Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Elcsattant egy pofon az iskolában

A dunaszegi általános iskola igazgatója pofon ütötte az egyik nyolcadikos tanulót. Az esetnél jelen lévő osztályfőnöknő szerint csak legyintés volt, igazgatója ugyanezt mondja.
Egyetlen dologban egyezik a dunaszegi általános iskola fiatal igazgatója és az intézmény egyik nyolcadikos diákja édesanyjának közlése. Szerediné Solya Klára az újsághoz fordult és ombudsman elé viszi a dolgot, mert azt állítja, az igazgató pofon ütötte a fiát. Az elkövető azt mondja, legfeljebb meglegyintette a fiút szemtelen és provokatív viselkedése miatt.

A fia azt várja el az édesanyjától, hogy megvédje, de ő nem képes erre. Állítja, az igazgatója valamiért pikkel a gyerekre. Szerediné elismeri, hogy Gábor fia égetnivaló, hiperélénk, de az iskola feladata, hogy a gyereket lekösse – mondja. Példákat sorol, szerinte hogyan alázták, szégyenítették meg Gábort a többiek előtt. Az igazgatót idézi, aki azt mondta volna, nem biztos, hogy Gábor Dunaszegen fejezi be az általános iskolát. Az igazgató rendőrt küldött a fiára, az anya nem volt ott, amikor a körzeti megbízott drogokról faggatta a fiút.

Az anya is elismeri, hogy valamelyik kocsmából bort kapott fia és cimborája, s ittak a gyerekek. Ugyancsak az igazgatóra hivatkozik az anya, aki előtte is elismerte, Gábor jó eszű gyerek. Fiának az alsó tagozatban még jó osztályzatai voltak, de úgy véli, megutáltatták vele az iskolát. Szerediné át akarja vinni a gyereket máshová, de Dunaszegen és a szomszéd községekben is elhíresztelték, micsoda égetnivaló.

Az anya állításával szemben az iskolavezető azt mondja: a fiúval senki nem utáltatta meg az iskolát, sőt mindenki – az intézmény és az önkormányzat is – az átlagosnál jobban felkarolta.
A gyerekről senki nem híresztelte, hogy „égetnivaló", és az igazgató állítja, többször beszélt az anyával arról, keressenek megoldást a problémára.

Legutoljára a szülői értekezleten az osztályfőnökkel váltottak szót erről, amelynek vita lett a vége: az anya szidalmazta a pedagógust a többi szülő előtt.

Az osztályfőnök sorolja a pofon előzményeit. Vége volt az órának, ő a szomszéd teremből hallotta, micsoda cirkusz van a nyolcadikosoknál. Amikor átment, felfordulás fogadta, a fiúk a székeket csapkodták. Akkor az igazgatóért küldött, hogy derítse ki ő, ki volt a kezdeményező. A történteket három főbűnös, köztük Gábor is magára vállalta végül. Ott és akkor mondott olyasmit a gyerek, amire az igazgatónak lendült a keze. Előtte ráadásul Gábor még széttépte a dolgozatát és a fizikatanár elé dobta. 

 Az osztályfőnök és az igazgató ugyanazt mondja: Gábor valóban jó képességű, de az utóbbi években nagyon megváltozott. Feltételezték, valami rossz történt vele. Szemtelen, arrogáns nevelőivel. Egész délután az utcán kóborol. A nyolcadik osztályra megkülönböztetett módon figyelnek, ezeknek a gyerekeknek a legfontosabb az utolsó év. Néhány gyerek nagyon meg tudja keseríteni a pedagógus életét, nagyon nehéz tanítani tőlük. Az igazgató cáfolta, hogy pikkelne Gáborra. Senki sem akarja bántani, egyszerűen aggódnak érte, de a többi, tanulni vágyó nyolcadikos érdekeit is képviselniük kell. 

Gábor 14. évére már túl van a 170 centin, értelmes szemű fiú. Azt mondja, az orra még mindig fáj a taslitól, de igazán azt sérelmezi, hogy az osztály előtt kapta. Elismeri, hogy nem jó gyerek, de hozzáteszi, történjen bármi csibészség az osztályban, elsőnek őt veszik elő. Gábor nem akar elmenni a dunaszegi iskolából, ami rossz jegyeit, az egyeseit illeti, legtöbbjét szerinte az osztályban mutatott magatartásáért kapta. A „milyen foglalkozást tudnál elképzelni magadnak?" kérdésre Gábor azt felelte, szakács szeretne lenni, sütni-főzni nagyon szeret.

Az igazgató annyit válaszolt: nem Gábort veszik elő elsőnek, de arról nem tehetnek, hogy a fiú mindig mindenben benne van. Magatartásáért senkit nem osztályoznak le, a meg nem tanult leckéért viszont igen.
Az anya 19 éve él Dunaszegen, a fővárosból költözött oda. Hatéves korától nagykorúságáig gyermekotthonban élt. A 18. születésnapja előtt egy nappal közölték vele, másnap hagyja el az otthont. Az anya szakmája virágkertész, több mint másfél évtizeden át ekként dolgozott. Egyedül neveli gyermekét, s azt mondja, a végsőkig elmegy, hogy megvédje fiát, hiszen a jövőjéről van szó.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határeset kerülőutakkal

A 14-es, a vámosszabadi magyar–szlovák közúti határátkelőhöz vezető nemzetközi főút nagy… Tovább olvasom