Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Elbocsáthatják a tanárok tizedét?

Tizedével kevesebb fizetett tanári álláshelyre lesz szükség, amely Győrben 250 (megszűnő) állást jelenthet.
 győri önkormányzat 2 órás, térítés nélküli foglalkozások bevezetéséről állapodott meg az iskolák vezetővel, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy megtalálják azokat a tanulók számára is vonzó foglalkozásokat, melyeknek egy része talán jövőre beépíthető lesz a kötelező óraszámba.

Azzal ugyanis, hogy az Alkotmánybíróság kedden kimondta, az alaptörvénnyel összeegyeztethető a pedagógusok óraszámemelése, muszáj véglegesen szembenézniük a munkáltatóknak (iskoláknak, önkormányzatoknak), s persze maguknak az érintett tanítóknak, tanároknak, hogy szeptembertől hetente 20 helyett 22 órát kell adniuk. Azzal pedig, hogy tizedével nő a kötelező óraszám, tizedével kevesebb fizetett álláshelyre lesz szükség, amely a legrosszabb verzió szerint Győrben a jelenlegi 2500-as pedagógusszám mellett 250 (megszűnő) állást jelent.

Papp András, a győri oktatási iroda vezetője úgy fogalmazott: „Minden, jogszabállyal összeegyeztethető megoldást meg kell találni, hogy elegendő, hasznos feladatot tudjunk adni a pedagógusoknak, mégpedig úgy, hogy az intézkedés előnyeit a gyerekek érzékeljék. A helyzet tényleg nagyon nehéz, s erről már most kell beszélni, nem szeptemberben, amikor már késő lehet. Azt is látni kell azonban, hogy a megoldás kulcsa elsősorban nem az önkormányzatok, hanem a törvényhozók kezében van."

A győri önkormányzat oktatási irodája annyit tehetett, hogy az iskolák vezetőivel megegyezett abban, hogy már most vezessék be a plusz kétórás, térítés nélküli foglalkozásokat. Kár tagadni, nagy népszerűségre nem tett szert ezzel a döntéssel a tanárok körében, de a célja az volt, találjanak lehetőséget arra, hogy ezeket az órákat, vagy legalábbis egy részüket be tudják építeni majd a kötelező óraszámokba. Az oktatási iroda vezetője szerint „szinte nem is lehet a rendszerben olyan pedagógus, aki egy tanévben összesen legalább 36-szor 2, vagyis összesen 72 órát ne töltött volna térítésmentesen tanórán kívüli, valamint egyéni foglalkozásokkal, versenyek, kirándulások szervezésével".
„ Így csak a lehetőség túl merev – órarendbe épülő – helyi megoldása esetén látom esetleg indokolhatónak a morgolódást. A jövő tanévi szorítások ismeretében én nem a heti 2 óráért, hanem a munkahelyekért aggódom."

Az iskolákban a legrosszabb most a bizonytalanság: a pedagógusok számolnak, főképp azok, akiknek a 20 óra is csak az egyéb kiegészítő órákkal (napközis foglalkozásokkal, ifjúságvédelemmel, osztályfőnöki pluszórákkal...) jön ki. Választ azonban egyelőre nem kapnak, honnan lesz meg a plusz két tanórájuk.

Közhely ugyan, de igaz, a megoldást csak együtt tudnák kiötölni, de a megosztottságot jól mutatja, hogy a jövő péntekre a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által tervezett kétórás figyelmeztető sztrájkot a nagyobb érdekvédelmi tömörülés, a Pedagógusok Szakszervezete már úgy minősítette, hogy az könnyen törvénytelenségbe torkollhat. Sztrájk esetében ugyanis a fenntartóval meg kell állapodni, például arról, hol és milyen módon oldják meg a munkabeszüntetés idején a diákok felügyeletét. (Hogy pontosan hányan szüntetnék be jövő pénteken két órára a munkát, arról a hétvégére ígértek országos adatokat.) Míg azonban a demonstráció előzménye és remélt hatása foglalkoztatja az érintetteket, újabb óráról csöngetnek ki, amely közelebb visz a tanév végéhez...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokba kerültek a szerződések

A győri közgyűlés gazdasági bizottsága a következő ülésén vizsgálni fogja az összes olyan… Tovább olvasom