Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Elég egy zuhé, és ismét úsznak

Az egész udvara és pincéje vízben áll a győrújbaráti Feller Veronikának a nagy esőzések után.
A lakók az önkormányzat segítségére várnak, de – pénz híján – a település több részén is megoldatlan a vízelvezetés.
Még mindig megszáradt sár borítja Feller Veronikáék családi házának udvarát, ahova nagyobb esőzések után napokig nem merik kiengedni a kétéves Kyrát, mert a ház előtti árokból kifolyó víz rendszeresen elönti a kertet. Nemcsak náluk, hanem több szomszédjuknál is, a Fő út melletti árok ugyanis – amely egyébként a település hálózatának egyik fő ága – képtelen elvezetni a hegyről lezúduló esővizet. A múlt heti nagy zápor után az árok partját annyira kimosta a víz, hogy két helyen az útburkolat is megsüllyedt. A lakók évek óta hiába kérik az önkormányzat segítségét.

Szemét felülről

– Ha nagyon esik, el sem merünk menni otthonról, s a legnagyobb zuhéban csáklyával szedjük ki az árokból a füvet, szemetet, amit lesodor az ár a hegyről, hogy ne okozzon még nagyobb kárt. Amennyire tudjuk, tisztán tartjuk ugyan az árkot, a felülről érkező szeméttel azonban nem tudunk mit tenni. Az önkormányzatnál az utat fenntartó közútkezelőhöz, onnan az önkormányzathoz küldtek minket. Évek óta folyik az egymásra mutogatás, de máig nem tudjuk, kinek a felelőssége lenne a vízelvezetés megoldása – mondta Feller Veronika.

A lakók szerint az is probléma, hogy a különböző időben épült házak felhúzásakor nem szabályozták megfelelően a beépített átereszek nagyságát, így lehet, hogy a 40 centistől az egyméteres átmérőjű csövekig mindenfélét találni az utcában, sőt, van, ahol egyszerű fémhordókkal oldották meg a vízelvezetést.

Jog és domborzat

Komjáti János, Győrújbarát jegyzője elmondta, ebben nem a település, de még csak nem is a kapubejárók építését figyelemmel kísérő közútkezelő a hibás, hanem a jogszabályok nem veszik figyelembe a domborzati körülményeket. Az előírás szerint ugyanis az átereszeknek csak a közútra eső vízmennyiség elvezetésére kell képesnek lenniük, a győrújbaráti út árkaiban pedig ennél sokkal nagyobb vízgyűjtő terület csapadéka folyik le.

A megoldás vasbeton lemezhidak építése lenne az árkok felett, így azok fenékszintje mobil lenne, s az esővíz akkor is le tudna folyni, ha a lezúduló szemét és fű félig-meddig eltömíti a csatornát. Ez persze mind „csak" pénz kérdése, ami pedig nincs.

Nem működik az a kézenfekvőnek tűnő megoldás sem, hogy az önkormányzat egyszerűen kikotorhatná és takaríthatná az árkokat, Komjáti János szerint ugyanis nagyon be kell osztani, hol avatkoznak be.

Tűzoltás, ahol lehet

– Három éve megoldottuk a „Kontra sarok" és környéke, tavaly pedig a Fehérkereszt utca hasonló problémáit, de minden helyen sajnos nem tudjuk elvégezni a munkákat. Itt és most nem tudunk mást tenni, mint hogy felhívjuk a lakók figyelmét, ne dobjanak semmit, még a lekaszált füvet sem a vízelvezető árkokba.

Összefogás a kulcs

A belvíz a környező falvak szinte mindegyikében gondot okoz – a jegyző a Ravazd és Győrújbarát közti terület vízelvezetésének átfogó rendezésében látja a megoldást.

– Végleg meg kellene oldani, ehhez azonban összefogásra lenne szükség a települések között, hogy közösen pályázhassunk. Több próbálkozás is volt, történtek is kisebb lépések, de a végleges rendezés mindig meghiúsult – mondta a jegyző, aki tisztában van vele, hogy amíg nem sikerül átfogóan, egyben kezelni Győrújbarát csatornázási gondjait, addig csak „tűzoltásra" van lehetőség. Tervek vannak, hiszen a kilencvenes évek végén készült egy tanulmányterv az egész település belterületi vízelvezetésének megoldására, a megvalósítás azonban – pénz híján – csak álom maradt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jó mentor élete végéig segít

A győri Fókusz Egészségvédők Egyesületének tagjait fehér asztal várta a minap. Tovább olvasom