Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Eladó négy ingatlan egymilliárdért

Győr - Négy ingatlant kíván értékesíteni a következő hónapokban a győri önkormányzat. Ezek becsült forgalmi értéke 950 millió forint.

A győri közgyűlés csütörtöki ülésének egyik legnagyobb horderejű napirendi pontja az ingatlanok értékesítéséről szóló javaslat volt. A gazdasági bizottság előterjesztésében arra tett javaslatot, hogy négy licitet írjon ki a város, amit a testület elfogadott. E szerint meghirdetik a Győrt Pápával összekötő 83-as főút mellett, a Porsche-autószalon és a nádorvárosi köztemető szomszédságában lévő négyezer négyzetméteres területet, amelyen például valamilyen kereskedelmi egység épülhet. Ennek becsült forgalmi értéke 96 millió forint.

A legnagyobb tétel a Szauter utcában a Győr Plaza melletti, a Vadász-laktanya mögötti másfél hektáros ingatlan, amit 409,2 millió forintra becsültek fel. A dokumentum szerint a telket az árverésen kialakuló áron célszerű felajánlani a plázának, mert így megoldható a bővítése. A Praktiker Áruházhoz közeli, a Szauter utca, a Tihanyi Árpád út és a Győr–Pápa vasútvonal által határolt egyhektáros földdarabot ugyancsak értékesítésre jelölték ki. Ezért legalább 242,4 millió forintot szeretne kapni a város. Meghirdetik a Szent István út 51. számú épület 288/1000 hányadú önkormányzati tulajdonrészét is. A kikiáltási ár 202,8 millió forint.

Vezetői megbízások

A közgyűlés zárt ülésen elnapolta a Petőfi Sándor Művelődési Házzal kapcsolatos döntést, az intézményvezetőkről viszont határozott. A következő személyekre esett a választás (a megbízás öt évre szól, ha nem, azt külön jelezzük): Kovács Margit Óvoda: Knausz Lászlóné, szigeti óvoda: Tóth Györgyné, Szivárvány Óvoda: Ábrahám Erika, újvárosi óvoda: Varga Miklósné, Bartók általános iskola: Marosi István, Gárdonyi általános iskola: Szalai Ferenc (egy évre), Kodály általános iskola: dr. Mészárosné Naszódi Beatrix, Radnóti általános iskola: Rafainé Roll Zsuzsanna, Radó általános iskola: Milanovich Jánosné, Váci általános iskola: Kőszegi Németh József, Baross-szakközépiskola: Görögné Horacsek Melitta (egy évre), Veres-szakközépiskola: Sipos Gyöngyi, Kossuth Lajos Művelődési Ház: Horváth Eszter.

A közgyűlés a teljes Fidesz-frakció előterjesztésében tárgyalta a marcalvárosi uszoda ügyét. A javaslat szerint a 2010-ig megvalósítandó létesítmény nemzetközi versenyek megrendezésére és a lakossági igények kielégítésére is alkalmas lenne. A testület Kun András (Magyar Szocialista Párt) javaslatára név szerint szavazott és 31 igennel adta áldását a fejlesztésre.

A képviselők kisebb ügyekről is döntöttek. Kétmillió forinttal támogatták, hogy a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház területén mentőhelikopter-leszálló létesüljön. Elfogadták a győrszentiváni közösségi ház építéséről szóló tájékoztatót. Németh Zoltán alpolgármester előterjesztéséből kiderült, hogy a létesítményt szeptember 8–9-én avatják fel sokrétű programmal. A 900 millió forintba kerülő beruházásból 750 millió forintot áll az állam címzett támogatásként.

Autopolis-megállapodás

A közgyűlés megszavazta annak a megállapodásnak a szövegét, amelyet a város a fejlesztési pólusprogram megvalósítása érdekében a megyei önkormányzattal, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanáccsal, a megyei kereskedelmi és iparkamarával, valamint a Széchenyi István Egyetemmel köt. A testület jóváhagyta, hogy testvérvárosi megállapodás készüljön a lengyelországi Poznannal, valamint az Audi AG székhelyvárosával, a németországi Ingolstadttal.

A sashegyi lakosok kérésére nevet kapott húsz ottani utca. Ezek a következők lettek: Gazda, Fényes, Volán, Hordós, Sashegyi, Aranka, Keskeny, Holdfény, Bianka, Csengő, Dombalja, Estike, Kikelet, Örökzöld, Búzamező, Telihold, Fenyőfa, Boldizsár, Szőlődomb és Dalos.

A közgyűlés jóváhagyta a Győr–Pápa közötti főútvonal mellett a Ménfői úti csomópont és a Metro Áruház között építendő kerékpárút beruházási célokmányát. A 84 millió forintos fejlesztésből 24 milliót vállal a város, a maradék 60 milliót pedig pályázaton igyekszik megszerezni.

Jutalom nélkül

A napirendi pontok között szerepelt az a javaslat, hogy Borkai Zsolt polgármester kilenc hónapi munkája után egyhavi fizetésének megfelelő jutalmat kapjon. A politikus jelezte: erre nem tart igényt, így a képviselők nem szavaztak erről. Arról viszont határozat született, hogy a Győri Innovációs Marketing Centrum Kft.-nél a városvezető helyett a tulajdonosi bizottság elnöke, Horváth László látja el a tulajdonosi képviseletet. Emlékezetes, hogy a közgyűlés június 14-i ülésén Fidesz–Borkai pengeváltásra került sor ebben a kérdésben, majd egy héttel később sajtótájékoztatón jelentették be, hogy nem három, hanem csak egy cég esetében lesz csere.

Borkai Zsolt: „Mélyütés"
Mélyütésként értékelte Borkai Zsolt polgármester a tegnapi városházi sajtótájékoztatón, hogy az állam az eredetileg tervezett 952 milliónál 1,1 milliárd forinttal többet fölözne le Győrtől magas adóerő-képessége miatt. (A témáról csütörtökön számoltunk be.) Szerinte ez teljesen felborítaná a város költségvetését. Hozzátette: nem sok reményt lát arra, hogy változzon az összeg, de mindent megtesznek azért, hogy ez mégis megtörténjen. Megjegyezte azt is, ha látnak esélyt arra, hogy sikerrel kecsegtet a rendelkezés megtámadása az Alkotmánybíróságon, akkor élnek a lehetőséggel. Golubkovics Péter kommunikációs vezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a közgyűlés ugyan új szlogent fogadott el csütörtökön („Én, Te, Győr! Egy város mindenkiért!"), de ez nem váltja le a régit („Győr, a találkozások városa"), hanem az új arculati elemek része lesz.

 

 

 

 

 


Hancz Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr is csatlakozik a kulturális fővároshoz

Többek között nemzetközi táncfesztivállal kapcsolódik Győr városa az Európa Kulturális Fővárosa 2010 címet elnyert Pécs rendezvényfolyamához. A partnerségről tegnap írt alá szándéknyilatkozatot a két város polgármestere. Tovább olvasom