Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Elengedhetetlen a fűtéskorszerűsítés

Győr - Újra pályázhatnak a lakóközösségek a lakóházak energiatakarékos korszerűsítésére. Ajánlott már az ablakcsere, s a házszigetelés előtt átalakítani a fűtésrendszert. A számla így 18 százalékkal lehet kisebb, a megtakarítást a további munkákra lehet fordítani.
Győrben szembetűnően sok panelházban cserélték ki az ablakokat korszerű nyílászárókra, szigetelték körbe a házakat, a fűtést azonban kevés helyen korszerűsítették.

Sok lakóközösség azért nem vágott bele a fűtésrendszer átalakításába, mert az egykörös rendszereket bonyolult és költséges átalakítani.
A szakember, Németh Miklós, a Népogáz Gázszerviz Kft. vezetője szerint viszont azzal kellett volna kezdeni, s ott, ahol még csak most fognak bele a korszerűsítésbe, ez az ajánlott.

– A lakók nem megfelelő tájékozottságából adódik, hogy mindenki csodát vár az ablakcserétől és a házak szigetelésétől. Egyet nem vettek figyelembe: igaz, hogy a lakás melegebb lesz, azonban a számla nem lesz kisebb, sőt, akár több is lehet. Ugyanis a nem szabályozható fűtésrendszerek miatt az ablakok nyitogatásával szabályozzák a szobák hőmérsékletét a lakók, így az energiaszükséglet nem csökken, esetleg még nő is, mivel kiengedik a meleget az ablakon – mondta el lapunk kérdésére Németh Miklós.

Ábrahám Gábor az egycsöves rendszer korszerűsítésén dolgozik az egyik Bartók Béla úti panelházban.

A szakember szerint a jó megoldás az, hogy a házakba érkező energia legyen elosztva, szobánként szabályozható és mérhető legyen. Tévhit, hogy az egycsöves rendszert nem vagy csak drágán lehet korszerűsíteni.
– Többéves tapasztalatunk van abban, hogy miként lehet az egycsöves rendszert a lakók nyugalmának minél kisebb zavarása nélkül, a szerelés viszontagságaitól megkímélve korszerűsíteni. A volt keletnémet területen is sok panelházat szereltek a korszerűtlen panelfűtésrendszerrel.

Ott dolgozta ki egy német cég a megfelelő megoldást, amit mi velük kooperálva átvettünk. Gyors, és ami fontos, nem kell hegeszteni, csavarozó technológiával építhető be az átkötőszakasz s a szabályozószelep. Így megkímélhetők a lakók és a lakás berendezése is – magyarázta Németh Miklós.

Azzal, hogy beszerelnek egy szerkezetet, még nincs megoldva az energiatakarékosság. A szakember hangsúlyozta, a lakók azzal tudnak spórolni, hogy kisebbre veszik a hőmérsékletet, ha elmennek otthonról, vagy ha szellőztetnek, esetleg éjszakára kisebb hőfokot állítanak be, azaz kevesebb hőmennyiséget juttatnak a radiátorokba, hasonlóan a gázkonvektoros fűtésnél. Így a műszer kevesebbet mér, amit a vízmérő óráknál már megszokhattunk.

– Az emberi tényezőket mindig figyelembe kell venni. Tapasztalataink szerint ahol elvégeztük a felújítást, szigetelés és ablakcsere nélkül tizennyolc százalékos volt a megtakarítás a fűtésszámláknál. Azokban a lakótömbökben, ahol teljes korszerűsítést hajtottak végre, legalább harmincszázalékos a megtakarítás, de ha a lakók fűtési szokásai olyanok, akár hatvan százalék is elérhető – tudtuk meg Németh Miklóstól.

A szakember elmondta, természetesen a költségosztókat a kétcsöves fűtésrendszernél is alkalmazni lehet, ott azonban nem kell az átkötéseket megcsinálni. A rendszerről és a pályázati feltételekről a www.nepogaz.hu internetes oldalon találhatók további információk.

Olvasóink írták

  • 3. VIRÁGHALMI IMRE 2008. március 12. 17:52
    „Jo lenne ha a www.nepogaz.hu valoban le lehetne tőlteni .”
  • 2. Cseter János 2008. március 12. 08:20
    „Amellett, hogy a fűtést ki-be kapcsolják a beton gettókba az alapdíj az marad! Perseze addig nem is lesz olcsóbb a fűtés mig a lakók közt vannak olyanok, akik a lépcsőház ajtókat sarkig tárva hagyják, mert restellik a kulcsot használni, ha eltávoznak! A szél meg viszi ki a meleget a világürbe! No az ilyen embereknek aztán lehet akár mit magyarázni értelme nincs!”
  • 1. Attila. 2008. március 11. 20:17
    „Ennek akkor lenne értelme, ha a Győrhő egyenletes meleget biztosítana. De addig amíg szabad akaratukból le és fel veszegetik illetve ki be kapcsolgatják a fűtést,addig ennek semmi értelme. Örülök ha langyos a radiátor, nem kell azon semmit elzárni. Bár ha a fent leírtak valami csoda folytán valóságosak lennének, akkor nem lenne rekordnyeresége a Győrhőnek,és rekordprémium sem lenne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jancsifalui diszkó: Bombariadó az első rendezvényen

Győr - Megtartották az első rendezvényt a jancsifalui új szórakozóhelyen, amely ellen már többször… Tovább olvasom