Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Elakadó hólé

Győr - Mi az oka annak, hogy ugyanott reggel és este a jégen csúszkálunk, a déli órákban pedig a tócsákat kerülgetjük? „A nappal felolvadt csapadék gyakran nem tud eljutni a víznyelőkhöz, mert ezeket hó és jég borítja" – vázolja a helyzetet Hoffer Gábor, a Pannon-Víz zrt. szennyvízágazat-vezetője.
A hótolók az út szélére tolták a havat, így néhol a víznyelőket 20–30 cm vastag kemény jégréteg borítja. Ezért a hóeltakarító brigádok folyamatosan járják a várost és szabadítják ki a víznyelőket. Arra kérik a lakókat, hagyják szabadon a lefolyókat, hogy azok nappal, az olvadáskor működhessenek. A csatornában lévő szennyvíz alulról némiképp melegíti a víznyelőket. Így ha a rácsot nem borítja vastag jégréteg, akkor már akár +1 Celsius-fok körüli hőmérsékleten megindulhat a vízelvezetés.

– Néhányan úgy gondolják, a víznyelő olyan, mint egy konyhamalac, mindent elnyel, ami föléje kerül, ez egyáltalán nem igaz – mondja Hoffer Gábor. – Az útpadkán összegyűlt szemét, a falevelek a víznyelő rács fölé kerülve felülről elzárják a víz útját, így akár 20–30 méteres összefüggő tócsák is kialakulhatnak.

Győrben jellemzően a Damjanich és Bartók Béla utcákból kapnak ilyen bejelentést, hogy a lehullott lomb elfedi a víznyelőket, így ezeket a területeket kiemelten kezelik.

Győrben hatezer víznyelőt tart karban a csatornaszolgáltató. A közterületi víznyelők tisztítása mindig ingyenes, ezért soha senkinek ne adjanak pénzt – hívja fel a figyelmet a szakember. – Általában tavasszal szoktak felbukkanni olyan álvállalkozók, akik borsos árat kérnek néhány perces alibimunkáért. Felbukkanásuk most is várható, így aki csak teheti, kerülje el őket.


Bejelentés

Ha valahol olvasóink olyan víznyelőt látnak, amely nem nyeli el a felolvadt vizet, azt a 80/204-086-os, ingyenesen hívható zöldszámon éjjel-nappal bejelenthetik. Ilyenkor a csatornaszolgáltató néhány órán belül kiküldi az ügyeleteseket, akik elhárítják a hibát.

Olvasóink írták

  • 3. mamuska 2009. február 04. 16:05
    „Erdekessegkeppen irom, Angliaban ket napja leesett hoban esnek-kelnek, csuszkalnak a gyalogosok, autosok.Senki nem takaritja el a haza elott, meg az udvarban sem. 10cm ho esett mifelenk, azt bezartak az ovodak, iskolak, nem jartak a vonatok,buszok. Egyszeruen megallt az elet.Es senki nem ideges.”
  • 2. onem 2009. február 01. 13:52
    „pocsolya volt, van bőven, de lefolyó tisztogatót még egyet sem láttam! a nemlétező hómunkásokon megtakarított pénzből jó prémium várható az "illetékeseknek"!!!”
  • 1. zotya975 2009. február 01. 12:22
    „Miért tűnt el a hsz-em?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fizika napja a Krúdyban

Győr - A Krúdy középiskola hagyományos, pénteken már negyedik alkalommal megrendezett fizika napi… Tovább olvasom