mint az ötletgazda elmondta, a profi szakemberek egy teljes műszeres-robotpilótás repülőprogram után nagyon elégedetten nyilatkoztak a szimulátor képességeiről és egyes kiképzési feladatokra is alkalmasnak találták.

A paneleken 200 kapcsoló működik, 180 LED világítja meg a műszereket, feliratokat. A kijelzők a 737-es repülőgépcsalád NG (New Generation) modelljeinek felelnek meg, az adatokat nagy LCD-panelek foglalják össze, de így is hatalmas szellemi munka odafigyelni a repülési szögek, a tolóerő, a magasság és sebesség, a szélviszonyok, az időjárás, az üzemanyag-fogyasztás összefüggéseire, nem beszélve a fel- és leszállás összetett feladatsoráról. Közben végig érezni, hogy egy hatalmas méretű és tömegű gépet navigálunk az aerodinamika bonyolult szabályai szerint, minden mozdulatunk és döntésünk rendkívül fontos. Az időjárást tetszőlegesen beállíthatjuk, de az internetről frissített valós körülmények között is repülhetünk. További információk, képek, videók a www.skybotechnik.com honlapon.


Olvasóink írták

 • 7. pgeri11 2011. május 26. 18:48
  „6. anikopeter 2011.05.26. 15:09
  en pontosan tudom h mikor mentek a kisszarfoldek riportra es ha volna idom se erdekelne a kossuthos musor, meloztam eleget ezen a gepen, nem vagyok vevo a dejavu-re.”
 • 6. anikopeter 2011. május 26. 15:09
  „pgeri11 2011.05.23. 16:56

  http://www.hangtar.radio.hu/kossuth#!#2011-05-14”
 • 5. exodus 2011. május 23. 17:30
  „Ki lehet próbálni? Indul tanfolyam, stb?”
 • 4. pgeri11 2011. május 23. 16:56
  „anikopeter 2011.05.23. 11:42
  ha t ha meg tudnad hogy mikor volt a riport...
  Kosz a lehetosegert fonok, elmeny volt meg ha megegyszer nem is vallalnam”
 • 3. tricse 2011. május 23. 16:15
  „Gratulálok,na végre valami jó ötlet!”
 • 2. Infamous 2011. május 23. 14:50
  „komoly meló lehetett, respect”
 • 1. anikopeter 2011. május 23. 11:42
  „A Kossuth rádióban több, mint egy hete elhangzott a riport.
  Helyi hírről lévén szó, szerencsésebb lenne a fordított sorrend.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisalföld Vágta: Győrszemere és Bőny lova végzett a legeredményesebben

Bőny és Győrszemere képviselheti megyénket egy-egy lóval a szeptemberi Nemzeti Vágtán.
Tovább olvasom