Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Elektromos töltésű buszokat terveznének a győri ifjúsági olimpiára a Széchenyi-egyetemen - videó, fotók

Győri egyetemi kutatócsoport szerint a régóta veszteséges helyi tömegközlekedést kiválthatnák a minden egyes megállóhelyen elektromos árammal töltődő buszok a kisalföldi megyeszékhelyen.

"A világon mindenhol keresik azt a tömegközlekedési modellt, mely energiahatékonysági, környezetvédelemi, technológiai szempontból is megvalósítható, jól működő alternatívát kínál.

Amikor a Széchenyi-egyetemen elkezdtük törni a fejünket az oktató kollégákkal azon, hogyan tudnánk megújítani az évtizedek óta veszteségesen működő győri buszközlekedést, arra a következtetésre jutottunk, hogy minden szükséges tudás birtokában vagyunk.

Úgy véljük, az elképzelésünk a 2017-es nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) sikerrel mutatkozhatna be" - kezdte dr. Élő Gábor egyetemi docens, a Széchenyi-egyetem oktatója.

Makett már készült az elektromos buszról, nézze meg videón! Felvétel: Cseh Róbert


Fotók: Cseh Róbert


Szuperkondenzátor hajtaná a nyuszbuszokat

"A koncepciónk lényege nem túl bonyolult: a busz 40-80 emberrel 500-1500 métert tegyen meg a városi forgalomban két speciálisan kiképzett buszöböl között úgy, hogy minden egyes megállóhelyen a buszt hajtó szuperkondenzátor elektromos árammal feltöltődjön.

A megoldás - akárcsak a villamos vagy a trolibusz esetén - költségtakarékos, de itt nem kell kötöttpályás rendszert kiépíteni.

Akkumulátorok alkalmazását nem javasoljuk, mivel a technológia fejlődése érezhetően megtorpant az utóbbi időben, ráadásul a nagyméretű töltők nagyon megemelik az üzemeltetési költségeket. A terv kivitelezéséhez a buszmegállók szerkezetébe érintésmentes, indukciós töltők kiépítése szükséges.

A töltőpontokon 30-90 másodperc alatt töltődne fel a busz energiatároló rendszere 1500 méter (plusz némi biztonsági tartalék) megtételéhez elegendő elektromos energiával.

Emellett a buszok aljára az indukciós töltő aktiválására és kapcsolódására alkalmas berendezést kell rögzíteni" - vázolta a tervet dr. Élő Gábor, aki hozzátette: "a rendszert a kollégákkal magunk között csak nyuszbusznak nevezzük".

Dr. Élő Gábor győri buszmegállóban miniatűr busszal - fotó: Széchenyi-egyetem
Dr. Élő Gábor győri buszmegállóban miniatűr busszal - fotó: Széchenyi-egyetemElektromos töltésű buszok róják Berlin, Szöul és Toronto utcáit

Arra a kérdésünkre, hogy a külföldön - akárcsak tesztüzemben - van-e már példa működő rendszerre, a győri egyetemi docens úgy válaszolt: "nem is egy. Berlinben és a dél-koreai Szöulban elektromos töltésű buszok már járják a várost, míg a németországi Mannheimben és a kanadai Torontóban a Bombardier által fejlesztett járművek szállítják az utasokat.

Az ugyanakkor nagy különbség az említett példák és a saját koncepciónk között, hogy ezek a buszok akkumulátorokkal közlekednek, míg a mi álláspontunk szerint a szuperkondenzátorok sokkal nagyobb távlati lehetőségekkel bírnak a jövőben.

Megjegyzem, a kutatásaink szerint az elektromos buszok sokkal jobban illeszkednek Győr nagyságú városok tömegközlekedésébe, mint Berlin, Szöul vagy Toronto méretű világvárosok esetében".

A mannheimi modellről ide kattintva olvashatnak bővebben! Ilyen elektromos hajtású Bombardier-buszok már közlekednek Mannheimben és Torontóban - fotó: www.gizmag.com
Ilyen elektromos hajtású Bombardier-buszok már közlekednek Mannheimben és Torontóban - fotó: www.gizmag.com


Ötven elektromos buszt kellene csatasorba állítani a 2017-es győri ifjúsági olimpiai fesztiválra

Arra a felvetésünkre, hogy a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra, hány elektromos töltésű buszt kellene csatasorba állítani, dr. Élő Gábor úgy felelt: "számításaink szerint legalább ötvenet. A versenyek idejére körülbelül 30 ezer vendég fog érkezni Győrbe.

Az ő logisztikai kiszolgálásuk hasonló feladat elé állítja majd a várost, mint az Audi munkatársainak szállítása az üzembe nap mint nap.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ha megvalósulna a rendszer, akkor az újszerű buszközlekedés előnyeit a versenyek után is élvezhetnék a helyiek".

Pócza Mihály: "a koncepción sokat kell még finomítani, de van benne lehetőség" 

A kisalfold.hu a szóban forgó koncepcióról megkérdezte Pócza Mihályt, a Kisalföld Volán volt vezérigazgatójának véleményét.

"Örvendetesnek ítélem, hogy a Széchenyi-egyetem kutatói maguktól, önállóan elkezdték kutatni a jövő egyik lehetséges fejlődési irányát, hisz a fosszilis energiaforrásaink (kőolaj, földgáz) valóban végesek.

Szintén pozitívum, hogy ehhez hasonló fejlesztésekre, illetve a tesztüzem mód bevezetésére jó eséllyel lehet nyerni uniós forrásokat. Magán a koncepción sokat kell azonban még dolgozni, hisz számos kérdés egyelőre nyitva áll. Mindenekelőtt pontos költségvetési számokra van szükség, a forrásokat pontos adatokra lebontva kellene megvizsgálni, s nem utolsósorban az üzemeltetési költségeket feltérképezni.

Az ötlet legnagyobb kerékkötőjének egyébként azt látom, hogy az elektromos hajtású busz megállónkénti `tankolását´ nehéz összeegyeztetni a menetidővel. Hogy csak egy példát mondjak: ha este csak három utast szállít a busz, akkor is várni kellene 1-1,5 percet a feltöltésre minden megállóban.

Győrben jelenleg 400 megálló van, naponta több mint kétezer járat 25-30 ezer alkalommal áll meg egy-egy megállóban. Ha csak egy perc "tankolási idővel" számolunk, akkor is körülbelül napi 500 óra jön ki - ami nyilván megnöveli a menetidőt.

Arra szintén kíváncsi vagyok, hogy az indukciós töltés, milyen hatással van az utasokra, mennyire zavarja az emberek komfortérzetét, vagy a mobiltelefonok működését.

Azt hangsúlyoznám ugyanakkor, hogy érdemes csiszolni ezeket a kérdésköröket, mert a technológia reálisan elérhető lehetőségeket kínál" – mondta megkeresésünkre Pócza Mihály.


A győri újszerű buszkoncepcióról a Széchenyi-egyetem Információs Társadalom Oktató- és Kutató Csoportjának weboldalán találnak prezentációkat!
 

 

Olvasóink írták

 • 12. DON 2013. július 09. 19:26
  „Ha előre tudom, hogy az egyetemen legózni is lehet... :)
  Az ötlet mindenképpen jó, s valóban, ennek a városnak ezek a buszok kellenének. Feltételes módban, mert nyilván azzal mindenki tisztában van, hogy egy ilyen busz nem annyiba került, mint az új Credo-k, hanem esetleg kétszeres áron lehet hozzájutni, s akkor a tankolóállomásról még nem beszéltünk. Mivel nem egyszerű akksitöltőről van szó, nyilván ez is többe kerül, mint az egyszerűbb "kollégái". Azonban ha mégis lenne rá keret, nyilván első körben a "csodálatos" citybuszokat kellene kiváltani, hiszen ott folyik el a legtöbb pénz (mert ugye "ingyen" van). Én mindenképpen üdvözlöm a legósok nyuszbuszát!”
 • 11. oPTiKa 2013. július 08. 21:25
  „Valaki ugorjon át az audihoz és kérdezze meg, mi az az e-gáz...
  Valószínűleg jobb lenne...”
 • 10. acsali 2013. július 08. 19:29
  „Jó ötlet ez a nyuszbusz. Én már tervezem a bicbict.”
 • 9. Dwatson 2013. július 08. 16:42
  „A garázsmenet is állna minden megállóban? Mi lenne,ha parkoló autótól,útfelbontástól,forgalomelterelés miatt nem tudna beállni a megállóba,vagy baleset miatti dugóban araszolva elfogyna az energia? A forgalmasabb megállókban,mint pl. Honvéd liget,így is nehezen állnak be a buszok,a reggeli csúcsban katasztrófa lenne a kondenzátor töltögetése miatti várakozás .
  Nem véletlen,hogy a világon sehol sincs ilyen,van viszont hidrogénhajtású busz,ami szintén elektromos energiát használ fel végső soron a hidrogén vízből történő előállítására. Menet közben az elégő hidrogén újra vízzé alakul.”
 • 8. Valaki 2013. július 08. 12:48
  „4. urbaniastapista

  Ez igaz!
  Már rég áttérhettek volna trolibuszra! Mongyuk abból nem nyerhető gázolaj. :)))”
 • 7. mir 2013. július 08. 10:12
  „És honnan vesznek olyan hosszú zsinort? :)”
 • 6. oPTiKa 2013. július 08. 09:55
  „Biztos egy szuperkondenzátoros új buszok + a megállónkénti töltöállomások sokkal kevesebbe kerülnek, mint egy régi dízel. Föleg, ha a KV is kap rezsicsökkentést :)
  Meg valószínüleg jót tenne az indukciós töltö a szívritmus-szabályzóknak is. (Na jó, ezt biztosan ki lehet védeni, de vajon gondoltak-e rá?) Ráadásul nem kellene sokáig várni az elsö elektromos személyautókra sem, amelyek a buszmegállókban töltenék az aksijukat :-)”
 • 5. ttt111 2013. július 08. 09:41
  „1. Valaki 2013.07.08. 08:44
  ha talál olyan embert, aki nyereségessé tesz egy tömegközlekedési vállalatot, akkor élete végéig a tapsommal fogom kísérni..magyarázni könnyű tudatlanul..”
 • 4. urbaniastapista 2013. július 08. 09:40
  „#1.
  Úgy nehéz, ha állambácsi előírja, hogy ki mindenkit vigyél el ingyen, féláron, stb., aztán nem fizeti ki a cehhet.

  Tény, hogy valamit tenni kellene már a koromokádó városi buszközlekedéssel, de ez egy kissé túl nagy lépésnek tűnik. Van még néhány kevésbé drága és üzembiztosabb opció is (gáz-hibrid, üzemanyagcella), ahol egy szervesebb és folyamatos átmenet biztosítható, a mindenkori anyagi lehetőségek szerinti tempóban.”
 • 3. háté 2013. július 08. 08:54
  „Hú ezeknek agyára ment valami! - folyik a lé rendesen az adónkból!”
 • 2. Madarász 2013. július 08. 08:44
  „A választások előtt tervezgetni? Lehet, hogy a következő, ésszerűbben gondolkodó városvezetés egy vonallal áthúzza a megalomán terveket...”
 • 1. Valaki 2013. július 08. 08:44
  „Győri egyetemi kutatócsoport szerint a régóta veszteséges helyi tömegközlekedést kiválthatnák a minden egyes megállóhelyen elektromos árammal töltődő buszok a kisalföldi megyeszékhelyen.

  Ha veszteséges, akkor le kell cserélni a vízfejet! Lehet a közlekedést nyereségesen is működtetni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyomozás a Győrkőcfesztiválon - elfogták az emberrablót - videó

A Győrkőc-őrs nyomozói kiderítették, hogy ki rabolta el a hercegnőt. Tovább olvasom