Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Elérkezett a metszés ideje a kiskertben

Győr - Kora tavasszal, a fagymentes időszakban az első kerti munka a gyümölcsfák metszése. Metszés nélkül a fa koronája nem megfelelően alakul, elsűrűsödik. A korona belsejében pedig a napfény hiánya miatt a hajtásnövekedés fokozatosan gyengül, majd megáll.
A kertek gondozásának soron következő munkáival kapcsolatban „Komszol Gazda", Sindulár Lajos, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. dísznövénytelepének vezetője felhívja a figyelmet arra, hogy a nem szakszerűen végrehajtott metszés vagy annak hiánya következtében a növény berakódik termőrészekkel, dúsan virágzik, de kevés virág termékenyül meg.

– A kötődő terméskezdemények nagy része lehull, a megmaradt gyümölcsök aprók maradnak. Fontos, hogy ha a metszéskor nagyobb ágakat távolítunk el, a vágás felületét „fasebkezelő" kátránnyal vagy olajfestékkel kenjük be. Ezzel megakadályozzuk a beszáradást és kizárjuk a seb gombafertőzését – tanácsolja Sindulár Lajos.

A növényeket az áttelelő kártevőktől és a gombabetegségektől lemosó permetezéssel védhetjük meg. A kereskedelemben, a gazdaboltokban hatékony növényvédő szerek kaphatók, a hagyományos szerek mellett környezetkímélő, a biotermelés feltételeinek megfelelő permetszerek is vásárolhatók.

– A permetezéskor be kell tartani az előírásokat, szeles időben nem szabad permetezni, és mindig használjunk védőszemüveget, szájmaszkot – figyelmeztetett Sindulár Lajos, majd a szőlőskertekre tért át – A szőlősökben is csattognak már a metszőollók. A metszéssel a tőkék egészséges fejlődését, a következő évi termés alapját képező vesszők kifejlesztését szabályozzuk, de befolyásoljuk az idei termés mennyiségét és minőségét is.

Bár az elmúlt napokban esett az eső, összességében azonban ősz óta kevés csapadék hullott. Sindulár Lajos szerint érdemes az ősszel ültetett gyümölcsfákat „körbetányérozni" és heti két alkalommal megöntözni. A házi kertekben megkezdődhet a veteményezés, lehet vetni a borsót, a petrezselymet, a retket, és lehet duggatni a hagymaféléket.

Kérdezzen ön is a Komszol Gazdától, a komposzt@komszol.hu e-mail címen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb a visszavitt választási értesítő

Győr - A posta a kiküldött értesítők 1,62 százalékát vitte vissza a Győri Választási Irodának, ez… Tovább olvasom