Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Életet mentett az öv és a meder

Győr - Egy öttagú család szinte sértetlen maradt, autójuk azonban teljesen összetört hétfőn késő délután, amikor leszorította őket az útról egy másik kocsi Győrből Szentivánra menet. A Kisalföldön keresztül keresnek segítséget. A rendőrség vizsgálja az esetet.

A becsatolt biztonsági öv mellett az mentette meg a szülők, és 2, 7, 8 éves gyermekük életét, hogy a sík terület helyett egy patakmederben ért talajt autójuk, fülketetővel lefelé. Így a föld nem lapította össze az utasteret. A hazafelé tartó család autóját a Hűtőházi úton, a csirketelepnél lévő kanyarban egy szemből érkező, nagy sebességgel hajtó, sötét színű, kiskategóriás autó, feltehetően egy Opel Corsa szorította le az útról – legalábbis ez áll a szerkesztőségünkbe küldött levelükben, melyben segítséget kérnek. A másik kocsi ugyanis megállás nélkül elhajtott.

A mentők kórházba szállították a sérülteket, akiknek a balesetet látva megálló autósok segítettek kimászni a roncsból. Sérüléseik jobbára karcolások.

– A szembejövő autóra emlékszem, utána nagy snitt és már a patakmederben landoltunk. Sírtak a gyerekek, a férjemet oldalba böktem, aki csendben megszólalt: ˝Megvagyok!˝ – idézte fel röviden balesetüket Tóth Lívia, majd az ég felé mutatva megjegyezte: – Nagyon szeretnek odafent, és ezt korábban is tapasztaltam, pedig nem vagyok templomba járó. Hálásak vagyunk segítőinknek, akik azt sem tudták, mi történt, kik vagyunk. A gyerekeket egy szentiváni tanítónő szedte ki a járműből. Jó lenne, ha mielőbb elvinnék az udvarunkból a roncsot, szeretnénk elfelejteni a történteket.

Csodával határos: A család – Tóth András és Lívia, illetve lányaik, Rebeka, Laura és Adrienn – néhány karcolástól eltekintve ép és egészséges. A kocsi már csak roncs. Fotó: Krizsán Csaba
Csodával határos: A család – Tóth András és Lívia, illetve lányaik, Rebeka, Laura és Adrienn – néhány karcolástól eltekintve ép és egészséges. A kocsi már csak roncs. Fotó: Krizsán Csaba

Autójuk ugyanis totálkárossá vált, s nem igazán tehetik meg, hogy újat vegyenek. Úgy tudják, a biztosító addig nem fizet, amíg a rendőrség nem találja meg a balesetet okozó autóst vagy az maga nem jelentkezik.

˝A károsultnak sajnos jók az értesülései, amíg a károkozó gépjármű ismeretlen, felelősségi alapon nincs lehetőség a kártérítésre˝ – ezt a választ kapta a Kisalföld Bozsó Orsolyától, az Allianz Hungária Zrt. munkatársától. ˝A rendelet szerint a kártérítés fizetésének feltétele, hogy ismert legyen az okozó, érvényes legyen a kötelező biztosítása és egyértelmű legyen a felelőssége. Amíg nem tudni, hogy ki a felelős egy gépjárműkárért, addig a Mabisz (Magyar Biztosítók Szövetsége) Kártalanítási Számlája sem tud fizetni, amelynek az a rendeltetése, hogy az érvényes felelősségbiztosítással nem rendelkező, de ismert károkozó helyett álljon helyt.˝

A rendőrség szemtanúk, vagy az okozó járművezető jelentkezését várja a baleset körülményeinek tisztázására. A bejelentéseket a győri kapitányságon várják – Győr, Zrínyi utca 54-es szám alatt – vagy a 96/520-092-es telefonon, illetve a 107-es segélyhívón.

A Győri Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője, Sólyáné Farkas Friderika alezredes a hasonló balesetekkel kapcsolatban elmondta: – A lefutási és féknyomokat vizsgáljuk, azok alapján meghatározható, hogy valóban más jármű szoríthatta-e le az útról a balesetet ért autót. Ezt mindig vizsgáljuk, mert nemegyszer előfordul, hogy a vezető maga sodródik ki, majd más járművet vagy valamilyen állatot nevez meg okozóként. Amennyiben megállapítjuk, hogy volt okozó jármű, akkor azt vizsgáljuk, észlelhette-e, mi történt. Ha igen, akkor bűncselekmény, ha nem, akkor szabálysértés miatt indul eljárás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A ˝kívüli˝ beteg kívül marad?

A súlyos eseteket még a szomszédos megyékből is Győrbe szállítják: az idegsebészeten és a gyermekintenzíven minden második; az onkológián és a CT-n minden harmadik beteg ˝területen kívüli˝. Az új finanszírozási rendszerben ez komoly problémát jelent a Petz-kórháznak. Tovább olvasom