Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

˝Élesítettek˝ a győri rakétások

Kiváló minősítéssel hajtották végre éleslövészetüket a győri rakétaezred kijelölt ütegének katonái Csehországban a közelmúltban.

Csehországban, a brezinai légvédelmi rakétalőtéren hajtották végre éleslövészetüket a győri 12. Arrabona légvédelmi rakétaezred katonái. A ˝SHORAD 2010˝ nevet viselő gyakorlaton Igla rakétákat indítottak célokra a résztvevők.

A biztos technikakezeléshez szükséges az a tapasztalat, élmény, amikor élesrakéta hagyja el a csövet.

– A légvédelmi rakéta-éleslövészet a Mistral légvédelmi rakétakezelők pszichikai felkészítését szolgálja. Olcsóbb, egyszerűbb rakétával készítjük fel őket arra, hogy abban a pillanatban, amikor nagyobb értékű rakétát kell alkalmazniuk, pszichikailag és fizikailag felkészültek legyenek a rakétaindítás teljes folyamatára – mondta elöljáróban megkeresésünkre Kovács Ferenc alezredes, az ezred megbízott parancsnoka. A lövészeten mintegy 60 katona vett részt.

A katonák szakmai felkészülésükben is fel tudják használni a tapasztaltakat.
A katonák szakmai felkészülésükben is fel tudják használni a tapasztaltakat.

– Nem mindegy, hogy a légvédelmi lövész indított-e már rakétát, vagy nem. A biztos technikakezeléshez szükséges az a tapasztalat, élmény, amikor élesrakéta hagyja el a csövet. A további szakmai felkészülésben is fel tudjuk használni a tapasztaltakat – mondta el Petz Tibor főhadnagy, a lövészetet végrehajtó üteg parancsnoka.

Az állomány felkészítése márciusban kezdődött elmélettel, majd a vizsga után a győrszentiváni lőtéren folytatódott. Ott 30 milliméteres jelzőlövedékeket használtak, s tábori gyakoroltató berendezéssel célkövetési gyakorlatot hajtottak végre.

Csehországban, a brezinai légvédelmi rakétalőtéren hajtották végre éleslövészetüket a győri 12. Arrabona légvédelmi rakétaezred katonái.
– Azokat a mozzanatokat gyakoroltuk, amelyeket az éleslövészeten is végrehajtottunk. A levezetés angol nyelven történt, mivel minden parancs, illetve jelentés angolul hangzik el. A lövészetre bocsátó vizsgát követően utazott a kijelölt üteg Csehországba – sorolta Petz Tibor.

Az első napokban a lőtér sajátosságaival ismerkedtek a győriek, majd célkövetési gyakorlat után 42, vállról indítható Igla rakétával végrehajtották a lövészetet. A két szakasz összesítésben kiválóra teljesítette a feladatot. S miután tartalék napra nem volt szükség, a hazautazás előtt Karlovy Vary nevezetességeivel ismerkedtek.

Olvasóink írták

 • 10. gyugyu1 2010. május 20. 16:12
  „janika! Megszavaztuk: tied lessz a bakkecske !!”
 • 9. janika 2010. május 20. 15:38
  „Jön Oszama az Afgán kecske hátán és lesz nektek <moderálva>!”
 • 8. gyugyu1 2010. május 20. 13:24
  „Janika ! Ilyen " szjkaratés" kiscsávókkal volt tele a mg ! Semmi kiképzésben nem részesültek csak <moderálva..> a szót arról amiről halvány fingj@k sincs ! Maradj gyugodtan " fűnél" a 2marihónaaljánál" ,mert neked sajnos semmit sem mond a haza, a hazavédelme ,hiába is mondanék bármit !! Csak nehogy egyszer kizavarjanak ebből a kis országból és te kénytelen leszel ölbetett kézzel elszenvedni ! A történelmet pedig ajánlom figyelmedbe ......”
 • 7. wagon+ 2010. május 20. 12:53
  „Volt már olyan hadgyakorlat vagy akármi ami nem kiváló lett volna?!Az év többi napján mit csinálnak hőseink?"Őrzöd a semmit..."”
 • 6. janika 2010. május 20. 10:28
  „Hát <moderálva> nem tanúlt a történelemből! Mikor is védte meg utoljára a "Magyar Honvédség" a hazánkat?
  Szerintem a modern felvásárlóktól kellene megvédeni! Uygyebár az akinek van esze az nem fegyverekkel foglalja el lerombolva az országot, hanerm a fegyverkezésekre költendő pénzért nyugodtan felvásárolhatja az efféle hadsereg mellett!”
 • 5. gyugyu1 2010. május 19. 21:33
  „ing.böck !!! /3/ !!!

  Ha jön az szájtépő " <moderálva> szomszéd " akkor majd irsz egy hozzászólást a témáról ????? Vagy hozzávágod a laptopod ?? Igenis gyakorolni kell mert másképp a technika csak vas!!! Biztos nem voltál katona mertakkor tudnád, a lőszereknek is lejár a "szavatossága" igy inkább logikus ha gyakorolnak vele ,mintha kidobnák !! Az ilyen seggfejeket kell megvédeni nekik akinek csak a saját pisztolyuk volt a kezükbe !! A haditudomány arra tanit " ne abban bizzunk,hogy nem jön az "ellenség",hanem fellegyünk készülve rá !!! Te mivel tudnád megvédeni a hazádat,tulajdonod,családodat? Irnál Brüsszelbe egy emailt???”
 • 4. Hedon 2010. május 18. 10:11
  „Jobb helyük lenne most Mezőörsön vagy Bőny-ben.
  Ott talán némi hasznukat is lehetne venni.
  Helyette megy a pénzszórás ahogy a csövön kifér!”
 • 3. Ing.Böck 2010. május 17. 14:47
  „Nem egészen világos, ki ellen készülnek a hös lövészek ???”
 • 2. janika 2010. május 17. 13:35
  „Ez a gyerek még sokra viheti ekkora szerszámmal!”
 • 1. janika 2010. május 17. 13:18
  „Ja jött Oszama bin Laden az Afgán hegyikecske hátán és célba vették.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Küzdelem a drog ellen: követőkre talált a győri példa

Nemzetközi konferenciát rendeztek nemrégiben Győrben a drog elleni küzdelem témakörében egyesületek… Tovább olvasom