Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Élesben álmodtak az építészhallgatók

Győr - Egyedülálló ötlettel lepte meg egy győri vállalkozó az egyetem építészhallgatóit: pénzdíjas ötletpályázatot hirdetett a Győr és Abda között építendő sport- és szabadidőközpont tervezésére. Igaz, a pénzügyi válság némiképp átírja a beruházás eredeti forgatókönyvét.

Győr nyugati határában – az 1-es út–Abda–Rábca-töltés–Nép utca által behatárolt területen – száztíz hektáron épül majd az a szabadidőpark, amelyet egy emelt szintű négycsillagos szálloda és egészségközpont mellé tervezett Dobrádi Kálmán győri vállalkozó. A szálloda terveit, Bodrossy Attila és Eke Zsolt munkáját már bemutattuk a Kisalföldben, s mivel mindketten a győri Széchenyi-egyetem oktatói, adódott az ötlet: a környező területre a hallgatókkal közösen álmodjanak szabadidőparkot.

„Ritka az ilyen kezdeményezés, mint a fehér holló" – összegezte Bodrossy Attila, a hallgatói ötletpályázat zsűritagja a véleményét, ami annál is inkább igaz, mert Dobrádi Kálmán egymillió forintot ajánlott fel a pályamunkák díjazására. A hétfői eredményhirdetésen kiderült, érdemes volt, hiszen a tervezőcsoportok négy nagyszerű tervet tettek le az asztalra.


Mégsem a végső tervek, hanem a hozzájuk vezető út volt a legnagyobb eredménye a pályázatnak, hiszen a negyedéves hallgatók igazi mély vízbe kerültek. Milyen mélységben és minőségben kidolgozott az ideális terv? Milyen az igazi teammunka és miként eredményez különböző egyéniségek közös munkája egységes terveket? Hogyan található meg az egészséges kompromisszum a kreativitás és a megvalósíthatóság, a fantázia és a funkcionalitás, a megrendelő álmai és a szakmai követelmények között? Csupa olyan kérdés, amelyekből egy kis gyakorlati ízelítőt kaptak, s amelyet most tanulnak a jövő szakemberei. Ahogy Bodrossy Attila szerint azt is, hogyan kell eladni, jól tálalni az elképzeléseket, amin a „való világban" végső soron egy-egy projekt megvalósítása múlhat.

A nyertes terv: A győztes hallgatói csapat a környezetbe simuló, letisztult, funkcionális, igaz, kissé széttagolt szabadidőközpontot álmodott Győr határába.
A nyertes terv: A győztes hallgatói csapat a környezetbe simuló, letisztult, funkcionális, igaz, kissé széttagolt szabadidőközpontot álmodott Győr határába.

De vissza a tervekhez: az első helyezettbe – Élő József, Kozma Zoltán, Lődör Ágnes és Mózes Ádám pályázatába – nem is nagyon tudott „belekötni" a zsűri. Az úgynevezett „land art" stílusú, a szó szerint a tájba simuló, természetes anyagokat és formákat felvonultató terv elsőségében a zsűri minden tagja egyetértett. Révi Zsolt győri főépítész a „kifinomult, a környezetére érzékeny", szakmailag is mélységében kidolgozott elképzelésről csak annyi negatívumot tudott elmondani, hogy ami a nagy előnye, az egyben egy kicsit hátránya is a tervnek: a letisztult, hűvös, nagyon racionális megoldások némileg „érzelemmentessé" teszik a leendő létesítményt, ami egy sportcentrumnál nem kifejezetten jó pont.

Mind a négy tervben akadt egyébként figyelemre méltó momentum: az egyikben csúszdapark és extrémsport-pályák, bátor színek és formák, a másikban az alapos kidolgozottság fogta meg a zsűrit. Bodrossy Attila, aki Eke Zsolttal együtt a szabadidőparkot is tervezi majd, elképzelhetőnek tartja, hogy a pályázók a tényleges tervezésben is részt vehetnek – ki tudja, talán életük első „éles bevetéseként". Hogy mikor, azt egyelőre nem tudni, a pénzügyi válság ugyanis felborította a beruházás eredeti ütemtervét.

– Az első ütemben megépítendő szálloda és egészségközpont alapozása már tavasszal elkezdődött volna, az elmúlt napokban azonban nagyon megszigorodtak a hitelezési feltételek. Az eddigi 15–20 százalékos önrész helyett 30–40 százalékot kérnek a bankok, ezért keressük a befektetőtársakat Győr nyugati városkapujának felépítéséhez – mondta Dobrádi Kálmán.

Olvasóink írták

 • 4. Cain 2008. október 22. 22:11
  „2007.04.28. 14:19

  "Dobrádi Kálmán szerint ez az év ,,rámegy a bürokráciára", igaz, szeretné, ha legalább a termálfürdő építését el tudná kezdeni az év végén, tavasszal pedig gőzerővel megkezdődhet az egészségközpont építése is.

  A teljes cikk itt:
  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/raharaptak_a_wellnesskozpontra/2008335/
  Ha már a Kisalföld "kapcsolódó" cikként nem találta meg saját, korábbi írását.
  Azt hiszem ez lesz győr "bezenyei Las Vegas" beruházása.”
 • 3. Oklahoma 2008. október 22. 21:38
  „Akkor újra a régi lemezem:

  Bodrossy féle irányzat: Egy darab fejesvonalzóval megrajzolható , egyetlen darab zsalutáblával kivitelezhető förmedvények.

  Nekem a kedvencem: győri uszoda a "kekszgyár" felöl nézve, nem mellékesen ami elvileg a főbejárat. Mint szoci időkben egy jól sikerült müv.ház.”
 • 2. Zaza 2008. október 22. 20:59
  „Nekem nagyon tetszik.
  KIRÁÁÁLY ! ! !
  Gondolom, "dzsonibravo" is ( diplomás ) építész és tudja, hogy a tervezés nem párhuzamos vonalak rajzolgatásából áll.”
 • 1. dzsonibravo 2008. október 22. 19:11
  „EZ TERV??????
  Nincs az a befektető aki egy ilyen eszement óvóhely mintára készült SEMMIT támogatna.
  Ezt sikerült kitalálni???
  Miért nem mentek vagont rakni srácok?

  Nehogy 10 perc alatt ne tudjak rajzolni 6 párhuzamos vonalat....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelöltdömping a választáson

Lázi - Öt képviselői helyre tizenhárman pályáznak Láziban, ahol november 9-én tartanak időközi… Tovább olvasom