Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Eladták az öreg víztornyot

Új tulajdonosa van a győr-révfalui víztoronynak. Dudits Gábor félmilliárdos beruházással szállodát akar létrehozni a toronyban. A százéves monstrum Győr második víztornyaként épült 1902-ben.
Akár egy kísértet, nyúlik esténként a város fölé a győr-révfalui víztorony. Gyönyörű, százéves monstrum – vajon kié, mi célt szolgál és mi lesz a sorsa? Az első kérdést természetesen pillanat alatt megválaszoljuk: az ükapakorban lévő közmű a Révész hotelé, amióta eredeti tulajdonosa, a Pannon-Víz rt. megvált tőle. A szolgáltató legfeljebb lebontani tudta volna az objektumot, amely a nyolcvanas évek óta nem szolgálta a várost. A szálloda ekkor már több éve bérelte a víztorony területét, így oldva meg a parkolási nehézségeket. A pályáztatáson a legjobb ajánlattal jutott az épület és a telek megvásárlási jogához az igazgató, Dudits Gábor, aki egyre bizakodóbb: szerinte két-három éven belül elkezdőd het a vén monstrum felújítása.

A város második víztornyát 1902-ben adták át. „Bátyja", az 1894-ben épült gyárvárosi torony – amelyben a kiskúti vizet tárolták – ma is működik. A révfalui azonban a nyolcvanas években egyre nehezebben működött és kétezer köbméteres tárolója feleslegessé vált, amikor a győrújbaráti tízezres közmű megépült. Ettől kezdve már csak mint sötét kísértet nyúlt a város fölé, s úgy tűnt, soha nem lesz más, mint megtűrt régiség.
A százéves monstrum

Amikor a Révész szálloda tulajdonába került, a rendezési terv szerint csak ipari tevékenységnek – autószerelő-műhelynek, lakatos üzemnek – adhatott volna otthont. Dudits Gábor – mint vallja – saját költségén készíttetett új rendezési tervet, amelyet néhány hónappal ezelőtt elfogadott a közgyűlés. Ez lehetővé teszi, hogy szállodafejlesztésre kínáljon helyet a víztorony. Az ezzel kapcsolatos közmeghallgatáson kiderült, a környék lakói között nem arat osztatlan sikert az ötlet, a legtöbben az útkezelő által ajánlott megoldástól tartottak, miszerint a toronyszálló bejárata a Gyöngy utca felé nézzen.

A másik fő aggály a vendég látóhely parkolójával kapcsolatban fogalmazódott meg: a lakók félteni kezdték a nyugalmukat. – Nem tudom még pontosan, mikor kezdődhet a felújítás, hiszen itt egy talán félmilliárdos beruházásról beszélünk, de bízom benne, hogy két-három éven belül indulhat a munka. Azt azonban biztosan állíthatom, semmi olyan megoldás nem születik, amiben ne vennénk figyelembe a lakók észrevételeit. A parkolást nagyrészt mélygarázzsal oldanánk meg, a bejáratot pedig nekünk is ésszerűbb a szállodaközpont felől és nem a kertes házak oldaláról megnyitni – mondja Dudits Gábor, aki szerint belátható mindenki számára, hogy az ötven méter magas, ma még nem életveszélyes épülettel kezdeni kell valamit, nem érdemes meg várni, amíg ráomlik a kertes övezetre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A könyvszalon nem könyvhét

A győri könyvszalonnak nem az a funkciója, mint a könyvhétnek, akik azt várták tőle, csalódniuk… Tovább olvasom