Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Éleslövészetre készül a győri légvédelmi rakétaezred

Biztossá vált, hogy idén ismét éleslövészeten bizonyíthatják felkészültségüket a győri katonák.

A nagy várakozással övezetett kiképzést a Lendülő Kard–2013 éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlat keretében rendezik augusztus 16 – 25. között, Lengyelországban.

Domján László vezérőrnagy, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka Székesfehérváron tartott évértékelő értekezletén határozta meg a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred számára a gyakorlatra való felkészülést.

MISTRAL
MISTRAL

A Magyar Honvédség előtt álló fő feladatok közt számon tartott esemény a Rába-parti város alakulatának mindkét légvédelmi rakétaosztályát érinti, mivel a kis hatótávolságú KUB, illetve a közeli hatótávolságú MISTRAL légvédelmi rakétarendszerrel egyaránt meg kell majd semmisíteni az imitált ellenséges légi célokat.

A kiképzési tevékenység csúcsát jelentő éleslövészetet legutóbb 2011-ben teljesítettek a skarlátpiros barettsapkás katonák Csehországban, az akkor még rendszerben lévő IGLA–1E hordozható légvédelmi rakétával.

A Honvédségben 1997 óta alkalmazott, francia fejlesztésű MISTRAL rakétarendszer 2010-ben Németországban vizsgázott jó eredménnyel, ám az 1976-ban rendszeresített orosz eredetű KUB rendszernek 2005 óta nem volt alkalma tesztelni valós képességeit. Érthető tehát, hogy felfokozott várakozással készülnek az égbolt éber őrei a nyárvégi szakmai kihívásra.

KUB
KUB

Azonban a rakéták indításáig még rengeteg teendő vár a győri honvédekre. A héten Varsóban Könczöl Ferenc alezredes, parancsnokhelyettes vezetésével vesz részt az ezred delegációja a Lendülő Kard–2013 Indító Tervezői Konferenciáján, mellyel hivatalosan is megkezdődik a gyakorlat előkészítése.

A következő hónapokban számos tisztázatlan kérdésre kell választ találni, melyek közül talán a legfontosabb a célanyag kiválasztása. Vagyis annak eldöntése, hogy mely repülő eszköz lesz alkalmas leginkább a célt imitáló feladat ellátására. Természetesen egy országhatárokon átívelő kiképzési esemény logisztikai biztosítása is hatalmas feladat, melynek körültekintő megtervezését szintén prioritásként kezeli az alakulat.

IGLA
IGLA

A személyi állomány intenzív felkészítése júniusban kezdődik. A több héten át tartó rendkívül mozgalmas kiképzési időszak során az érintettek valós repüléssel egybekötött tűzirányítási gyakorlásokon rögzíthetik az ellenséges légi célokra való hatékony tevékenykedés eljárásait. Ugyan a lengyelországi gyakorlatig még van idő, de a győri katonák máris megfogalmazták – önmagukkal szemben támasztott – elvárásukat, mely nem más, mint a 100%-os találati arány elérése.

Olvasóink írták

 • 15. ATX 2013. március 07. 12:06
  „9: "5. ATX - Szerinted mire kéne törekedniük a katonáinknak, ha nem a 100%-ra???" Max. 90 %-ra. Akkor nem nevettetnék ki magukat. Vagy ki tudja. Lehet, hogy az is irreális...”
 • 14. Valaki 2013. március 07. 07:58
  „Ezek a mistrálok már saját laktanyájukat sem tudnák megvédeni. Horn ék azért kaptak becsületrendet, mert őrült pénzekért vettek ócskavasat. :)))”
 • 13. orbison 2013. március 07. 06:27
  „Szerintem 12-nél a pont...

  Amúgy én is "bent voltam" az egyik Kara-Kum-os gyakorlat idején, igaz másik ezredben, csak a hírek jöttek-mentek, hát az nem csak a technika hibája volt..... Illetve, ha a helytelen hadianyag-kezelést annak lehet nevezni, akkor rá lehet fogni..
  ;)”
 • 12. szabo1936 2013. március 07. 01:03
  „Haboruban vigyazni kell,hogy mit hivunk ocskavasnak en emlekszem amikor Vietnamban voltam es a Viet Cong lelot egy helicoptert egy nagy bowl nyilala amit a Montegread torzs elefantokra hasznalt.Atlotek az uzemanyag tankot,De persze ez nagy szerencse volt.”
 • 11. Mankapunka 2013. március 07. 00:45
  „szili

  Mire összerakják ezeket a rakéta állomásokat a fiuk, addigra már porrá lesz pár város bombázva. Utána majd mire vadásznak ezekkel? Legyekre.

  Tessé Béla, nézd meg, most pl. az IQ-mra irigykednek, mert a 2 emberé nem üti meg az enyémet.”
 • 10. warthogbat21 2013. március 06. 23:50
  „Tisztelt dilettánsok gyülekezete !!!
  Én minden évben megemlékszem hős bukovinai székely Dani Zsoltánról , 1999 március 27 egy ózsdi rendszernek tartott
  légvédelmi üteggel le lőtte a USAF F-117 Nighthawkot illetve egy Avianói F-16ot”
 • 9. szilidzsi 2013. március 06. 22:02
  „Most páran meg fognak utálni, hogy " osztom az észt"!
  1. Mankapuka - Neked kéne gyúrni, de csak agyra, hiszen nem érted a légvédelem lényegét! SEM!
  2.7. Valaki - Ez az "ócska technika" van jelenleg rendszeresítve. Ha vennénk egy BUK-ot, vagy hasonlót, akkor meg tépnék a szájukat, hogy pénzkidobás.
  5. ATX - Szerinted mire kéne törekedniük a katonáinknak, ha nem a 100%-ra???
  6. zsi-ci - Látom te sem érted a sem a KUB, sem a Mistral rakétarendszer lényegét!
  8. sorok_közt - Az nem kizárólag a KUB rendszer hibája lehetett...”
 • 8. sorok_közt 2013. március 06. 19:51
  „A KUB redzsert tesztelni magam is volta a Kara-Kumban (3-szor is). Tudtuk előre mikor, milyen magasan, milyen sebességgel érkezik a cél. mégsem sikerült. A pinocset meg őrjöngött...”
 • 7. Valaki 2013. március 06. 18:51
  „4. eheh

  Örmikém, a szupi rakétáidat már 1980-ban a bekavölgyben szétlőtték.
  Te akkor még meg sem születtél. :)))”
 • 6. zsi-ci 2013. március 06. 18:27
  „Mikor az iz-ra-eli kémgépek itt voltak Hazánk felett,hol voltak a lé-rak-osok???”
 • 5. ATX 2013. március 06. 17:48
  „"a 100%-os találati arány elérése" Álmodik a nyomor...”
 • 4. eheh 2013. március 06. 17:48
  „Látom a két fizetett kommentelőt sem az eszükért szeretik....

  mankapunka, szerintem neked kéne valami IQ fejlesztő tanfolyamra beiratkozni... a fiúknak, meg nem kell gyúrni, mert már elég erősek. Láthatod, a rakétákat is elbírják ;-)

  valaki, ezzel az ócska technikával a katonáink, nemzetközi gyakorlaton olyan célokat is elfogtak, amit a többiek, még csak nem is ´láttak´, és mindenki hozzájuk járt ámuldozni!!!

  ezért tart itt ez az ország, mert az ilyen fizetett gy***rek mint ti, mindenbe beleokoskodnak...”
 • 3. User1 2013. március 06. 13:40
  „Sok sikert fiuk!”
 • 2. Valaki 2013. március 06. 12:43
  „Ezzel az ócsak technikával csak kiröhögtetik magukat. :)))”
 • 1. Mankapunka 2013. március 06. 11:21
  „Azt nem értem, minek kell ilyet csinálniuk, mikor egy mezei rendőr sem lőhet rá akárkire, meg van kötve a kezük.

  Arról nem is beszélve, hogy milyen volt az ifjú rendőrök kiállása a szeptemberi évnyitón, úgy hullottak ki a sorból, mint a könyvek az óvodában a polcról.

  Szerintem inkább gyúrniuk kellene ezeknek is, ha már ilyen pozícióban vannak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpártolvajt fogtak az Audi területén

A gyár portáján tartották vissza a tolvajt a rendőrök érkezéséig. Tovább olvasom