Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Elbocsátott dolgozók kértek jogi tanácsokat

Győr-Moson-Sopron - Munkahelyükről elküldött vagy épp felmondástól tartó dolgozók hívták többnyire csütörtöki munkaügyi tanácsadásunkat. Olvasóinkat szakértőink segítették magyarázataikkal.
Korábban üzemi balesetet szenvedett, gépiparban dolgozó és kismamaként gyeden lévő olvasónk is hívta a „Kisalföld a dolgozókért" akciónk keretében szerkesztőségünkbe hívott szakértőket. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének tisztségviselőit és jogi szakértőjét – Potyondi Antalt, Kránitz Pált és dr. Freier Józsefet – főleg arról kérdezték a munkavállalók: ha már értesítést kaptak arról, hogy érinti őket cégük létszámleépítése vagy csak tartanak állásuk elvesztésétől, milyen jogszabályokat érdemes tudniuk, mire kell figyelniük. Arról beszéltek olvasóink, hogy ha már várhatóan nehéz helyzetbe kerülnek, legalább szeretnének megkapni mindent a felmondás során, ami a jogszabályok szerint megilleti őket.

Kérdezték a szakértőket például arról, hogy egy munkaszerződésnek vagy felmondásnak általában mit kell tartalmaznia. A tájékoztatással segített ezúttal is a Kisalföld szakértők bevonásával. Sajnos manapság a gazdasági válsággal összefüggően egyre több a nehéz helyzetbe kerülő munkavállaló. Néhány panaszból az is kiderült, van olyan ipari vállalkozás, ahol esetenként késve fizetik ki a bért, de még többnyire ezt is elviselik a dolgozók, hogy megtartsák állásukat, ám arra is kíváncsiak voltak, milyen jogi lehetőségeik vannak; szakértőink szerint a bér késése oka lehet a munkavállalói rendkívüli felmondásnak. Szó volt még arról is, mit tehetnek a bolti alkalmazottak, ha tartanak attól, hogy a kisebb egységet, amiben dolgoznak, becsukja a működtető, de erről még nem szólt nekik, valamint arról is, hogy aki szombaton vallása miatt nem dolgozhat, annak munkahelykereséskor erről tájékoztatnia kell leendő munkáltatóját.

Mivel a jelenlegi gazdasági helyzetben sok olvasónkat érdekel, leépítéskor mire kell figyelnie, hétfői számunk „A Pénz Beszél" mellékletében az általános szabályozást ismertetjük közérthetően és a hasznos tudnivalókat is összegyűjtjük.

(A munkaügyi tanácsadásra érkezett kérdésekre adott részletes válaszokat lapunk későbbi számában közöljük.)


A Rudolph kft. nem épít le

Korábban beszámoltunk arról, hogy 400 munkavállalót elbocsát a győri Syncreon kft. A Rudolph Logisztikai Autóipari Kft.-től kapott tájékoztatás szerint a Syncreon kft. ugyan jogfolytonossággal vette át a Rudolph Logistik dolgozóinak egy részét 2007-ben, a Syncreon nem jogutódja a Rudolph-nak, a két cég között az akkori létszámátadáson kívül semmiféle kapcsolat nincs. A Rudolph a jelenlegi nehéz gazdasági helyzet ellenére sem tervez elbocsátást.

Olvasóink írták

 • 4. ASHER 2009. február 03. 17:08
  „3. Matrine!!
  nem redmes vitazni a "ttt111" gondolatain!!!!
  Te is tudod jol a kozmondast;
  Aki tudja csinalja!!-Aki nemtudja tanitja!!!!
  Te tudod!!!!!ez a lenyeg!!”
 • 3. matriné 2009. február 01. 08:19
  „Kedves "ttt111" amit én írok azokat csak is bizonyítható tények alapján teszem! Persze aki nem képes róla meggyőződni az csak fikázik és töketlenkedve mellébeszél.”
 • 2. ttt111 2009. január 31. 20:22
  „már rengeteg hozzászólását olvastam és azok alapján maga eléggé egy okoskodó ember...még ha lenne a mondanivalója mögött tudás is...”
 • 1. matriné 2009. január 31. 18:22
  „Vajon még mindig működik a "furó"? Mert, ha a dolgozó a munkáltatóval szemben pert nyer a munkaügyi bíróságon az még nem biztos, hogy örülhet is. Ugyan is még él a Jogi Maffia hatalma és protekciója. Lehet, hogy most sem nyeli le a cégjogásza a presztízs veszteségét és ismét igénybe veszi a protekcióját alantas szándékkal és a fellebbviteli bírókat pedig az orránál fogva vezetve képes jogos munkaügyi pert a Megyei Bírókkal, hamis valótlan adatokra alapozva megváltoztatni. Természeten az elbocsájtott dolgozó kárára ami, akár elkísérheti élete végéig e rendszerben. Szerintem a szakszervezetre ma is hiába támaszkodnak, a Jogi Maffia pribékei még mindig hatalmon vannak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elakadó hólé

Győr - Mi az oka annak, hogy ugyanott reggel és este a jégen csúszkálunk, a déli órákban pedig a… Tovább olvasom