Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Elemzés az új győri menetrendről: több autóbusz Adyváros felé

A helyközi buszjáratok esetében visszaáll a hídlezárás előtti rend, de a győri tömegközlekedésben számos változás lép életbe, melyek közül többet az utasok kértek.
Péntek, 17.24

Mint arról csütörtökön beszámoltunk, hétfő hajnalban több mint öt hónap után újra birtokba vehetik a közlekedők a felújított Baross hidat.

A regionális (helyközi) és országos autóbuszjáratok újra a május előtti forgalmi rend szerint közlekednek, azaz visszatérnek eredeti útvonalukra, és a menetrendben meghirdetett megállóhelyeken állnak meg.

Ismét fékeznek a helyközi buszok a "régi" megállóknál

"Az 1-es és 85-ös főúton közlekedő járatok a Baross Gábor hídon át közlekednek, így újra mindkét irányban érintik az Eötvös park megállóhelyet.

A Szigetköz, Nagybajcs, Vámosszabadi, Gönyű viszonylatában közlekedő autóbuszok is a Baross Gábor híd igénybevételével közlekednek, így ismét megállnak a Szent István út, Iparkamara megállóhelyen.

A déli irányból (81-es, 82-es, 83-es főút) érkező és arra induló autóbuszok a Tihanyi Árpád út – Eszperantó út útvonalon közlekednek. Ennek megfelelően a Malom liget és a Nádor aluljáró megállóhelyeket érintik, vagyis ezen járatok számára a Szigethy Attila út, könyvtár elnevezésű ideiglenes megálló- és átszállóhely megszűnik" – hívta fel a figyelmet Winkler Ágoston, a Kisalföld Volán menetrendi előadója.

"A legfontosabb újítások a 11-es vonalat, valamint a 9-19 vonalcsoportot érintik"

A helyi buszközlekedésében csak részben áll vissza a hídlezárás előtti rend, mivel több, a híd felújításától független változás is életbe lép, ezért teljesen új menetrendet adott ki a Kisalföld Volán.

"A legfontosabb újítások a 11-es vonalat, valamint a 9-19 vonalcsoportot érintik. A 11-es autóbuszok mindkét irányban a Szent István út – Nádor aluljáró – Tihanyi Árpád út – Vasvári Pál utca – Lajta út felé közlekednek, ezáltal visszaáll a közvetlen összeköttetés Bácsa, Kisbácsa és Révfalu, valamint Adyváros, a vásárcsarnok és a kórház között, aminek hiánya miatt sok panaszt kaptunk.

Ezzel párhuzamosan az eddig 8-13 óra között csak Kisbácsáig közlekedő, gyenge kihasználtságú 11A betétjáratok megszűnnek, ezáltal az átalakítás összességében nem jár többletfutással.

A 9, 9A jelzésű autóbuszok újra mindkét irányban a Baross Gábor hídon közlekednek, azonban Adyvárosból a Révai Miklós utca felé a Tihanyi Árpád út helyett a Szigethy Attila út – Bartók Béla út útvonalon közlekednek, a 7-es járatok tehermentesítése érdekében.

Jó hír a hajnalban és késő este utazók számára  

Hasonlóképpen, a 19, 19A jelzésű autóbuszok Adyváros felé a Buda utca – Tihanyi Árpád út helyett a Bartók Béla út – Szigethy Attila út útvonalon járnak, a 17-17B járatok tehermentesítése céljából. Ettől az utasszám egyenletesebb eloszlását és a zsúfoltság csökkenését várjuk" – magyarázta Winkler Ágoston.

A Kisalföld Volán menetrendi előadója hozzátette: "kis mértékben változik még a 14, 14B, 25 jelzésű autóbuszok útvonala, a kórház felől érkező járatok a Kodály Zoltán utca környékét jobban feltárják majd".

A hajnalban és késő este utazók számára jó hír, hogy rezsimenetek átalakítása révén bővülnek az utazási lehetőségeik, az AUDI dolgozói számára pedig pozitív változás, hogy ezentúl a 20-as autóbusz is a gyár 8-as portájáig közlekedik.

Korábban

Október 13-án - hétfőn – üzemkezdettől a felújított Baross Gábor hidat megnyitják, ezért a következő változások lépnek életbe Győr autóbusz-közlekedésében.

A regionális (helyközi) és országos autóbuszjáratok újra a 2014. május 5. előtti forgalmi rend szerint közlekednek, azaz visszatérnek eredeti útvonalukra, és a menetrendben meghirdetett megállóhelyeken állnak meg.

- Az 1-es és 85-ös főúton közlekedő járatok a Baross Gábor hídon át közlekednek, így újra mindkét irányban érintik az "Eötvös park" megállóhelyet. Emiatt a gyári járatokra történő átszállítás is visszakerül az "1-es út, Csipkegyári út" (DunaCenter) megállóhelytől az "Eötvös park" megállóhelyre.

- A Szigetköz, Nagybajcs, Vámosszabadi, Gönyű viszonylatában közlekedő autóbuszok is a Baross Gábor híd igénybevételével közlekednek, így ismét megállnak a "Szent István út, Iparkamara" (volt bútorbolt) megállóhelyen.

- A déli irányból (Tatai út 81-es, 82-es, 83-es számú főút) érkező és arra induló autóbuszok a Tihanyi Árpád út – Eszperantó út útvonalon közlekednek. Ennek megfelelően érintik a "Malom liget" és a "Nádor aluljáró" megállóhelyeket (ezen járatok számára tehát a "Szigethy Attila út, könyvtár" elnevezésű ideiglenes megálló- és átszállóhely megszűnik).

- A gyári járatok (AUDI gyár, Ipari Park) útvonala, ezáltal megálló- és átszállóhelyei is a 2014. május 5. előtti állapotnak megfelelően visszaállnak.

A helyi autóbuszok közlekedésében csak részben áll vissza a 2014. május 5. előtti közlekedési rend, mivel több, a híd felújításától független változásra is sor kerül, ezért teljesen új menetrendet adott ki a Kisalföld Volán.

Közel fél év után a buszoknak nem kell elkerülniük a Baross hidat - fotó: Győribuszok.hu (Zátonyi Gergely)
Közel fél év után a buszoknak nem kell elkerülniük a Baross hidat - fotó: Győribuszok.hu (Zátonyi Gergely)


A helyi közlekedést érintő főbb változások vonalcsoportonként a következők.

1, 1A

Visszaáll a hídlezárás előtti útvonal, de az azóta bevezetett új csonkajáratok továbbra is közlekednek.

2, 2B

Visszaáll a hídlezárás előtti útvonal és menetrend.

5, 5B, 5R

Visszaáll a hídlezárás előtti útvonal és menetrend.

6

Visszaáll a hídlezárás előtti útvonal és menetrend, kivéve a Sárásról munkanapokon azelőtt 5.24 órakor induló járatot, amely a lakossági kérésnek megfelelően továbbra is korábban, 5.20 órakor közlekedik.

7

Visszaáll a hídlezárás előtti útvonal és menetrend, a részmenetidők kisebb korrekciójával.

8

Visszaáll a hídlezárás előtti útvonal. Likócsról minden nap 22.32 óra helyett 20 perccel korábban, 22.12 órakor indul autóbuszjárat, a csatlakozások bővítése érdekében. A Révai Miklós utcából viszont továbbra is 22.46 órakor indul az utolsó járat Pinnyédre.

9, 9A

Az autóbuszok újra mindkét irányban a Baross Gábor hídon közlekednek, azonban Adyvárosból a Révai Miklós utca felé a Tihanyi Árpád út – Eszperantó út helyett a Szigethy Attila út (könyvtár) – Bartók Béla út útvonalon közlekednek, a 7-es járatok tehermentesítése érdekében. Munkanapokon az utolsó csonka 9-es járat a Bartók Béla út, Kristály étteremig közlekedik. Szabadnapokon (szombaton) a Virágpiacról 11.35 órakor indul az utolsó 9A járat.

10

Új járat indul munkanapokon a Révai Miklós utcából 16.18 órakor, Bácsa, Ergényi lakótelepről 16.36 órakor. Bácsáról az utolsó csonkamenet 23.06 órakor indul.

11

Az autóbuszok mindkét irányban a Szent István út – Nádor aluljáró – Tihanyi Árpád út – Vasvári Pál utca – Lajta út felé közlekednek, ezáltal visszaáll a közvetlen összeköttetés Bácsa, Kisbácsa és Révfalu, valamint Adyváros, a vásárcsarnok és a kórház között. A fordulóidő változása miatt bizonyos indulási időpontok néhány perccel módosulnak.

11A

Az eddig 8-13 óra között csak Kisbácsáig közlekedő, gyenge kihasználtságú járatok megszűnnek (ez biztosítja a 11-es vonal adyvárosi meghosszabbításának teljesítményfedezetét). Helyettük ezentúl a Belváros és Bácsa között közlekedő, eddig 11-es jelzésű csonkamenetek viselik a 11A jelzést, melyek ezután a Révai Miklós utcából indulnak, és oda is érkeznek.

12, 12A

Nincs változás.

14, 14B

Az autóbuszok Marcalváros felől is a Földes Gábor utcán át közlekednek, ezért a "Szigethy Attila út, Kodály Zoltán utca" helyett a "Kodály Zoltán utca, Földes Gábor utca" megállóhelyen (a dinamikus utastájékoztató oszlopnál) állnak meg, jobban feltárva Adyvárost. A 11-es vonallal történő jobb hangolás miatt bizonyos indulási időpontok néhány perccel módosulnak. A Liget utcából tanítási napokon 8.04-kor, valamint naponta 23.00 órakor induló járatok Marcalvárosig végigközlekednek, ezáltal 23 óra után is el lehet jutni a városközpontból Gyárvárosba, Adyvárosba és Marcalvárosba. Hétvégén a Marcalvárosból 8.12 órakor induló járat érdeklődés hiányában ezentúl nem érinti a temetőt, azaz 14B helyett 14-es jelzéssel közlekedik.

15, 15A

Nincs változás.

17, 17B

Visszaáll a hídlezárás előtti útvonal és menetrend, a részmenetidők kisebb korrekciójával.

19, 19A

Az autóbuszok újra mindkét irányban a Baross Gábor hídon közlekednek, azonban Adyváros felé a Buda utca – Tihanyi Árpád út helyett a Bartók Béla út – Szigethy Attila út (könyvtár) útvonalon közlekednek, a 17-17B járatok tehermentesítése érdekében. Az első járat munkanapokon 4.34 órakor a Révai Miklós utcából, hétvégén 4.33 órakor a Virágpiacról indul. A 17-17B vonalakkal történő jobb hangolás miatt bizonyos indulási időpontok néhány perccel módosulnak.

20

Az autóbuszvonal meghosszabbításra kerül az AUDI gyár 8-as portájáig, ahonnan az órák 10. percében indulnak vissza a járatok.

20Y

Az AUDI Hungaria Motor Kft.-vel történt újabb egyeztetés alapján az autóbuszjáratok az órák 15. percében indulnak az AUDI gyár 8-as portájától.

21, 21B

Visszaáll a hídlezárás előtti útvonal és menetrend, kivéve a Ménfőcsanakról munkanapokon 13.30 órakor induló járatot, amely a hurokvégállomáson történő rövidebb várakozás érdekében 5 perccel korábban, 13.25 órakor indul.

22, 22A, 22B, 22Y

Visszaáll a hídlezárás előtti útvonal és menetrend, a következő kivételekkel. A 22A vonalon az egyenletesebb eloszlás érdekében néhány járat indulási időpontja módosul. Ménfőcsanakról munkanapokon 14.59 és 18.59 helyett 15.10 és 19.10 órakor indul 22-es járat. Minden nap új 22A járat indul 22.33 órakor a Révai Miklós utcából Marcalvárosig, a várakozási idők csökkentése, valamint az utolsó, gyakran zsúfolt 22B járat tehermentesítése céljából.

23

Rezsimenetek átminősítése révén a késő este illetve korán reggel utazók új járatokat vehetnek igénybe, Marcalvárosból naponta 23.33 órakor, az Ipar utcai Volán-teleptől pedig hétvégén 4.25 órakor.

24

Az AUDI gyárban dolgozók kérése alapján munkanapokon 15.35 helyett 10 perccel korábban, 15.25 órakor indul járat az AUDI gyár 5-ös portájától.

25

Az autóbusz Marcalváros felől is a Földes Gábor utcán át közlekedik, ezért a "Szigethy Attila út, Kodály Zoltán utca" helyett a "Kodály Zoltán utca, Földes Gábor utca" megállóhelyen (a dinamikus utastájékoztató oszlopnál) áll meg, jobban feltárva Adyvárost.

30, 30A

Nincs változás.

30Y

Az AUDI gyárban dolgozók kérése alapján a műszakos járatok Győrszentivánról 5 perccel korábban, azaz munkanapokon 5.00 és 13.00 órakor indulnak a gyárak felé.

31, 31A

Nincs változás.

32

Visszaáll a hídlezárás előtti útvonal és menetrend.

34

Visszaáll a hídlezárás előtti útvonal és menetrend, kivéve a tanítási napokon Ménfőcsanakról 15.01 órakor induló járatot, amely ezután 7 perccel később, 15.08 órakor közlekedik.

36

Visszaáll a hídlezárás előtti útvonal és menetrend. 2014. november 3-tól viszont Ménfőcsanakról 8.15 helyett 10 perccel korábban, 8.05 órakor indul autóbusz minden nap.

37

Visszaáll a hídlezárás előtti útvonal, de a hídlezárás alkalmával indított új járatok a Révai Miklós utcából Gyirmótra a munkanap délutáni csúcsidőben továbbra is közlekednek, a Baross Gábor híd – Buda utca – Tihanyi Árpád út felé.

38

Visszaáll a hídlezárás előtti útvonal és menetrend.

41

Nincs változás.

42

Visszaáll a hídlezárás előtti útvonal és menetrend.

CITY

Nincs változás, munkanapokon a hídlezárás alkalmával meghirdetett 17.45 órai csonkamenet továbbra is közlekedik.

Továbbá változik néhány megállóhely elnevezése: az "Aradi vértanúk útja, Megyeháza" megállóhely "Aradi vértanúk útja, szökőkút"-ra, a "Magvassy Mihály sportcsarnok" megállóhely "AUDI Aréna Győr"-re, a "Kardán utca, AUDI gyár, 2-es porta" megállóhely elnevezése pedig "Kardán utca, AUDI gyár, 3-as porta" névre módosul.

Az új menetrend nyomtatásban várhatóan október 10-én – pénteken – a délutáni óráktól kezdődően megvásárolható az Árpád úti Volántourist irodában és a Hunyadi utcai autóbusz-állomáson.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Panelház is robbant volna

Döbbenetes és elgondolkodtató fordulat következett be a keddi bősárkányi házrobbanás ügyében. Tovább olvasom