Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Életet lehelne a Városrétbe Győr városa és a Rába

Győr városa és Rába cég 15 év alatt valósítana meg jelentős, 150 milliárd forintot generáló ingatlanfejlesztést a Városrétnek elnevezett terület 43 hektárján.

A Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója, Pintér István és Borkai Zsolt, Győr polgármestere közösen mutatta be a belvároshoz szervesen kapcsolódó ingatlanterületek fejlesztésére vonatkozó koncepcióját kedden.

Mindez nem csupán az jelenti, hogy lezárnák a Városréten megkezdett, de sokak számára rosszul végződő ingatlanfejlesztést, hanem a jövőben további beruházásokat indítanának el itt.

Fotó: Kisalföld
Tovább építenék a Városrétet. Fotó: kisalfold.hu-archívum.Mi lesz a Városréten félbehagyott, de el nem készült Dália-palotával?

A Rába tavaly márciusban szakított a Városrét építését elkezdő, de az utolsó, 206 lakásos épülettömböt, a Dália-palotát be nem fejező Engel csoporttal.

Pintér István keddi nyilatkozata szerint "a Rába a finanszírozó bankkal közösen mindent megtesz, hogy megnyugtatóan rendeződjön az épülettömb jövője.

Idén esély mutatkozik arra, hogy végre pontot tegyünk ennek az ügynek a végére, s így remélhetőleg nem kísért már sokáig a múlt a Városréten".A komplex fejlesztési elképzelés a város természetes növekedési ütemével számol, sokfunkciós, a 21. századi igényeknek, elvárásoknak megfelelő városközpont kialakítását célozza meg.

Ha sikerrel jár a nagyszabású projekt, akkor körülbelül 150 milliárdos befektetéseket generálna. "A megvalósítás reálisan nézve 10-15 év alatt történhet meg" - Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója.


Így néz ki a Városrét fejlesztési koncepció összefoglaló ábrája - forrás: Rába Járműipari Holding Nyrt.
Így néz ki a Városrét fejlesztési koncepció összefoglaló ábrája - forrás: Rába Járműipari Holding Nyrt.


Borkai Zsolt: "Győr segíteni fogja az új koncepciót"
 

Mint ismert, a Rába az elmúlt években működési igényeinek megfelelően győri termelését egy telephelyre koncentrálta, s így 43 hektáros területet szabadított fel Győr belvárosának  szomszédságában.

"Győr amiben tudja, segíteni fogja a Rába új tervét, hogy a szóban forgó terület fejlesztése megvalósulhasson, s ezzel a városközpont kiegészüljön egy modern, 21. századi városrésszel.

Noha jelenleg kis beépítettségű a terület, de az előttünk álló fejlesztéseknek köszönhetően Győr remek lehetőségek előtt áll" -  fogalmazott Borkai Zsolt.

Bár a megyeszékhely polgármestere nem mondta ki nyíltan az Audi lassan, de biztosan induló győri megaberuházását, de nyilvánvalóan erre gondolt.

Borkai Zsolt hozzátette: Győr az elkészült új koncepció kidolgozása során nem csupán szakmai támogatást nyújtott - utóbbi tervről részletesen pár sorral lejjebb - a szerk. -, hanem a későbbiekben az adminisztratív ügyek intézésében és a támogatási források felkutatásában is kész segítséget adni. 

Pintér István: a cél egy modern városrész kiépítése

"Az utóbbi 2-3 évben elsősorban a gazdasági válság elhárításával kellett foglalkoznunk, ezért a Rába cég ingatlanportfóliójának fejlesztése kicsit háttérbe szorult.

Reményeink szerint a válságot már magunk mögött tudhatjuk, s kicsit az ingatlanpiac is megmozdult.

Tekintettel, hogy Győr városa is szeretné, ha a szóban forgó terület hasznosítása elkezdődjön, közösen dolgoztunk ki egy új koncepciót.

A fejlesztés célja magas műszaki szinten megvalósuló, multifunkcionális és a környezeti-, társadalmi-, gazdasági fenntarthatóságot messzemenően figyelembe vevő városrész kiépítése.

Mindez alapvetően változtatná meg a korábbi rozsdazóna arculatát" - közölte Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója.

"Lyon és Malmö példája lebegett kicsit a szemünk előtt"

Nézzük, milyen sarkalatos pontjai vannak a Városrét új koncepciójának.

A projektet Kerekes György dolgozta ki, aki jelenleg Budapest főépítésze, de amikor ezt a munkát elkezdte, még nem töltötte be a főváros főépítészi státusát.

"Az elképzelések összegyűjtésénél és kialakításánál két külföldi város, a franciaországi Lyon és a svédországi Malmö példája lebegett kicsit a szemünk előtt, mivel utóbbi két városban hasonló, korábban ipari városrészként használt, vízparthoz közeli területeket sikerült teljesen újjávarázsolni" - Kerekes György.

A megvalósítást öt lépcsőben képzelik el 10-15 év alatt

A budapesti építész szerint a 43 hektáros ingatlanon nem csupán közösségi tereket, nagyvárosias lakóterületeket, vízparti épületeket – utóbbiakból akár luxusigényeket kielégítő, exkluzív apartmanokat – lehetséges kialakítani a Városréten, de akár innovációs, kutatási központot is.

A megvalósítást öt lépésben képzeltük el: első ütemben vízparti lakóépületek kialakítását végeznénk el, utána következne egy csatorna építés, majd exkluzív, vízközeli lakóterületek kialakítása következne.

Végül, de nem utolsósorban a városközponti funkciók, intézmények kerülnének a helyükre, s egy új híd megépítése zárna a koncepciót" - magyarázta projektoros vetítéssel alátámasztva mindezt Kerekes György.

A siker kulcsa: A-kategóriás befektető kerestetik

A Városrét igazi megszületésének nyilvánvalóan legfontosabb kulcsa, hogy sikerüljön beruházókat találni a rengeteg pénzt felemésztő tervekhez.

"Az elkészült szakmai anyagot szeretnénk még pár részen kibővíteni, majd azt ingatlanfejlesztési konferenciákon, börzéken bemutatni.

Egyértelmű célunk, hogy A-kategóriás befektetők érdeklődését keltsük fel a szóban forgó terület iránt, s ehhez szakmai tanácsadó cég szolgáltatásait is igénybe fogjuk venni.

Először a hazai ingatlanpiaccal szeretnénk az elképzeléseket megismertetni, majd ezt követően a nemzetközi körökben is" -  tudatta Szabó József, a Rába igazgatója.  

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. háté 2011. június 08. 12:55
  „-nézd, tervbe volt, hogy templomot építenek oda, én rákérdeztem "olyan-helyen" ahol tudtak válaszolni, a keresztény egyházak nem tervezik templom építését!
  - ezért írtam a zsidó templomot, és nem tévedésből. Van olyan település hazánkban ahol az utóbbi tíz évben 30-azaz harminc zsidónak építettek templomot!
  -üsd be a google-ba, és ....
  üdv.”
 • 27. pintero 2011. június 08. 12:08
  „torok300 egyetertek a hozzaszolasoddal.En az Amarillisz-ben lakom (ez az elso haz ami megepult)...Ha a sok panelos aki itt irogat nem tudna.En voltam a legelso lako a Varosreten es azota is happy.:))”
 • 26. torok300 2011. június 08. 10:58
  „Hidd el Goldmund hasznos tud lenni a zárt kapu, ha az embernek válogatott szomszédai vannak...”
 • 25. Goldmund 2011. június 08. 08:52
  „Hát, ha ők ilyen közegben jól érzik magukat, akkor lakjanak csak ott (de eszerint ők sem mentek oda). :-)))
  Én inkább a Nádorváros, Bem tér környéki vagy Gyárváros, Mátyás tér környéki vagy ehhez hasonló lakókörnyezetben érezném jól magam. Ahol nincsenek zárt kapuk és pitbullok. :-)))”
 • 24. adalfold 2011. június 08. 01:58
  „hátééé
  no a zsido templom baromság amit irtál. nékik csak egy templomuk van...a salamoné.... ez zsinagóga.
  egyébként tök ok amit irsz.
  üdv”
 • 23. háté 2011. június 07. 22:38
  „Igen a terv egy elkerített, "pitbullokkal védett zárt terület zsidóknak, csipkártyás beléptető rendszer.
  Tervbe volt egy zsidó templom is.- lehet élnek a tervek csak nem azt hozzák nyilvánosságra?
  Csak nem jöttek, mert bebukott a rabló fajtársuk, hála istennek!”
 • 22. Bo9903 2011. június 07. 21:28
  „18-hoz: én is hallottam valahol régen, hogy nem hazai vásárlóknak építették, hanem zsidóknak... konkrétan így hallottam....”
 • 21. Sceptic 2011. június 07. 21:03
  „torok300, bocsánat, ha megsértettelek. Amit én tapasztaltam - nem annyira külsősként, hiszen nemegyszer voltam anyámnál, ő pedig, mint írtam, lakott ott (épp a Tulipánban):

  a lakás hőszigetelése csapnivaló. Télen a fűtéssel nem volt baj, de a napsugárzás a keleti oldalon a gyatrán szigetelő ablakok miatt elviselhetlenné tette a létezést. A hangszigetelés: még a szomszéd pukija is áthallatszott, nem csak a tüsszentése. Garanciális problémák: az erkélyről befelé folyik a víz, a szagelszívóban nincs visszacsapószelep, szagolhatom a szomszéd vacsoráját. a fal hosszában elreped szobánként, az esővízcsatorna függőleges strangjának zaja elviselhetetlen, ha esik az eső... a kilátásról csak annyit, hogy a Városrét honlapján sosem voltak fent valódi panorámaképek, mert ami látszik, azt nem merték lefotózni... etc, sorolhatnám. Egy elvileg prémium minőségű lakásnál ezek nem elnézhető hibák. A kábé nulla állagmegóvás-fenntartás- javítás és a beépített ócska anyagok mellett a városréti "paloták" tíz év múlva nagyon drágán üzemeltethető, leromlott állagú épületek lesznek. (Ne legyen igazam...)
  Ha szeretsz ott lakni, szerencsés vagy. Én visítva menekülnék.”
 • 20. eldob 2011. június 07. 19:18
  „A nem hazai vásárlók meg nem érkeztek meg...”
 • 19. VargaP 2011. június 07. 18:01
  „És mit szól ehhez Sz Péter?”
 • 18. kolombela 2011. június 07. 17:14
  „2. Goldmund 2011.06.07. 12:04
  A helyzet az, hogy a városréti házakat nem a hazai vásárlók részére kezdték építeni.”
 • 17. urbaniastapista 2011. június 07. 16:35
  „#5.
  Ami ott elkezdődött, az hasonló városépítési katasztrófa felé mutatott, mint pl. a budapesti belváros száz évvel ezelőtti ingatlanspekulációs túlépítése, aminek máig issza az egész ország a levét.
  Marcal- vagy Adyvárosban legalább van rendes zöldfelület, közintézmény, a lakások szűkek ugyan, de működnek, és minden lakásba jó eséllyel besüt a nap.
  Ha nem vesznek radikálisan vissza a Rába által az Engelnek kijárt horribilis beépítési paraméterekből és nem írják elő legalább a terület felének zöldfelületként való kialakítását, akkor megette a fene az egészet.
  Az "A kategóriás" befektető mit fog szeretni ezen a szomszédságon? Gyanús, hogy elfoglalja majd hamar a még szabad folyópartot, a többi meg szeszgyárastul, gettóstul, Árkádostul sittlerakóstul megint itt marad nekünk.”
 • 16. bojtár 2011. június 07. 16:17
  „Ez arra jó volt ,hogy pályázati pénzekből több milliós sikkasztássa árán ismét gazdagabbak lettek akik eddig is gazdagok voltak.A gyakorlati haszna meg kit érdekel ki van eztalálva kéremszépen ez a nagy emberek üzlete minden legális mindenki jól végezte a munkáját a többi meg le van szarva.”
 • 15. Bo9903 2011. június 07. 14:50
  „Ja, a csernobili lakótelepek ahogy kinéznek, hát ez is úgy néz ki... brrrr.”
 • 14. Bo9903 2011. június 07. 14:48
  „Hát én sem vennék egy 40 m2-es lyukat 16 millióért, mert ha lenne 16 millióm, biztos családi házam lenne. Maradjon is szellemház, ha egyszer már ilyen rohadt drága. Egyébként semmi extra nincs ebben az épületkomplexumban...Nekem ott egy m2 se kéne.”
 • 13. torok300 2011. június 07. 14:46
  „Mi a Tulipánházban lakunk (második, elkészült épület a Városréten). Nagyon szeretünk itt lakni. Tény, a garanciális hibák javítását senkit nem tudnánk behajtani, de szerencsére nincs is szükség. Elmondható, hogy a lakás hőszigetelése kiváló és a hangszigetelés is jó. Lehet külsősként szidni az épület minőségét, de talán inkább az itt lakók véleménye a mérvadó.”
 • 12. Sceptic 2011. június 07. 14:38
  „11. Madarász 2011.06.07. 14:16
  Palota? Engem inkább egy színesre festett panelra emlékeztet.

  Mert az is. Anyám lakott ott egy darabig. Hitvány építmény hitvány anyagokból. Klasszikus Patyomkin-építmény: látványos nulla.”
 • 11. Madarász 2011. június 07. 14:16
  „Palota? Engem inkább egy színesre festett panelra emlékeztet.”
 • 10. okostojas007 2011. június 07. 14:15
  „nem is rossz ...
  még egy híd a dunán....”
 • 9. eldob 2011. június 07. 14:07
  „A Dália Palota nem a győri igényekhez igazodik.Kevesen szeretnének 10 emeletes házban lakni 300-320 e Huf-os négyzetméter áron.Nem is lett elég vevő:(((Talán ha a harmadik épület is "csak" 60 lakásos talán már az egész projekt előbbre lenne és épülne a negyedik, adott esetben az ötödik épület...A tereprendezés pedig nem lenne kérdés...”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Növelte rakodási kapacitását a Győr-Gönyű Kikötő Zrt.

A Győr-Gönyű Kikötő Zrt. 184 millió forintos technológiai fejlesztést hajtott végre, hogy növelje… Tovább olvasom