Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Elásott rókák: ártalmatlanították, mégis veszélyesek?

Vizsgálatot indított a környezetvédelmi felügyelet, hogy a Dunaszeg határában elföldelt rókatetemek környezetre veszélyt jelentő hulladéknak minősülnek-e.

Ha igen, akár több százezres büntetést is kiszabhatnak.

Amint arról portálunk elsőként beszámolt, hatvan rókatetem hevert mintegy másfél hétig Dunaszeg határában, az úgynevezett ˝Patkányos˝ közelében: ezek egy megyei rókavadászat után maradtak egy tisztás részen. A vadászat után az ˝elhelyezésükre˝ vállalkozó erdőgazdaság írásunk megjelenésekor ˝ártalmatlanította˝ az elhullott állatokat. Ezzel azonban nem ért véget az ügy: az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vizsgálatot indított a rókák elásása miatt. Horváth Lajos, a felügyelőség igazgatóhelyettese elmondta: az állategészségügy ártalmatlanítási kötelezése nyomán egy méter mély gödrökbe ásták a rókákat. Most a felügyelet arra kíváncsi, hogy ezek a környezetre ártalmasak-e: ha igen, bírságot szabhatnak ki.

˝Közvetlen veszélyről nincs szó, mely azonnali intézkedést indokolna. Nincs veszélyben az ivóvízbázis, a tetemeket nem természetvédelmi vagy Natura 2000-es területre ásták el. Egyelőre mérlegeljük az esettel kapcsolatos körülményeket˝ – mondta. A jogszabály kissé hézagosan fogalmaz ilyen esetekben. Azt írja elő ugyanis, hogy az elhullott állatokat ártalmatlanítani kell környezetkárosítás nélkül: mikéntje azonban nem egyértelmű. ˝A rókák elvileg a talajvizet szennyezhetik: ha ezt igazolja a vizsgálat, akár több százezer forintos bírságot is kiszabhatunk˝ – tette hozzá Horváth Lajos.


 Babos Attila dunaszegi polgármester – kérésére – másfél héttel ezelőtti írásunk után értesítést kapott az erdőgazdaságtól: ebben az áll, hogy a rókatetemeket ártalmatlanították.

Olvasóink írták

 • 4. pityesz 2010. március 13. 18:41
  „Ezt a hülyeséget. És ha teli van az erdő.”
 • 3. bonita2 2010. március 13. 15:05
  „En hamvasztottam volna!”
 • 2. boritas 2010. március 11. 19:13
  „Kedves sólyomszem! Biztos vagyok benne hogy te nagyon érthetsz a vadgazdálkodáshoz ez tisztán kitűnik a soraidból!!!!!!!!!!”
 • 1. solyomszem 2010. március 11. 16:49
  „remélem jól megmérik a vadászokat büntetéssel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több a vesebeteg

Évente mintegy 6–7 százalékkal növekszik a vesebetegek száma, így napjainkban a… Tovább olvasom