Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Elbúcsúztunk a vasárnapi bevásárlástól - Akkor mostantól mi lesz nyitva? Nézze meg bolttérképünket!

Főleg a hipermarketeknél volt forgalmas tegnap az utolsó vasárnap, amikor még nyitva lehettek az üzletek.

Olyan vásárlót is találtunk, aki egyetért a szabályozással, de olyan eladót is, aki inkább tovább dolgozna a hét utolsó napján, hogy ne legyen kevesebb a fizetése.

„Vasárnaponként mi lesz a programom? Pihenek. Alkalmazottként nem bánom, tulajdonosként viszont valószínűleg nem lennék boldog a vasárnapi zárva tartástól" – mondta Csokmai Beáta, aki az egyik győri hipermarket előtti faházban szolgálja ki a vásárlókat. Vasárnap több üzletlánc akciókkal csalogatta a vásárlókat.

Március 15-én életbe lép az üzletek vasárnapi zárva tartását előíró törvény. Jövő héttől csak azok a 200 négyzetméternél kisebb boltok, üzletek lehetnek nyitva vasárnap is, ahol a tulajdonos vagy valamelyik családtagja áll a pult mögött. Annyi könnyítést kaptak, hogy öt vasárnapon korlátozás nélkül nyitva tarthatnak a jövőben (az adventi négy és egy szabadon választható vasárnapi nap). Azt szeretnék elérni, hogy a munkavállalók a hét utolsó napját pihenéssel töltsék. Több üzlet hétközben hosszabb nyitva tartással próbál elébe menni a forgalomcsökkenésnek. A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége szerint sokan járnak vasárnaponként vásárolni, éves szinten 40 milliárd forintot költenek el az emberek ezen a napon.

 Visszatér - De nem vasárnap. Gecsei Katalin Ausztriában dolgozik hétközben, vasárnap volt ideje bevásárolni. Most ezt nehezebb lesz megoldania. Fotó: H.Baranyai Edina
Visszatér - De nem vasárnap. Gecsei Katalin Ausztriában dolgozik hétközben, vasárnap volt ideje bevásárolni. Most ezt nehezebb lesz megoldania. Fotó: H.Baranyai Edina

Közéjük tartozik Gecsei Katalin és Véninger Boldizsár is. Mindketten Ausztriában dolgoznak hétfőtől szombatig, mindennap estig, így általában a nagybevásárlásra vasárnaponként kerítettek sort. Tegnap is így tettek. „Szinte csak ilyenkor volt időnk boltba menni. Most valószínűleg péntek vagy szombat este, munka után, fáradtan, este tízig megpróbáljuk a bevásárlást is rendezni" – mondták.

Cziczó Gábor viszont nem osztja a véleményüket, ő egyetért a változással. „Nekem is van ilyen ismerősöm, s én sem örülnék, ha 70–80 ezer forintért havonta a hét utolsó napjára is be lennék osztva. A vásárlóknak alkalmazkodniuk kell az új helyzethez, én is így teszek" – mondta.

Pont az, akire hivatkoznak a törvényalkotók, egy hipermarketben dolgozó hölgy nem ennyire boldog a változástól. „Amikor sok évvel ezelőtt munkába álltam, tudtam, mit vállalok – a hétvégékre is, de az azzal járó pluszpénzekre is számítottam. Ez most kiesik, anyagilag rosszul érint, s hiányozni fog a hóvégi fizetésemből" – mondta névtelenséget kérve. S hogy mit csinál munka helyett majd? „A lomis piacra megyek."

Hol kap majd tejet, kiflit és WC-papírt vasárnap Győr-Moson-Sopron megyében, miközben családjával tölti az időt? Kattintson ide bolttérképünkért! >>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rossz mosógépét kapta csak vissza olvasónk

A szerelők még a garanciapapírokat sem hozták vissza - panaszolta olvasónk. Mit lehet ilyenkor tenni? Tovább olvasom